sunnuntai 26. helmikuuta 2012

TOP 10: Parhaat Oscar-ehdokkuutta vaille jääneet näyttelijät

Harmia tuntien otti vastaan tiedon Gary Oldmanin Oscar-ehdokkuudesta. Näin yliviivattiin vuosia ykkössijalla keikkunut nimi siltä arvostettavalta listalta, mille on koottu lahjakkaimmat ilman Akatemian tunnustusta jääneet elävät näyttelijät. Sillä se, että onnistuu luomaan näkyvän uran anglosaksisessa elokuvamaailmassa Akatemian tutkan alla merkitsee tavallisesti kompromissitonta suhtautumista omaan taiteeseen. No, ehkä tämä on jo liioittelua: AMPASin suurin jaosto eli kilta koostuu näyttelijöistä, ja vaikka he ovat yhtä alttiita kuin muutkin lankeamaan tähdenlentoihin (kuten viimevuotinen Colin Firthin ympärille kehittynyt sympatiaäänifarssi todisti), he tuntuvat jakavan monia muita kiltoja auliimmin ja vähemmän kateellisesti tunnustusta kollegoilleen.

Ja kieltämättä, otsikon mukainen lista on tänään paljon vähemmän jännittävä ja kiihdyttävä kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, kun mukana olivat esim. Johnny Depp, John C. Reilly, Forest Whitaker ja Philip Seymour Hoffman. (Muuten, ihan tilastollisesti katsoen naisten on helpompi päästä Akatemian kiikareihin kuin miesten.) Oheen on joka tapauksessa koottu kymmenen lahjakkaan näyttelijän lista, josta ei subjektiivista näkemystä pidä puuttuman. Monet heistä ovat siis henkilökohtaisia suosikkeja tai vielä tuntemattomia pikkuroolien taitureita. Nimien yhteyteen on ympätty esimerkkejä filmografiasta ja joskus satunnainen kommentti.

10 LAHJAKKAINTA ELÄVÄÄ NÄYTTELIJÄÄ, JOTKA EIVÄT OLE OLLEET OSCAR-EHDOKKAINA (versio 2, muokattu 28.2.2012)

10. Harry Dean Stanton
Paris, Texas, Villi sydän, Straight Story

Steve Buscemin ohella ehkä tämän listan klassisin esimerkki. Ei mitään selitystä, miksi ehdokkuutta ei ole tullut. 85-vuotias - nyt on jo liian myöhäistä?

9. Dylan Baker
Happiness, Changing Lanes, Trick'r'Treat

Kovin vähän näkyviä rooleja. Näytteli Happinessissä pedofiilistä psykiatria uskomattomalla tavalla - tämä ei ollut poikkeus CV:ssä.

8. Alyson Hannigan
Äitipuoli avaruudesta, American Pie, Mennään naimisiin

Tv-näyttelijä ei ole tehnyt valkokankaalla mitään palkinnollisesti huomionarvoista. Lahjoja löytyy pienen galaksin verran.

7. Michael Parks
From Dusk Till Dawn, From Dusk Till Dawn 3, Kill Bill, Planet Terror

Ei jostain syystä saa ikinä töitä. Hankala luonne? Ylläolevan CV:n pieniin rooleihin latautuu suurta lahjakkuutta.

6. Patricia Arquette
True Romance, Ed Wood, Lost Highway, Bringing Out The Dead

Piirteet ja silmät, jotka on luotu valkokankaalle. Liian pienieleinen tekniikka, vaikka True Romance olisi pitänyt kyllä huomata AMPASissa. Siirtyi televisioon, missä loi amerikkalaisen television historian vaikuttavimman naishahmon (Näkijä).

5. Steve Buscemi
Miller's Crossing, Reservoir Dogs, Fargo, Trees Lounge, The Interview

4. William Fichtner
Go, Meren raivo, Isku Mogadishuun, Crash, Yön ritari

Pikatutkielmien erikoismies huomataan kyllä vielä. Nimeä ei tunneta, kasvot kyllä. Paras rooli Gossa on täynnä huumoria, nopeita oivalluksia ja painoa. Huikein esimerkki kyvyistä: Crash, jossa viipyy valkokankaalla ehkä minuutin ja jättää pysyvän mielikuvan.

3. Brian Cox
Psykopaatin jäljillä, Medusan isku, The Escapist, A Good Heart

2. Kevin Bacon
Animal House, Murder In The First, Mystic River, The Woodsman, Hollow Man, Where The Truth Lies

1. John Cusack
Lahjotut, Loistokaveri, Huijarit, Luotisade Broadwaylla, Grosse Pointe Blank, Veteen piirretty viiva, Being John Malkovich, Jäätävää satoa, 1408, Grace Is Gone, War, Inc.

Valitsee tavallisesti mieluummin kiinnostavia pikkutuotantoja kuin Oscar-kamaa. Osallistuu elokuviensa käsikirjoittamiseen. Kehittänyt ja hionut huippuunsa omintakeisen tekniikan, missä presenssi kuvassa vähentää dialogin tarvetta. Pystyy tekemään mitä tahansa farssista perhedraamaan: ei ole ikinä, IKINÄ näytellyt huonosti. Musta vyö kick-boxingissa: tappelukohtaus War, Incissä on 7,9 Bourne-asteikolla.

2 kommenttia:

  1. Kevin Bacon?!? Järkytyin jo viimeksi kun keskustelimme Gary Oldmanista, mutta tämä lista vei maton alta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun nostit Baconin pöydälle (get it? hah?), sillä aluksi unohdin hänet kokonaan, vaikka hän itse asiassa toimi aikoinaan listan alkusysäyksenä. Baconin kasvu omituiset kasvot omistavasta b-luokan Hollywood-tyrkystä yhä vaateliaammaksi, taitavammaksi ja ennen muuta persoonallisemmaksi näytteljäksi hakee vertaistaan. Mystic Riverissä hän on leffan kiinnostavin näyttelijä, vaikka Robbins ja Penn keräsivät huomion ulkokohtaisilla tulkinnoillaan, ja The Woodsman on todella upea rooli. Viime aikoina pysynyt näkymättömissä ilmeisesti koska vaimo Kyra Sedgwickin tv-ura on osoittautunut niin menestyksekkääksi; Bacon lienee hoitanut lapsia kotona.

    VastaaPoista