Tom Cruise, hyvinkin mahdollisesti maailman kuuluisin ihminen, täyttää tänään 50 vuotta. Onnea hänelle. Tämäkin tieto on peräisin maailman ylivoimaisesti laajimmasta elokuvahakemistosta, IMDb:stä.
Et voi elää sitä ilman - mutta voitko elää sen kanssa? Onko päivittäinen elokuvaharrastaminen enää edes mahdollista ilman Internet Movie Databasea?
IMDb on ollut elokuvahakemistojen standardi jo niin kauan, että se otetaan itsestäänselvyytenä. Kuka edes tietää mistään muista leffatietopankeista? Esimerkiksi: kuinka monelle suomalaisellekaan elokuvaharrastajalle on tuttu elonet.fi, kansallinen hakusivusto? Kuinka moni Elonetistä tietoinenkaan käyttää sitä edes puoleksi niin paljon kuin IMDb:tä? (Puoleksi? Eivät varmaan edes KAVAn työntekijät.)
Jotain IMDb tekee todella oikein, koskapa se on omalla kentällään saavuttanut vertaansa vailla olevan monopoliaseman. Ja totta onkin, että se on interaktiivinen, äärimmäisen helppokäyttöinen sivusto, hämmästyttävän paikkansapitävä faktojen suhteen ja mielikuvituksellisen laaja. Viimeksimainittu on seurausta lumipalloefektistä, jossa elokuvia tekevät tahot itse alkoivat laittaa tuotoksiaan koskevat tiedot sivustolle, kunnes kriittisen massan ylityttyä kävi mahdottomaksi olla käyttämättä IMDb:tä oman elokuvan mainostamiseen.
IMDb:n mainosarvo onkin sitten asia, jonka pitäisi herättää kysymyksiä. Kun jokin otetaan itsestäänselvyytenä, tarkoittaa se myös ko. asian ottamista kritiikittömästi. IMDb ei ole kansainvälinen, vaan amerikkalainen sivusto eikä Hollywoodilla ole koskaan ollut yhtä hyvää ja mahtavaa ystävää.
Vastaanpanemattomasta tietomäärästään huolimatta IMDb ei ole objektiivinen. Sivustolta löytyy kyllä tietoa vaikka albanialaisesta elokuvasta, mutta etusivu on aina uusimpien amerikkalaisten valtavirtaelokuvien ilmoitustaulu trailereineen ja uutisineen. Lisäksi sivupalkista löytyy aina ajan tasalla oleva lista USA:n viikonlopun menestyneimmistä elokuvatuotteista, ja joka maanantain pääuutisaihe on ensi-iltojen kilpailu sijoituksista TOP 10 -listalla. Kaiken tämän tarkoitus on pitää yllä status quota ja saada yleisöt katsomaan samoja hittielokuvia kaikkialla. Sattumalta tai tarkoituksella, sama se.
Oman lukunsa muodostaa IMDb:n hakupalvelu eli sen varsinainen sydän. Helppokäyttöinen, kyllä, mutta sen "arvausgeneraattori" eli automaattinen täydennystoiminto saa toisinaan näkemään punaista. Miksi hakupalkin, jossa lukee "rauni moll", alapuolella ehdotetaan mm. Raul Juliaa, Melissa Rauchia ja Der Räuberia? "jörn donner" (tarkoittaen siis kaveria, joka piti Oscar-puheen noin miljardille ihmiselle vuonna 1984) saa ehdottamaan Josep Maria Benet i Jornetia, joka näyttäisi olevan käsikirjoittaja. Mitä täällä oikein tapahtuu???
Monopoleissa yleensä ottaenkin on jotain vähän väärää, ja miksi IMDb olisi poikkeus? Se kaipaisi kunnon haastajan, jollaiseksi International Movie Databasesta ei kyllä ole. Yrittäkääpä kuvitella IMDb:n luistavuudella ja kaikenkattavuudella operoiva elokuvien nettihakemisto, jonka etusivulla komeilisivat vaikkapa Belgian, Kaakkois-Aasian, Länsi-Afrikan tai Itä-Ossetian viikon elokuvaensi-illat pisteytyksineen ja katsojakommentteineen. Miltä elokuvan maailma silloin näyttäisi? Muistaako joku vielä maailmankartan, jossa ylimpänä olivatkin Australia ja Etelämanner?
PS. Col Needham täytti tammikuussa 45 vuotta. Hän on manchesterilainen jannu, joka lokakuussa 1990 avasi nettiin IMDb:n ensimmäisen version ja on nykyään Amazon.comin alaisuudessa IMDb:n toim.joht. Onnea hänellekin, vaikkei yhtä kuuluisa kuin Tom C. olekaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti