lauantai 14. joulukuuta 2024

Herzog-retki epäonnistui...vai epäonnistuiko sittenkään?

"Lauantai, 14.12.1974

Muutama sana lopuksi: menin Eisnerskan luo, hän oli yhä heikossa kunnossa ja sairauden leimaama. Jonkun on täytynyt kertoa puhelimessa, että olin tullut kävelemällä, itse en aikonut sitä sanoa. Minua nolotti, nostin aristavat jalkani tuolin päälle, jonka hän tarjosi minulle." - Werner Herzog, Jäinen matka (sivu 82, suom. Kaisu Isto)

Kolme viikkoa sitten lähdin jäljittämään lempikirjani reittiä ja tapahtumapaikkoja. Sillä tavalla halusin juhlistaa Jäisen matkan 50-vuotisjuhlaa. Tarkoitukseni oli kulkea Herzogin reitti vastakkaiseen suuntaan, Pariisista Müncheniin, eläytyen hänen kokemuksiinsa. Kuinka kävi?

Matkani epäonnistui, koska en saavuttanut tavoitettani: lähdin Pariisista, mutta en päässyt kävelemällä Müncheniin asti. Pääsyy tähän on ensimmäisellä viikolla vaikeasti kipeytynyt akillesjänne; toinen, yhtä merkittävä syy oli, etten kyennyt löytämään järkevää ratkaisua riittävään unen saantiin. Lopulta saavuin Müncheniin bussilla, ja Tampereelle palasin viikkoa suunniteltua aikaisemmin. Nilkkani toipuu yhä matkan rasituksesta.

Mutta, jokin matka tuli tehtyä, jokin etäisyys taitettua noiden päivien aikana. Olen patikoinut läpi Pariisin, olen taivaltanut koillis-Ranskan maaseudun halki ja talsinut pitkin lounais-Saksaa lähes Schwarzwaldin yli. Siinä ehti eläytyä Herzogin matkaan liiankin kanssa. Ja, olen mielestäni saanut vastauksen yhteen matkalle asettamistani kysymyksistä: onko "Herzog-vaellus" mahdollinen enää tänä päivänä? Ei, ei ole. Ei annetuilla ehdoilla, sillä samalla hurtilla laukku-olalle-ja-matkaan-asenteella kuin vuonna 1974.

Jos yrittäisin retkeä uudestaan, olisin ilman muuta pakotettu ottamaan selkääni teltan, varaamaan matkaan enemmän kuin kolme viikkoa ja aika tavalla enemmän rahaakin. Minä en oikein vieläkään tiedä, miten Herzog matkansa teki ja vielä siinä ajassa, mutta tiedän, ettei minusta ole ainakaan murtautumaan kesämökkeihin - varmasti niissä on nykyään modernit hälytysjärjestelmätkin. Vaikka varsinkin Ranskan puolella maailma on muuttunut hämmästyttävän vähän alkuperäisen retken ajoista, tapahtuneet muutokset ovat olennaisia. Yhtä ainutta olkilatoa en matkallani tavannut.

Jane Austenin kirjojen maisemiin tehdään järjestettyjä retkiä fanikuntaa varten. James Joycen Odysseuksen tapahtumapaikoille Dublinissa pääsee tutustumaan oppaan seurassa joka kesäkuun 16. päivä. Lukuisat nuoret ovat vuosikymmenten saatossa lähteneet seurailemaan reittiä, jonka varrella Jack Kerouac kirjoitti Matkalla-klassikkonsa.

Olen lukenut Jäisen matkan ainakin 15 kertaa kannesta kanteen ja osittain kulkenutkin siinä kuvatun matkan, eikä kirjan lähtökohta, sen eetos, ole menettänyt mitään ravistelevuudestaan: se on kertomus elämänkatsomuksesta, jonka mukaan toisen ihmisen hyväksi on joskus työnnettävä omat tarpeensa sivuun ja tehdä voitavansa vaivoja säästämättä. Jäinen matka kuvaa syvästi humanistista elettä, joka kasvaa teoksi ja julkilausumaksi itselle tärkeiden asioiden ja arvojen puolesta.

Olen kovasti pahoillani, etten pystynyt toisintamaan Herzogin syvästi kunnioitettavaa vaellusta sen juhlavuonna, mutta taitoni ja kykyni eivät riittäneet ratkaisemaan eteeni tulleita ongelmia, joita riitti yltäkylläisesti. Harmittaa, mutta nilkkani muistuttaa minua tälläkin hetkellä siitä, että yrittämättä en jättänyt, ja että kuljin kyllä jonkinmoisen taipaleen.

Nyt jäljellä on toimittaa kokemuksestani kirja. Ehkäpä se vielä julkaistaankin, ja jos niin käy, toivon sen ennen muuta palauttavan Werner Herzogin upean matkakirjan ihmisten käsiin. Se riittää.

perjantai 13. joulukuuta 2024

Monroen jouluelokuvana itsensä Kuvernaattorin "jouluklassikko"!

Elokuvakerho Monroe esittää Arthouse Cinema Niagarassa 35 mm:n filmiltä Brian Levantin ohjaaman Isäni on Turbomies (Jingle All The Way, 1996) lauantaina 14.12. kello 20.30. Liput vain 9 euroa.

Elokuvakerhomme huippulaadukas joulunäytösten putki saavutti loogisen päätepisteensä jo viime vuonna, kun esitimme filmiltä Stanley Kubrickin joutsenlaulun Eyes Wide Shut, jonka taiteellisia meriittejä ei oikein käy ylittäminen - joten mihin suuntaan jatkaa siitä?

Onneksi jouluelokuvan alagenre on joviaalin joustava, omalakinen, eikä ota itseään turhan vakavasti. Jouluna meillä kaikilla on lupa sonnustautua vähän liian isoon pipoon, joka ei taatusti kiristä. Siksi valitsimme tälle joululle lumisateen keveää, rentoa, hupsua ajanvietettä, joka on Eyes Wide Shutia tunnin lyhyempi ja sisältää 99 % vähemmän taidetta - ja on silti, hyvin tarkkaan määritellyssä diskurssissa, lunastanut itselleen jouluklassikon aseman. Tavallaan. Vaikka sitten vääristä syistä.

Siksi: Isäni on Turbomies. Joka on hieno suomennos, alan klassikkoja.

Jos Eyes Wide Shut tai joulusarjassamme sitä edeltänyt Batman - paluu ovat esimerkkejä auteur-elokuvista, on Isäni on Turbomies auteur-filosofian vastakohta. Ohjaaja Brian Levantilla ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä, hän on pelkkä palkollinen, tuottajien käsikassara. Koko hankkeen taustalla on ajatus maailman isoimman elokuvatähden valjastamisesta jouluun valmistautuvien lapsiperheiden koko kansan viihdyttäjäksi ilman taka-ajatuksia. Ei taidetta taiteen vuoksi, vaan pikaruokaa pikaruoan vuoksi. Tällaisessa tuotannossa vain päätähti on tärkeä, kaikki muut tekijät ovat korvattavissa ja siksi eräällä lailla anonyymeja.

Mentaliteettia korostaa elokuvan tarina, jota riittää lyhärin tarpeisiin. A.S.:n esittämä isä lupaa pojalleen joulun hittilelun - kuten kaikki muutkin isät, joten lelu loppuu kaupoista, ja viimeisten metsästäminen eskaloituu koko kaupungin kattavaksi "sodaksi", missä isät ovat susia toisilleen. Pääpaino on vankasti toiminnassa ja slapstickissä.

Isäni on Turbomies on kaavamainen tehdastuote, mutta reilu peli, sillä yleisö tietää tämän ja on halukas vaihtokauppaan. Melko rumasti haukuttu elokuva keräsi Pohjois-Amerikassa kuitenkin 130 miljoonan dollarin tulot, mikä ei ole ihan heikosti.

"Klassikoksi" sen ovat kuitenkin nostaneet irvileuat. Vuosien myötä Jingle All The Waystä on tullut rakastettu lempeän ivan kohde. Suurin ansio elokuvan hengissä pysymiselle kollektiivisessa muistissa lankeaa mestarisatiirikko Robert Smigelille (synt. 1960), joka toteutti viime vuonna katsojien sydämet valloittaneen Leo-animaation. Tehdessään töitä Conan O'Brienin ohjelmissa Smigel teki rankkaa poliittista pilaa mm. Arnold Schwarzeneggeristä, joka "haastatteluissaan" Conanin kanssa ei koskaan unohtanut puffata "holiday smash hittiään" Jingle All The Way. Juuri nämä sketsit ovat tehneet elokuvasta unohtumattoman Conan-fanien keskuudessa, mistä vitsi on sitten levinnyt eteenpäin.

Ja nyt tämä komeus on kaiken kansan nähtävillä Pohjoismaiden suurimmassa sisämaakaupungissa. Filmikopiona. Mikä aika olla elossa.

Jos luet tätä esittelyä, kuulut varmuudella niihin, joille elokuva on osa elämäntapaa (tai jopa itse elämäntapa, missä tapauksessa voin vain esittää syvimmät pahoitteluni kohtalotoverilta kohtalotoverille). Kaiva siis tonttulakki vaatehuoneen nurkasta, viskaa vonbaghit varjoihin, kevennä mielesi, ja pakene kanssamme todellisuutta puoleksitoista tunniksi Hollywoodin unimaailmaan. Se on sallittua kerran vuodessa. Kilisee kilisee kulkuset.

Jingle.
All.
The.
Way.



Jouluterveisin

Elokuvakerho Monroe

lauantai 23. marraskuuta 2024

Werner Herzog ja maailman kaunein matkakirja

Wernember 2024

Maailmankirjallisuuden hienoin matkakirja sai alkunsa puhelusta Münchenissä marraskuisena päivänä vuonna 1974. Werner Herzog sai kuulla Lotte Eisnerin todennäköisesti pian kuolevan pariisilaisessa sairaalassa. (Elokuvahistorioitsija Eisner merkitsee saksalaiselle elokuvalla suurin piirtein samaa kuin Peter von Bagh suomalaiselle.) Tätä tietoa ei Herzog pystynyt sulattamaan, vaan päätti, että jos hän saman tien kävelee Pariisiin, ei Eisner mitenkään voi kuolla. Joten laukku olalle, saappaat jalkaan ja menoksi.

Kun Herzog kolme viikkoa myöhemmin laahusti yhä heikkokuntoisen Eisnerin luokse, oli marraskuu vaihtunut joulukuuksi ja muuan saksalainen elokuvantekijä tehnyt yhden kävelyn historian legendaarisimmista taipaleista. Eisner eli tämän suurenmoisen humaanin eleen jälkeen vielä 10 vuotta.

Werner piti jalkapatikassa matkapäiväkirjaa, jolle hän vuonna 1978 pani nimeksi Vom Gehen Im Eis, Jäällä kävelemisestä, ja antoi julkaista sen. Suomessa se sai Kaisu Iston upeana käännöksenä nimen Jäinen matka, vuonna 1992.

Piskuinen, vain 75-sivuinen kirjanen kuvaa itsepäisen ja omintakeisen yksilön ruumiillista ja henkistä matkaa suurkaupungista toiseen läpi tuskan ja loputtomalta tuntuvien vaikeuksien koskaan silti päämäärästä irti päästämättä. Seuraten marraskuun keskellä mätänevien kyläpahasten yksitoikkoista nauhaa Herzog taivaltaa läpi pahimman talvimyrskyn vuosikausiin tiivistäen eksistenssikokemuksensa lakonisiksi ja runollisiksi lauseiksi. "Muuan maalaisnainen kertoi lähestyvästä lumimyrskystä, minä kuuntelin vaieten." 

Yöpaikkaa etsiessään Herzog milloin murtautuu talvea vasten hylättyihin kesämökkeihin, milloin pakenee tuiskua johonkin olkilatoon. Näitä taitoja hän opettaa paljon myöhemmin elokuvaopiskelijoille perustamassaan Rogue Film Schoolissa. Hän kohtaa kuolemaa tekevän lampaan sekä kosken partaalla paikallaan pyristelevän joutsenen, jonka on lopulta luovutettava ja noustava rannalle.

Taiteilija kyllä löytää metaforansa, ja jos se ei riitä, voi antaa mielensä hallusinoida mahdollisia elokuvakohtauksia. Jäisestä matkasta löytyy ensimmäinen luonnos Stroszekin lopetuksesta ja Lasisydämen vuosikausia tuolissaan itsepäisesti istuvasta isoisästä.

Kävelemisestä muodostuu herzogilainen vaihtoehto elokuvantekemiselle.

* * * * *

Ainakin kerran elämässä on tehtävä tilit selviksi maailman kanssa, astuttava esiin, ja suoraan kameraan katsoen lausuttava julki, mihin uskoo. Lukemattomat, kaikkia ilmaisumuotoja edustavat taideteokset ovat vaikuttaneet makuuni, näkemyksiini, ajatusmaailmaani ja luonteeseeni koko elämäni ajan. Ei ole reilu vaihtokauppa, jos en anna edes vähän takaisin kulttuurille, jolta olen niin paljon saanut.

Kun sen taipaleen alkamisesta, joka synnytti Jäisen matkan, tulee tänään kuluneeksi tasan 50 vuotta, saavun Pariisiin aikomuksenani kunnioittaa lempikirjaani kulkemalla jalan saman reitin kuin Herzog aikanaan.

Oman matkani aloitan Pariisista, koska en halua kirjaimellisesti kulkea jonkun jo maahan painamia jalanjälkiä, ja koska minulla ei ole historioitsijan henkeä pelastettavanani. Mutta, tällä tavoin saavun retkeni päätteeksi Werner Herzogin kotikaupunkiin, mikä on toinen tapa tehdä kunniaa mestarille.

Minä rakastan tätä kirjaa ja sitä ihmisyyttä, mitä se edustaa. En usko, että oma matkani pelastaa kenenkään henkeä, mutta kirjan se kyllä synnyttää. Teen matkaa kynä ja muistikirja povitaskussa, ja Müncheniin saapuessani minulla on käsikirjoitus kirjaan, joka käsittelee Jäistä matkaa, sen tekijää, elokuvaa, taidetta, muuttuvaa Eurooppaa, kävelemistä, yksin oloa ja omaa taivallustani. Se on puoliksi eletyn elämän summaus.

Työnimenä sillä on: Herzog-vaellus.


Pariisissa 23.11.2024

Anton Asikainen

keskiviikko 13. marraskuuta 2024

Aikakauden loppu: Raimo "Rake" Siliuksen muistolle

Elokuvakerho Monroe ry:n aktiivijäsenet ja kaikki sen historiassa mukana toimineet kunnioittavat tänään Raimo Siliuksen muistoa.

"Aikakauden loppu" ei ole Raken yhteydessä sen enempää klisee kuin liioitteluakaan. Hänessä Tampere menettää elokuvaneuvoksensa ja tamperelaiset leffahullut esikuvansa. On vaikeata kuvitella kaupunkimme elokuvakulttuuria ilman Raken persoonaa.

Raimo Silius oli perustamassa ja rakentamassa sekä Elokuvakerho Monroeta että Tampereen Elokuvajuhlia, jonka ohjelmistosuunnittelijana hän toimi yli 20 vuotta. Filkkareiden klassikkosarjan Rake's Special kuraattorina hän oli vahvasti kuvassa mukana tänäkin vuonna. Monroesta hän luotsasi Suomen suurimman elokuvakerhon.

Rakesta olisi tullut vuosikymmenten saatossa myyttinen hahmo, ellei hän olisi ollut niin fantastisen helposti lähestyttävä tamperelainen kulttuuripersoona. Hän oli aina valmis ryhtymään juttusille muiden elokuvahullujen kanssa, ja Raken väärentämätöntä manselaista nuottia oli aina ilo kuulla erilaisten elokuvaesitysten esittelijänä. Tai radiossa, kun hän 15 vuoden ajan isännöi Ylen Tampereen Alueradiossa viikottaista elokuvapakinaa.

Eikä elokuva ollut Raken ainoa intohimo. Vuosikymmenten ajan hän kävi katsomassa luultavasti kaikki kaupungissa esillä olleet taidenäyttelyt ja kaikki teatterikappaleet mihin ehti.

"Eläkkeellä" - kyseenalainen termi Raken yhteydessä - hän kirjoitti sekä Monroen että Filkkareiden viralliset historiikit. Kaiken kaikkiaan Rake jätti sellaisen perinnön, että jos joku tässä kaupungissa aikoo sen joskus ylittää, tarvinnee hänen löytää jonkinlainen nuoruudenlähde. Rake itse oli kahdeksankymppisenä vielä nuori mies. Sellainen hän oli viime maaliskuussa esitellessään Rake's Special -näytöksen Niagarassa samalla tutulla mukaansa tempaavuudella kuin aina. Rake sai ihmiset innostumaan elokuvan taiasta.

Elokuvakerho Monroelle Raimo Silius merkitsee samaa kuin Lumiéren veljekset elokuvalle, ei yhtään sen vähempää. Kunnioittaaksemme hänen muistoaan voimme vain yrittää pitää kiinni Raken itsestään selvästä humaanista eetoksesta toimia aina kulttuurin kautta rauhan ja yhteisöllisyyden puolesta itsevaltiutta ja epätasa-arvoa vastaan. Tätä periaatetta heijastaa Tampereen Elokuvajuhlat tänäkin päivänä.

Monroelaiset lähettävät joukolla syvimmät pahoittelunsa Raken perheelle. Tiedätte, että Rake oli hyvin rakastettu. Meillä Monroessa alkaa virallinen suruaika.

perjantai 8. marraskuuta 2024

Uhri Hypnokselle

Wernember 2024

Lasisydän (Herz aus Glas, Länsi-Saksa, 1976) 


Harva taitaa elokuvien aloitukset kuten Werner Herzog. Mahdottoman tuntuista vuorenrinnettä laskeutuva retkiryhmä Aguirressa; pidätetty kääpiö, joka ei millään saa käännettyä tapausnumerolaattaansa oikein päin kameraa varten teoksessa Maasta se kääpiökin ponnistaa; uskomattomat, aavemaiset otokset Nosferatussa taltioituina kallojen täyttämässä meksikolaisessa kammiossa. Vaikkei ohjaajasta pitäisikään, tekee itselleen karhunpalveluksen, jos ei katso Herzogin elokuvista edes alkujaksoja.

Lasisydän on tekijänsä saksalaisista elokuvista vaikeatajuisin ja "taiteellisin", kuka ties myös unohdetuin, vaikka se maineeltaan tunnetaankin ainutlaatuisuutensa vuoksi. Se alkaa sarjalla täydellisesti rakennettuja vuoristo-tableau'ta, joiden taustalla soi ehkä kaunein jodlausmusiikki, mitä levylle on koskaan pantu. Ollaan siis väistämättä alppimaisemissa.

Ja myös menneisyydessä, 1700-1800-luvulla. Kylän maine perustuu sen lasiesineisiin, joista kuuluisimmat on tehty punertavasävyisestä "rubiinilasista". Mutta päälasimestari, ainoa, joka tunsi rubiinilasin salaisuuden, on kuollut vieden salaisuuden mukanaan. Päähenkilö, ennaltanäkijä nimeltä Hias, hahmottaa näkyjä, jotka yksi toisensa perään tulevat toteen: kaikki ne ennustavat kylän tuhoa.

Tällä kertaa aihe ei ole Herzogin oma, vaan hänen vanhan kaverinsa, toisen legendaarisen baijerilaisohjaajan, Herbert Achternbuschin päästä. Anarkistisen H. A.:n kynä ei taivu perinteiseen juonen kyhäilyyn, vaan sen tilalla on sarja kohtauksia, jotka kukin omasta näkökulmastaan valottavat yhteisöä ylitsepääsemättömän kriisin edessä. Tavoittaakseen H. A.:n legendan omaisen, unenkaltaisen tunnelman, elokuvan ohjaaja päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun.

Lukuun ottamatta Hiasin esittäjää ja oikeita lasinpuhaltajia jokainen näyttelijä toteuttaa tässä elokuvassa kohtauksensa tultuaan ensin Werner Herzogin toimesta vaivutetuksi hypnoottiseen transsiin. Tapaus lienee ainutlaatuinen elokuvan historiassa.

Jos näitä taustoja ei tunne, vaikuttavat näyttelijät valistumattoman katsojan silmissä vain seuraavan ohjaajan tarkkoja ohjeita näytellä tyylitellysti yllättäviä painotuksia tehden ja hieman jähmeästi vuorosanansa lausuen.

Jälkeenpäin tekee mieli sanoa, että hypnoosin käyttäminen ei ollut välttämätön metodi, sillä elokuvan hienovireisen, davidlynchmaisen tunnelman olisi tavoittanut perinteisemmilläkin tavoilla. (Lasisydän, muuten, ilmestyi samana vuonna kuin Eraserhead.)

Elokuva on joka tapauksessa todella hieno, vaikka keskittymistä vaativa. Visuaalisesti ja monella muullakin tapaa se voi hyvinkin olla Herzogin kaunein työ, mistä pääkunnia sekä Herzogin että Achternbuschin hovikuvaajalle, Jörg Schmidt-Reitweinille. Ja juuri kun kuvittelee, ettei 1700-luvun maalaustaiteeseen otoksillaan viittaava kuvaaja voi enää pistää paremmaksi, saatellaan katsoja huikaisevaan vertauskuvalliseen epilogiin, joka on toteutettu eräällä irlantilaisella kalliosaarella. Lisäksi, tässäkin elokuvassa Herzogin luotettu on lähes kaikki hänen työnsä aina 1980-luvun alkuun asti leikannut Beate Mainka-Jellinghaus, suuri tuntematon jos kuka.

Lasisydän on itse asiassa kuvaruno. Siitä nauttiakseen on parasta unohtaa tarinankerronnan tiukassa istuvat perinteet. Koko elokuva on vertauskuva siitä, miten yhteisö alkaa horjua, jos siltä viedään pois vain yksi asia, jos se asia on koko yhteisön koossa pitävä voima ja identiteetti. Tällaisen aiheen parissa Herzog on itsekin melkein selvännäkijä.

PS. Tämä pop-hitti vuodelta 1979 otti nimensä tästä elokuvasta:


 

sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Piirin ulkopuolella

Wernember 2024

Kukaan ei halua leikkiä kanssani (Mit mir will niemand spielen, Länsi-Saksa, 1976)


Kaikesta kiinnostunut Werner Herzog ei ole urallaan useinkaan tehnyt elokuvia lapsista tai lasten kanssa. Lasisydämen ja Stroszekin - molemmat merkittäviä teoksia - välissä valmistunut, vain 14-minuuttinen Kukaan ei halua leikkiä kanssani on poikkeus. Se on tehty yhteistyössä Saksan nuorisoinstituutin kanssa, oletettavasti tilaajan pyynnöstä. Taustalla on erikoisyksikkö, joka tekee töitä eri tavoin heitteille jätettyjen lasten kanssa.

Lopputulos on kummallinen elokuva, joka vahvistaa kuvaa Herzogista toden ja keksityn mestarillisena sekoittajana. Kukaan ei halua leikkiä kanssani on kuvattu aivan kuin dokumentti, mutta leikattu kuin fiktio. Se on surrealistisesti sävyttynyt tarina päiväkoti-ikäisestä Martinista, jonka kanssa tarhan muut lapset eivät halua leikkiä, koska Martin "haisee" ja "syö pelkkää popkornia". Martin onnistuu kuitenkin ystävystymään erään tytön kanssa, joka pitää pojan lemmikkikorpista. Terveydenhoitajalla käy ilmi asioita Martinin kovista kotioloista.

Jos sattuisi olemaan niin, että Herzog ei mielellään työskentele lasten kanssa, ei se ainakaan tästä elokuvasta välity. Täysin kannet auki esiintyvät lapset ovat välittömyyden perikuvia. Kuin mitään kameraa ei olisikaan. Leffan outoihin kosketuksiin lukeutuvat omituisen tunteettomasti lasten tragiikkaan suhtautuvat aikuiset.

Kukaan ei halua leikkiä kanssani on hyvin tehty, tehokas, napakka, hellä, hiljaisen suggeroiva lyhytelokuva, joka jättää paljolti katsojan kontolle miettiä, mitä kuvien ulkopuolelta jätetään kertomatta. Tai mitä hamsterit symboloivat.

lauantai 2. marraskuuta 2024

Hylkiöiden kapina

Wernember 2024

Maasta se kääpiökin ponnistaa (Auch Zwerge haben klein angefangen, Länsi-Saksa, 1970)


Mikä oli Werner Herzogin läpimurtoelokuva? Kansainvälisesti taatusti Aguirre. Mutta, jos esikoispitkä (Elämän merkit, 1968) jäi tapaukseksi pienen asianharrastajapiirin keskuudessa, sai sen seuraaja aikaan jo laajempaa kohua. Ansaitusti.

Herzogin uraa pilkuttavat kokeilut, joihin liittyy jokin jippo. Kuuluisin näistä on Lasisydän, jonka kohtaukset kuvattiin näyttelijät vaivutettuina hypnoosiin. Fitzcarraldossa Herzog raahautti oikean siipirataslaivan oikean vuoren yli. Jouko Aholan tähdittämän Voittamattoman kaikki sirkus- ja taikatemput taltioitiin dokumentaarisesti. Mestarin toinen pitkä fiktio kertoo ryhmästä kääpiöitä, joten hän roolitti elokuvaansa pelkästään lyhytkasvuisia. Loogista.

Elokuva on tavallaan pahamaineinen, eikä sen arvostus alkanut kunnolla nousta kuin vasta pari vuosikymmentä sitten. Aikanaan sen on täytynyt olla varsin villi tapaus, sillä joitakin sen kohtauksia katsoo tänäkin päivänä epävarmana siitä, saako tälle nauraa. Legendan mukaan Herzog hyppäsi kuvausten päätteeksi kaktuspensaaseen, niin kuin oli luvannut tehdä, "jos kaikki näyttelijät selviävät kuvauksista". Elokuva saa vieläkin niskoilleen syytöksiä eksploitaatiosta.

Ennen muuta tämä johtuu Herzogin kyvystä hämärtää fiktion ja dokumentin rajaa. Tarina ja teemat ovat yksinkertaiset: eteläamerikkalaisessa koulussa tai laitoksessa oppilaat/hylkiöt ryhtyvät kapinaan autoritääristä johtoa vastaan. Yhtäkkisen vapauden huuma saa piskuisen ryhmän villeiksi, ja kaikki käytössäännöt joutuvat koetukselle. Juonta ei ole kuin nimeksi. Nakki sämpylän välissä on tapa, jolla Herzog suorasukaisesti näyttää, mihin tekoihin vastuuntunnottomuus johtaa. Ihmiset ovat kuin toisiaan nokkivat kanat.

Esteettisesti Maasta se... on pelkistetty ja kaunis. Se näyttää ja tuntuu halvalta, mikä on hyvä: vastuksista elävä Herzog ei ole koskaan ollut parhaimmillaan kunnon budjetin kanssa. Tein elokuvaa katsoessani tietoisen valinnan olla ottamatta elokuvan taustoista selvää ja vain kokea minkä näen ja kuulen. Liian usein elokuvien auliisti jaetut taustatiedot alkavat selittää itse elokuvaa ja kertoa siitä sellaista, mitä teoksessa itsessään ei ole. Aivan varmasti tulkintaani vaikuttaisi, jos tietäisin enemmän Herzogin ja hänen ensemblensa suhteesta. Mutta tällä tavalla teos säilyttää arvoituksellisuutensa. Miksi Herzogin saksalainen työryhmä kuvasi elokuvan Etelä-Amerikassa? Tai ehkä kyseessä on Väli-Amerikka? Olen utelias, mutta minua ei kiinnosta ottaa selvää.

Minusta se on kunnioittavaakin sellaista elokuvaa kohtaan, joka tieten tahtoen rikkoo sääntöjä. Esimerkiksi sen ensimmäiset kaksi kohtausta kertovat, miten tarina päättyy. Itse elokuva päättyy siten kuin kesken tai in medias res, vahvasti symboliseen, tarkoituksella ylipitkään sanattomaan otospariin.

Alun ja lopun välissä on muutama olematonta tarinaa eteenpäin vievä tai selittävä jakso, mutta niiden välissä on kasa enemmän tai vähemmän improvisoituja kohtauksia, joissa "hurja joukko" tekee kaikenlaista, mitä mieleen juolahtaa. Eniten aikaa ja suurimman symboliarvon saa tiirikoimalla liikkeelle saatu auto, joka jätetään tyhjänä kulkemaan ympyrää pihan keskellä. Jotkut ovat nähneet elokuvan fasismin kritiikkinä, mutta se juontuu orgaanisesti itse aiheesta, samalla tavalla kuin Yksi lenisi yli käenpesässä. Vapauden kaipuusta on vaikeaa puhua kritisoimatta fasismia edes implisiittisesti.

Maasta se... ei ole täydellinen elokuva - onneksi. Epätäydellisyytensä vuoksi sitä katsoo vähän kuin ihmettä. Ei haittaa, vaikka siinä on pientä tyhjäkäyntiä ja suurta fragmentaarisuutta, sitä katsoo silti yhtä mykistyneenä kuin Buñuelin elokuvia, ja se tuottaa vähän väliä riemastuttavia yllätyksiä. Herzog osaa tehdä viihdyttävän elokuvan katsojaa hellimättä. Siitä kielii jo kirjaston dvd-levyn läpeensä naarmuinen ja kulunut pinta.

perjantai 1. marraskuuta 2024

Saksalaisen kielialueen suurin elävä taiteilija

Wernember 2024


Tervetuloa viettämään Wernemberiä. FilmiLiekin marraskuu on tänä vuonna omistettu Werner Herzogille, josta on tullut legenda jo eläessään.

Werner Herzog (synt. Werner Stipetic, 5.9.1942) syntyi elokuvantekijäksi jos kuka. Jo kaksikymppisenä hän oli elokuva-ammattilainen, jolla oli oma tuotantoyhtiö. Länsi-Saksan legendaarisen "uuden aallon" tekijöistä hän oli ensimmäisenä tulessa: Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders ja Volker Schlöndorff hiihtivät perässä. Ja ottivat mallia.

Elokuvaohjauksia on jo yli kuusikymmenvuotiselle uralle kertynyt kymmeniä. Lähes yhtä tärkeä osuus on Herzogin laajalla tv-tuotannolla: monet varsinkin 70- ja 80-luvun merkkitöistä ovat televisiolle valmistuneita lyhyitä dokumentteja. Aihekirjo on melkoisen laaja amerikkalaisista herätyssaarnaajista ja huutokauppameklareista sveitsiläisiin mäkihyppääjiin ja saksalaisiin sotilaisiin. Lisäksi Herzog on ohjannut oopperoita ja näytellyt isoissa Hollywood-tuotannoissa. Mandalorianissa hän teki mahtavan roolin tietämättä missään vaiheessa, mitä ohjaaja Jon Favreau oli urallaan saanut aikaiseksi.

Kaikkia Saksan uuden aallon mestareita yhdistää vaikutteiden imeminen Yhdysvalloista Toisen maailmansodan jälkimainingeissa. Fassbinder uudisti töissään hollywoodilaista melodraamaa, Wenders on koko uransa tutkinut americanaa ja Schlöndorff on luonut eklektisen, kosmopoliittisen uran, jossa tietty amerikkalainen mauttomuus yhdistyy omaperäisiin elementteihin, joista Erkkikään ei ota selvää, mistä ne kumpuavat. Silti juuri hän on onnistunut siinä, missä muut muskettisoturit eivät: voittamaan Oscarin.

Werner Herzogissa yhdistyvät Godardin tasoinen sivistys ja David Lynchin pelottomuus mielipuolisuuden edessä. Sellainen poikkeusihminen synnyttää tarinoita kuin itsestään, tarinoita, joita fanit rakastavat kertoa toisilleen uudestaan ja uudestaan. Epäilemättä Herzog on "elämää suurempi elokuvaohjaaja". Silti, hän on itse paras elämäkerturinsa.

Werner Herzog, Filmemacher syntyi vuonna 1986 Herzogin saavuttua keski-ikään. Se on läpikotaisin tekijänsä/kohteensa näköinen filmi. Toteutustapa on hyvin yksinkertainen, mutta myös hyvin tarkkaan harkittu. Kameraa käyttelee Herzog-konkari Jörg Schmidt-Reitwein. Elokuva on pinnalta tasapainoinen ja rauhallinen, mutta "kuvien väliin" mahtuu paljon ihmismielen levotonta miasmaa, mihin Herzog on aina matkalla. Ensimmäisessä kohtauksessa, joka sijoittuu Oktoberfestille, Herzog nähdään ystäviensä ympäröimänä olutteltassa. Seuraavien minuuttien aikana hän keskustelee Lotte Eisnerin - Saksan vastine Peter von Baghille - ja vuorikiipeilijälegenda Reinhold Meissnerin kanssa. Elokuvantekijä puhuu elämästään ja urastaan harkituin, tarkasti painotetuin lausein - mutta pitää alleviivatusti perheensä poissa kuvasta. Syntyy kuva modernista eurooppalaisesta ihmisestä, jolla on paljon ystäviä, mutta joka eksistentiaalisella tasolla on aina yksin.

Siksi Herzog kaipaa aina autiolle tielle. Välimaastoon, ei perille. Ilman muuta tässä on elokuvahistorian intohimoisin kävelijä, tai kuten mestari itse asian muotoilee: "Elokuvani ovat jalan tehtyjä". Kaipa käveleminen ja elokuvien tekeminen pitävät järjissään miehen, jonka mielestä kaikkeuden koossa pitävät voimat ovat murha, vihamielisyys ja kaaos. Elokuva ja taide toimikoot kauneuden airuina, kauheuden vastavoimina.

Werner Herzog on yksi harvoista, jotka synnyttävät ja ylläpitävät elokuvahulluutta.

tiistai 30. heinäkuuta 2024

TULOSSA: Tieto- ja (kult)tuurivisa, tulevana keskiviikkona

Sillä aikaa, kun Monroen Leffavisa vielä kesälomailee, voi pubivisailun janoa sammuttaa Tieto- ja (kult)tuurivisassa, joka pidetään toista kertaa nyt tulevana keskiviikkona eli 31.7. kello 18. Isäntäbaarina toimii panimoravintola Taproom Tammelassa (Erkkilänkatu 11).

Luvassa on neljän kierroksen verran syväsukelluksia taiteen aaltoihin. Tällä kertaa menossa on mukana TeatteriKesä, joka tapahtuu kaupungissamme jälleen ensi viikolla. Sen hengessä järjestämme visassa mm. ihan piskuisen mininäytelmänkin! Palkintoja on muutenkin taas mukavasti, ja niihin käsiksi pääsemisessä auttaa osaltaan silkka tuurikin.

Tule siis Taproomiin viettämään mukava ilta kanssamme. Keskiviikkona sataa kumminkin.

Terv. Allekirjoittanut

tiistai 9. heinäkuuta 2024

Uuden kulttuurivisan kysymykset, vastaukset ja tulokset 9.7.2024

                               Migrant Woman, Dorothea Lange, 1936 (Työväen museo Werstas, Tre)

Allekirjoittanut polkaisi toissapäivänä sivuprojektinaan käyntiin uuden visan Panimoravintola Taproomissa, Tammelassa. Kiitos paikalle tulleiden osallistujien kaikessa runsaslukuisuudessaan, visa onnistui erinomaisesti ja saa jatkoa kuun vaihteessa. Nimeksi sille pannaan Tieto- ja (kult)tuurivisa. Konsepti säilyy toissapäivän laisena: 4 kierrosta, 5 kysymystä kussakin. Oman kierroksensa saavat kirjallisuus, elokuva ja musiikki; neljäs on jokerikierros, jossa on tanssia, kuvataiteita, sarjakuvaa, pelejä jne. Lisätietoa tulee lähiaikoina pääasiassa Taproomin ja Elokuvakerho Monroen some-kanavien kautta.

Ohessa on tuon ensimmäisen visan runko vastauksineen. Seuraava visa voi näyttää hyvinkin erilaiselta.

Tieto- ja (kult)tuurivisa (demoversio 1.0) Ravintola Taproomissa 9.7.2024 klo 18-19.40

I Kierros: Kirjallisuus (6 pt.)

1. Kuka on päähenkilö Edgar Rice Burroughsin Tarzan-sarjan 4. osassa? (1 pt.)
2. Missä romaaneissa tekivät ensi esiintymisensä A) hattivatit B) umppa-lumpat? (2 pt.)
3. Kuka pari vuotta sitten Nobel-palkittu kirjailija teki pitkään yhteistyötä elokuvaohjaaja Wim Wendersin kanssa? (1 pt.)
4. Minkä niminen on Satu Rämön dekkarisarjan päähenkilö? (1 pt.)
5. Kenen runoutta seuraavaksi kuullaan? Katkelman Amerikka, minä huudan nimeäsi suotta -runosta luki paikan päällä näyttelijä Jere Saarela. (1 pt.)

Vastaukset:

1. Tarzanin poika eli Jack Clayton eli Korak
2. A) Muumit ja suuri tuhotulva B) Jali ja suklaatehdas
3. Peter Handke
4. Hildur (Rúnarsdóttir)
5. Pablo Neruda

II Kierros: Elokuva (7 pt.)

6. Mitä yhteistä on elokuvilla Terminator, Her, After Yang ja Ex Machina? (1 pt.)
7. Gaspar Noén elokuvissa on aina jotain jännää. Mitä tavallisesta poikkeavaa tapahtuu hänen esikoispitkässään Yksin kaikkia vastaan vähän ennen loppua? (1 pt.)
8. Nimeä Miia Tervon 2 pitkää näytelmäelokuvaa. (2 pt.)
9. Kuka yhdistää elokuvia Hiroshima, rakastettuni; Viime vuonna Marienbadissa; ja India Song? Ja, mitä erikoista on viimeksi mainitussa? (2 pt.)
10. Mink elokuvan musiikkia? (1 pt.)

Vastaukset:

6. Kaikki käsittelevät tekoälyä
7. Valkokankaalle lävähtää teksti, jossa varoitetaan, että yleisöllä on 30 sekuntia aikaa poistua teatterista ennen raakuuksia
8. Aurora ja Ohjus
9. Marguerite Duras; India Songissa ääni on erotettu kuvasta siten, että ihmisiä ei koskaan nähdä käymässä dialogia
10. Forrest Gump

III Kierros: Musiikki (9 pt.)

11. Nimeä esittäjä ja kappale. (2 pt.)
12. Nimeä esittäjä, kappale ja esittäjän kotimaa. (3 pt.)
13. Nimeä säveltäjä. (1 pt.)
14. Nimeä esittäjä ja kappale. (2 pt.)
15. Minkä viihdemusiikin tyylilajin kuuluisimpia edustajia tässä kuultava kappale on? (1 pt.)

Vastaukset:

11. Tehosekoitin: Asvaltti polttaa
12. Måneskin: Beggin'. Italia.
13. Jean Sibelius
14. Dave Brubeck (Trio): Unsquare Dance
15. Exotica

IV Kierros (6 pt.)

16. Kuka Frendeistä muuttaa nimensä muotoon Princess Consuela Bananahammock? (1 pt.)
17. Missä kuussa järjestetään Tampereen TeatteriKesä? (1 pt.)
18. Kenen valokuvaajan kuuluisin teos on (kts. yllä)? (1 pt.)
19. Mitä yhteistä on elokuvilla Snowpiercer, The Death of Stalin ja (David Fincherin) The Killer? (2 pt.)
20. Mitä yhteistä on seuraavilla: romaani nimeltä Stoner - Harry Potterin musiikki - poliisietsivä Hitchcockin elokuvassa Täydellinen murha (Dial M for Murder) - tämä kitaristi? (1 pt.)

Vastaukset:

16. Phoebe
17. elokuussa
18. kts. yllä
19. perustuvat ranskalaisiin sarjakuviin
20. Stoner on John Williamsin esikoisromaani - HP:n on säveltänyt John Williams - etsivää näyttelee John Williams - kitaristi on John Williams

TULOKSET

1. Waiting for Gogol 17½ pt.
2. Redroom 13 ½ pt.
3. Hajoje 10 pt.
    Silverscreen 10 pt.
    Panchon Remu Aaltonen 10 pt.
6. Varapuheenjohtajat 8+ pt.

Palkinnot tällä kertaa kahdelle ensimmäiselle joukkueelle Taproomin tarjoamina.

Kiitokset kaikille! Tavataan ensi kerralla!

maanantai 8. heinäkuuta 2024

Monroe-info: Visaa ja päiväkahveja heinäkuussa

Ensinnäkin, Monroen visat palaavat Tammelaan ja Taproomiin: tule kanssamme pätemään triviassa tulevana tiistaina eli 9.7. kello 18 alkaen.

Tämä heinäkuinen tietokilpailuspesiaali on allekirjoittaneen sivuprojekti, eräänlainen Leffavisan spin-off. Aiheena on kulttuuri ja konsepti uusi: 1. kierros käsittelee kirjallisuutta, 2. elokuvaa, 3. musiikkia ja 4. kierros sisältää kysymyksiä sekalaisesti muista ihmisen luovuuden ilmentymistä - mukana voi olla sarjakuvaa, tanssia, kuvataidetta, arkkitehtuuria, telkkaria, videopelejä, kuunnelmaa, teatteria jne. Kysymyksiä on 5 per kierros, mutta kysymyksissä saattaa olla useampia kohtia.

Tällaista siis Panimoravintola Taproomissa osoitteessa Erkkilänkatu 11 tiistaina! Ja, totta kai, parhaille ars gratia artis -tietäjille on tiedossa maistuvia palkintoja.

***

Toiseksi, Monroe järjestää Päiväkahvit heinäkuussakin. Ajankohta on tällä kertaa maanantai 15.7. puoli kuudelta iltapuolesta, ja paikkana toimii Laawu Rooftop Terrace & Sauna. Se löytyy Lapland Hotelsista, Nokia Arenan katolta (12. kerros). Käynti Ratapihankadun puolelta eli yliopiston puoleiselta seinustalta, Kalevantien sillan "alta".

Tämänkertaisten jupinoiden aiheena on itsestään selvästi urheiluelokuva ja urheilu elokuvassa, koska tänä kesänä on kahdet EM-kisat ja yhdet olympialaiset. Joten, mikä on Sinun lempiurheiluelokuvasi? Onko hyviä sellaisia edes monta? Onko Hymyilevä mies urheiluelokuva vai vain tarina jostain suomalaisesta hepusta, joka muun elämän ohessa myös nyrkkeili? Onko nyrkkeily edes urheilua vai pelkkää härkätaistelua, jossa härän tilalla on ihminen? Entä onko kaikkien aikojen paras urheiluelokuva todellakin natsien toteuttama Olympia? Ja, onko Cristiano Ronaldo jalkapallon Tom Cruise?

Olitpa sitten elokuva- tai urheiluhullu, tule sinäkin paikalle ja esitä oma kysymyksesi. Voipi hyvinkin olla, että keskustelu lipsahtaa elokuvasta parhaiden penkkiurheilumuistojen jakamiseksi, eikä siitä saa edes keltaista korttia. Sen sijaan saa kahvit Monroen piikkiin!

Elokuvakerho Monroe toivottaa lämmintä kesän jatkoa!

maanantai 10. kesäkuuta 2024

Elokuvakerho Monroen tapahtumat Pride-viikolla

Hyvää Manseprideviikkoa kaikille!

Viimevuotiseen tapaan Monroe vetää yhteistyössä Sinuiksi ry:n kanssa sateenkaariteemaisen kulttuurivisan, tällä kertaa Taproomissa, Tammelan perinteikkäässä kaupunginosassa. Palkintoja riittää useammalle joukkueelle ja hauskaa kaikille. Tervetuloa nauttimaan korkealaatuisesta juomasta, ruuasta ja seurasta sekä elitismin ja matalaotsaisuuden välillä trapetsitaiteilevasta pubivisasta!

Tullaan Sinuiksi -visa à la Monroe Taproomissa (Erkkilänkatu 11) keskiviikkona 12.6. kello 20.

Isot kiitokset visan sponsoreille: Arthouse Cinema Niagara, Viiden tähden leffadivari, Tomi Peuhkurinen/Kustantamo Helmivyö ja Tampere Taproom



Viime vuonna alkaneet Monroen Päiväkahvit, eli Monroen elokuvakeskustelut jatkuvat tulevana lauantaina. Sinänsä näillä sumpeilla ei ole muuta liitosta Pride-viikon kanssa kuin ajankohta, mutta meidän seuraamme saa aina liittyä ihan omana itsenään. Me tarjoamme kahvit!

Teemana tällä kertaa huumorin monet kasvot: kotiläksynä katsottavaksi (esim. Areenasta) Kevät koittaa Hitlerille ja Aamiainen ruohikolla. Tervetuloa paikalle, se on vähän kuin podcast, mutta IRL.

Monroe Päiväkahvit Paja Barissa (Hotelli Tornin juurella Tullilla) lauantaina 15.6. kello 14 alkaen.



maanantai 8. huhtikuuta 2024

Monroen James Bond -visa 11.3.2024 - VASTAUKSET

 MONROEN JAMES BOND -VISA 11.3.2024

MONROE’S JAMES BOND MOVIE QUIZ

 

 

KIERROS 001

 

1.

Mikä oli kaikkien aikojen ensimmäinen James Bond -kirja? 1p.

What was the first James Bond novel? 1p.

(Casino Royale)

 

2.

Mikä oli kaikkien aikojen ensimmäinen James Bond- elokuva? 1p.

What was the first James Bond film? 1p.

(Dr. No, Salainen agentti 007 ja tohtori No)

 

3.

Kuka sävelsi James Bondin teeman? 1p.

Who wrote the James Bond theme? 1p.

(Monty Norman)

 

4.

Minkä nimisessä huvilassa kirjailija Ian Fleming asui Jamaikalla? 1p.

What was the name of author Ian Fleming’s villa in Jamaica? 1p.

(Goldeneye)

 

5.

Kuka on tämä Bond-tyttö? (hahmon nimi) 1p.

Name this Bond girl (character name, please) 1p.

 


(Pussy Galore)

 

6.

Onko Dollylla raudat? 1p.

Does Dolly have braces? 1p.

https://www.youtube.com/watch?v=oL3RnXY2FYA

(nope)

 

7.

Minkä Bond-elokuvan tunnuskappale? 1p.

From what Bond film is this theme from? 1p.

https://www.youtube.com/watch?v=-k2L4knqUL0

(Elä ja anna toisten kuolla, Live and Let Die)

 

KIERROS 002

 

8.

Kolme ruotsalaista näyttelijää on esittänyt Bond-tyttöjä. Nimetkää kaikki. 3p.

Three Swedish actresses have played Bond girls. Name them all. 3p.

(Britt Ekland, Maud Adams, Isabella Scorupco)

 

9.

Mikä oli ensimmäinen Bond-elokuva, joka ei perustu Ian Flemingin tarinaan? 1p.

What was the first Bond film not based on a story by Ian Fleming? 1p.

(Lupa tappaa, License to Kill)

 

A VAI B?

 

10.

a.     Minkä nimisessä agenttisarjassa Pierce Brosnan näytteli ennen Bond-uraansa? 1p.        

In what spy-themed tv show did Pierce Brosnan star before playing Bond? 1p.

(Remington Steele)

 

b.     Judi Denchin esittämä M pohjautuu todelliseen MI6:n naispuoliseen päällikköön. Mikä on hänen nimensä? 2p.

Judi Demch’s M is based on an actual female head of MI6. What was her name in real life? 2p.

(Stella Rimington)

 

11.

 

a.     Mikä on Kultasormen korealaisen apurin nimi elokuvassa Goldfinger? 1p.

What is the name of Goldfinger’s Korean henchman in Goldfinger? 1p.

(Oddjob)

b.     Entä mikä on Dr. Evilin korealaisen apurin nimi elokuvassa Austin Powers – kumma jätkä? 2p.

What is the name of Dr. Evil’s Korean henchman in Austin Powers? 2p.

(Random Task)

 

 

12.

Kuka seuraavista näyttelijöistä EI ole ollut ehdolla James Bondin rooliin? 1p.

Which of the following actors was NOT considered for the role of James Bond? 1p.

Mel Gibson, Adam West, Burt Reynolds Sam Neill, Sean Bean, Liam Neeson

(kompa, kaikkia harkittiin - a trick question, they all were considered)

 

13.

Nimetkää tämä Bond-tyttö (hahmon nimi) 1p.

Name this Bond girl (character) 1p.


(Honey Ryder)

 

14.

Minkä Bond-elokuvan tunnuskappale? 1p.

From what Bond film is this theme from? 1p.

https://www.youtube.com/watch?v=uWdU1WFfYPE

(007 rakastettuni, The Spy Who Loved Me)

 

KIERROS 003

 

15.

Kuka on ohjannut eniten Bond-elokuvia? 1p.

Who has directed more Bond films than any other director? 1p.

(John Glen, 5)

 

16.

Minkä Bond-elokuvan kuvauksissa on kuollut stunt-näyttelijä? 1p.

A stunt man died during the shooting of which Bond film? 1p.

(Erittäin salainen, For Your Eyes Only)

 

17.

Kuka oli Sean Conneryn mukaan hirvein Bond-pahis? 1p.

According to Sean Connery, who was the worst Bond villain? 1p.

(Tuottaja Albert “Cubby” Broccoli, producer Albert “Cubby” Broccoli)

 

18.

John Cleese esittää Q:n seuraajaa kahdessa elokuvassa. Mikä hänen koodinimensä on? 1p.

John Cleese plays the successor of Q in two films. What was his code name? 1p.

R.

 

19.

Kolme Bond-elokuvaa on voittanut Oscarin parhaasta laulusta. Mitkä ne ovat? 3p.

Three Bond films have won the Oscar for Best Original Song. Name the films. 3p.

(Skyfall, Spectre, No Time to Die)

 

20.

Missä Bond-elokuvassa nähdään tämä kaksikko? 1p.

In what Bond film can we see these two? 1p.


(A View to a Kill, Grace Jones & Dolph Lundgren)

 

21.

Minkä Bond-elokuvan (epävirallinen) tunnuskappale? 1p.

From what Bond film is this (unofficial) theme from? 1p.

https://www.youtube.com/watch?v=EHVapeqvkGo

(On Her Majesty’s Secret Service)

maanantai 11. maaliskuuta 2024

Oscar-voittajat 2024

 

Christopher Nolanin menestysbiopic Oppenheimer pyyhki odotetusti pöytää tämän vuoden Oscareissa seitsemällä voitolla, mukaan lukien Parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan (Cillian Murphy) ja miessivuosan (Robert Downey Jr.) pystit. Yorgos Lanthimoksen fantasiaelokuva Poor Things tuli perässä neljällä voitolla: pääosan Emma Stone palkittiin jo uran toisella Oscarilla.

Teknisellä puolella yllättämään pääsivät vieraskielisen elokuvan palkinnon voittanut The Zone of Interest, joka vei äänisuunnittelun Oscarin Oppenheimerin jyrinöiden sijaan. Erikoistehosteiden palkinto meni japanilaiselle Godzilla Minus One -hitille, ohi ison budjetin amerikkalaisräiskintöjen. Pitkän animaation palkinto meni toinen jalka eläkkeellä haahuilevalle Hayao Miyazakille, joka ei ollut vaivautunut paikalle.

Vuoden jättihitti Barbielle suotiin vain yksi voitto, Billie Eilishin kappaleesta "What Was I Made For". Ryan Gosling pääsi sentään esittämään Keniä vielä kerran ja vetäisi tämän nimikkokappaleen parhaaseen oscareiden camp-tyyliin.

Tavallista aiemmin Suomen aikaa alkanut seremonia päästiin lopettamaan verrattain inhimillisesti jo ennen aamuviittä. Tosin parhaan elokuvan pystin jakanut Al Pacino näytti nousseen juuri sängystä.

----

Ja voittajat olivat:

PARAS ELOKUVA
Oppenheimer

PARAS OHJAUS
Christopher Nolan, Oppenheimer
 
PARAS NAISPÄÄOSA
Emma Stone, Poor Things

PARAS MIESPÄÄOSA
Cillian Murphy, Oppenheimer

PARAS NAISSIVUOSA
Da'Vine Joy Randolph, The Holdovers

PARAS MIESSIVUOSA
Robert Downey Jr., Oppenheimer





PARAS ALKUPERÄINEN KÄSIKIRJOITUS
Putoamisen anatomia

PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS 
American Fiction

PARAS VIERASKIELINEN ELOKUVA
The Zone of Interest (Iso-Britannia)

PARAS DOKUMENTTI
20 Days in Mariupol

PARAS ANIMAATIO
Poika ja haikara

PARAS KUVAUS
Oppenheimer

PARAS LEIKKAUS
Oppenheimer

PARAS MASKEERAUS
Poor Things

PARAS MUSIIKKI
Oppenheimer

PARAS LAVASTUS
Poor Things

PARAS PUVUSTUS
Poor Things

PARHAAT ÄÄNITEHOSTEET
The Zone of Interest

PARHAAT ERIKOISEFEKTIT
Godzilla Minus One

PARAS LYHYTELOKUVA
The Wonderful Story of Henry Sugar

PARAS LYHYT ANIMAATIO
War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

PARAS LYHYT DOKUMENTTI
The Last Repair Shop

PARAS LAULU 
"What Was I Made For", Barbie

tiistai 23. tammikuuta 2024

Oscar-ehdokkaat 2024

Yhdysvaltain elokuva-akatemia julkisti Oscar-ehdokkuudet tänään. Eniten ehdokkuuksia, huimat 13 kappaletta, sai odotetusti Christopher Nolanin Oppenheimer. Yorgos Lanthimoksen Poor Things sai 11 ehdokkuutta, Martin Scorsesen Killers of the Flower Moon 10, tosin ohjaajalegenda jäi ilman käsikirjoitusehdokkuutta. Barbenheimer-ilmiön toinen puolisko, Greta Gerwigin Barbie, sai kahdeksan ehdokkuutta, mukaan lukien parhaasta elokuvasta, mutta jäi vaille ehdokkuuksia ohjauksesta ja Margot Robbien pääosaroolista.

Ranskalaisohjaaja Justine Triet on ohjausehdokkaana Cannes-voittajasta Putoamisen anatomia, joka sai kaikkiaan viisi ehdokkuutta, mukaanlukien parhaan elokuvan, käsikirjoituksen, leikkauksen ja Sandra Hüllerin naispääosan ehdokkuudet. Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet jäi vaille ulkomaisen elokuvan ehdokkuutta.

 
PARAS ELOKUVA
American Fiction
Barbie
The Holdovers
Killers of the Flower Moon
Maestro
Oppenheimer
Past Lives
Poor Things
Putoamisen anatomia
The Zone of Interest 

PARAS OHJAUS
Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon
Christopher Nolan, Oppenheimer
Yorgos Lanthimos, Poor Things
Justine Triet, Putoamisen anatomia
Jonathan Glazer, The Zone of interest
 
PARAS NAISPÄÄOSA 
Annette Bening, Nyad
Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon
Sandra Hüller, Putoamisen anatomia
Carey Mulligan, Maestro
Emma Stone, Poor Things

PARAS MIESPÄÄOSA
Bradley Cooper, Maestro 
Colman Domingo, Rustin
Paul Giamatti, The Holdovers
Cillian Murphy, Oppenheimer
Jeffrey Wright, American Fiction

PARAS NAISSIVUOSA
Emily Blunt, Oppenheimer
Danielle Brooks, Häivähdys purppuraa
America Ferrera, Barbie
Jodie Foster, Nyad
Da'Vine Joy Randolph, The Holdovers

PARAS MIESSIVUOSA 
Sterling K. Brown, American Fiction
Robert De Niro, Killers of the Flower Moon
Robert Downey Jr., Oppenheimer
Ryan Gosling, Barbie
Mark Ruffalo, Poor Things




PARAS ALKUPERÄINEN KÄSIKIRJOITUS
The Holdovers
Maestro
May December
Past Lives
Putoamisen anatomia

PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS 
American Fiction
Barbie
Oppenheimer
Poor Things
The Zone of Interest

PARAS VIERASKIELINEN ELOKUVA
Io Capitano (Italia)
Perfect Days (Japani)
Society of the Snow (Espanja)
The Teachers' Lounge (Saksa)
The Zone of Interest (Iso-Britannia)

PARAS DOKUMENTTI 
Bobi Wine: The People's President
The Eternal memory
Four Daughters
To Kill a Tiger 
20 Days in Mariupol

PARAS ANIMAATIO 
Elemental
Nimona
Poika ja haikara 
Robot Dreams
Spider-Man: Across the Spider-Verse

PARAS KUVAUS
El Conde
Killers of the Flower Moon
Maestro
Oppenheimer
Poor Things

PARAS LEIKKAUS 
Anatomy of a Fall
The Holdovers
Killers of the Flower Moon
Oppenheimer
Poor Things

PARAS MASKEERAUS
Golda
Maestro
Oppenheimer
Poor Things
Society of the Snow

PARAS MUSIIKKI
American Fiction
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Killers of the Flower Moon
Oppenheimer
Poor Things

PARAS LAVASTUS
Barbie
Killers of the Flower Moon
Napoleon
Oppenheimer
Poor Things

PARAS PUVUSTUS
Barbie
Killers of the Flower Moon
Napoleon
Oppenheimer
Poor Things

PARHAAT ÄÄNITEHOSTEET
The Creator
Maestro
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Oppenheimer
The Zone of Interest

PARHAAT ERIKOISEFEKTIT
The Creator
Godzilla Minus One
Guardians of the Galaxy, Vol. 3
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One 
Napoleon

PARAS LYHYTELOKUVA
The After
Invincible
Knight of Fortune
Red White and Blue
The Wonderful Story of Henry Sugar

PARAS LYHYT ANIMAATIO
Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
Pachyderme
War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

PARAS LYHYT DOKUMENTTI
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island in Between
The Last Repair Shop
Nǎi Nai & Wài Pó

PARAS LAULU 
"Flamin' Hot", The Fire Inside
"I'm Just Ken", Barbie
"It Never Went Away", American Symphony
"Wahzhazhe (A Song For My People)", Killers of the Flower Moon
"What Was I Made For", Barbie



Oscar-gaala järjestetään 10. maaliskuuta Los Angelesissa.