torstai 11. syyskuuta 2014

Pieni muistokirjoitus isolle miehelle (Richard Kiel, 1939-2014)Richard Kiel nukkui pois eilen, keskiviikkona, 74 vuoden iässä, kolme päivää ennen 75:ttä syntymäpäiväänsä. Tämä suru-uutinen sai elokuvaentusiastien joukossa aikaan kollektiivisen "awww"-huokauksen.

Detroitilaissyntyinen Richard Kiel ei varmastikaan merkitse elokuvahistorian sivuilla huomattavaa lukua, mutta kaikki, jotka vähänkään elokuvista intoilevat, tietävät kenestä on kyse, ja heidän joukossaan hän oli ja tulee olemaan rakastettu. 60-luvulta lähtien Kiel vieraili kymmenissä tv-sarjoissa ja teki kolmisenkymmentä elokuvaa. Pysyvimmän polttomerkkinsä hän jätti selluloidille 70-luvun loppupuolella kaikkien aikojen parhaana "Bond-pahiksena" (tai pikemminkin "Bond-kätyrinä") elokuvissa 007-rakastettuni ja Kuuraketti. Teräshampainen, rintamamiestalon kokoinen Jaws oli vähän liikaa jopa Iso-Britannian salaisen palvelun tähtiagentillekin. Kiel oli 216-senttinen, romuluinen jättiläinen, mutta pelottavuuden taakse kätkeytyi jotain sympaattista ja elämää suurempaa; Kuuraketin kiistellyt loppukäänteet pelastuvat ainakin romantikkojen silmissä tämän vaikeasti määriteltävän aspektin takia.

Richard Kielin uralta löytyy Bondien varjosta b-matskua, johon tekisi mieli tutustua, kuten kulttiohjaaja Arch Hall, Sr:n mehukkaanoloinen luolamiespöhköily Eegah (1962, IMDb-keskiarvo 2,1) tai vuoden 1979 italo-scifi Humanoidi, johon teki ilmiömäisen hienon musiikin itse Il Maestro Morricone. Valtavirtamaisemmista vierailuista käyvät esimerkeiksi Etsivä Gadget (1999), Happy Gilmore (1996), Navaronen haukat (1978) ja Robert Aldrichin Luunmurskaajat (1974). Henkilökohtaisella tasolla tärkein projekti oli epäilemättä The Giant of Thunder Mountain (1991), jonka Kiel tuotti ja jota hän oli myös käsikirjoittamassa. Ihan mukiinmeneväksi luonnehditussa koko perheen elokuvassa Kiel esittää viatonta vuoristolaisjättiä, jota erehdytään syyttämään vanhempiensa murhaamisesta.

Yksityiselämässään Richard Kiel oli naimisissa kahdesti, pelkäsi korkeita paikkoja, selviytyi voittajaksi alkoholismista ja oli sokea toisesta silmästään. Vuonna 1992 näyttelijä joutui auto-onnettomuuteen, joka vaurioitti pysyvästi hänen tasapainoaistiaan pakottaen hänet liikkumaan joko kepin kanssa tai sähköskootterilla.

Poisluettuna arkkivihollinen Ernst Stavro Blofeld, Jaws on edelleen ainoa Bond-pahis, joka on esiintynyt elokuvasarjassa kahdesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti