sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Elokuva-arkiston sarja on Niagaran syksyn kruunu

Filmi elää vielä Tampereella. Niagaraan on tänä syksynä tulossa hienoja filmisarjoja, joista KAVAn syyssarja on ensimmäinen. Esittelemme ohjelmiston:

23.9. Ken Russell: MUUTOSTILOJA (1980)

30.9. Richard Fleischer: MANDINGO (1975)

Legendaarinen 70-lukulainen esitys orjuudesta Amerikassa. On hätkähdyttänyt rajuudellaan yleisöjä näihin päiviin.

7.10. Jean-Luc Godard: AVIOVAIMO PARIISISSA (1966)

Ei ole melkein mitään parempaa kuin Godard eikä melkein mitään parempaa godardia kuin 60-luvun godard. Elokuvallinen nero polemisoi asettamalla dualistiseen kontrapunktiin (Godardista on puhuttava näin) yläluokan pariisittaret ja atomipommin varjot. Pakkokatsottavaa.

14.10. Friedrich Wilhelm Murnau & Robert J. Flaherty: TABU - TARINA ETELÄMERELTÄ (1931)

Ehkä historian yliarvostetuin elokuvaklassikko, tuottajien jälkeenpäin ja Murnaun kuoltua täysin mm. järjettömällä musiikilla lopullisesti tuhoama, alun alkaenkin onneton Etelämeren romantisointi. Voit elää ilmankin.

21.10. John Carpenter: THE THING - "SE" JOSTAKIN (1982)

28.10. Nagisa Oshima: POIKA (1969)

Ehkä sarjan loistavinkutkuttavin löytö, tänä vuonna keskuudestamme irtaantuneen japanilaisen klassikon muistolle. Luvassa scope-kuvausta varhaistyössä vanhemmista, jotka huijaavat vakuutusrahoja lavastamalla poikansa auto-onnettomuuksiin. Ei välttämättä helpointa elokuvaa, mutta sellaista mitä pitäisi katsoa.

4.11. Elia Kazan: AMERICA, AMERICA (1963)

Amerikkalaisen mestarin sydänverityö, kolmetuntinen, mustavalkoinen tutkimus ohjaajan eurooppalaisiin juuriin. Ongelmallinen, sillä jälkiäänitys ontui rahoituksen puutteessa eikä kuva tahdo mahtua Niagaran kankaalle.

11.11. John Milius: CONAN BARBAARI (1982)

Ajankohtainen, koska R&A sai juuri yllätyslisäksi ohjelmistoonsa huippukiinnostavan uutuusdokkarin ohjaajasta. Miliuksen päätyöstä on vähän sanottavaa. Se ei ole hyvä, mikä ei tarkoita etteikö se olisi rakastettu: tässä on arkistosarjan todennäköisin loppuunmyyjä.

18.11. Errol Morris: AJAN LYHYT HISTORIA (1991)

Dokumenttiklassikko, joka kannattaa aina katsoa. Muotokuva nerosta nimeltä Stephen Hawking ja johdatus hänen kirjansa teemoihin. Philip Glassin musiikkia ja loistavaa kuvakerrontaa. Älykköperheen huikeata britti-inglishiä.

25.11. Louis Malle: HISSILLÄ MESTAUSLAVALLE (1957)

Ranskalainen rikosjännäri rakastavaisista, jotka suunnittelevat toimistopilvenpiirtäjässä tapahtuvan murhan. Miles Davisin säestämä, SEKÄ viihdyttävä ETTÄ syvällinen mestariteos, huikea lajityyppivalio.

2.12. Georges Franju: JUDEX - SALAPERÄINEN KOSTAJA (1963)

Uuden aallon bisarreimman ohjaajan taatusti suggeroiva pastissi ranskalaisen mykkäelokuvakauden sarjafilmiperinteelle. Pakkohan tämä on, kun jätkän nimikin on ranskalainen vastine Tohlopin maskottikoiralle!

9.12. Pier Paolo Pasolini: MATTEUKSEN EVANKELIUMI (1964)

Marxilaisen ateistin Raamattu-tulkinta. Tämä elokuva on ihme. Edellä aikaansa, luultavasti edellä aikaammekin hätkähdyttävän modernilla musiikin käytöllään ja dynaamisella, mutta puhtaalla kerronnallaan. Inspiroitunut ja inspiroiva. Hyvää joulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti