torstai 4. heinäkuuta 2013

Kalaihmiset ei vielä tee hyvää elokuvaa

Finncon 2013

Tohtori Moreaun saarta rip-offaava italoroskis Ihmislaboratorio (L'isola degli uomini pesce alias The Island of The Fishmen, 1979) aloittaa upottamalla vankilaivan joskus 1800-luvun lopulla. Haaksirikkoutuneet päätyvät myöhemmin kalaihmisiksi paljastuvien olentojen kuljettamina salatulle tulivuorisaarelle, jota pitää vallassaan paha Edmond Rackham. Hänen epäilyttävästä suojeluksestaan nauttii kuolemansairas biologi ja tämän Playboy-mallilta näyttävä tytär. Sankarin tehtävä on selvittää, mitä nämä ihmiset tällä hylätyllä saarella tekevät ja pelastaa kaikki. Tai ainakin pelastaa tyttö ja onkia selville kalaihmisten salaisuus.

 

Juuri oikeassa mielentilassa Ihmislaboratorio saattaa oivasti kolahtaa hölmöilyviihteenä. Sergio Martinon ohjauksella on puolellaan teeskentelemätön ja teeskentelemättömyydessään hyväntuulinen viihdyttämisen tavoite, osaava kuvaaja ja näille b-jutuille merkillisen ominaisesti aika hyvä musiikki. Mutta Ihmislaboratorio on oikeasti, valitettavasti, todella huono elokuva. Luonnollisestikaan se ei ole älyllisesti tarpeeksi kiinnostava, mutta ei se vastaavasti ole myöskään tarpeeksi camp ja irrotteleva. Erittäin pahasti se kärsii vedellä laimennettua maitoa muistuttavasta lääkäri-sankarista, josta ei jaksa innostua millään. Kaiken kaikkiaan Ihmislaboratoriosta ei jää oikein mitään sanottavaa, se kun ei tunnu missään vaiheessa missään.

Muutamassa näyttelijässä on sentään aihetta joihinkin sanasiin. Kuten, että Barbara Bach oli kahdessa vuodessa Bond-tyttöilynsä jälkeen vajonnut jo aika alas. Hänen isäänsä esittää legendaarinen Joseph Cotten, joka muistetaan elokuvan puolelta ennen kaikkea Hitchcockin Epäilyksen varjon pääosasta. Yllättäen hän ei kuitenkaan vie elokuvaa nimiinsä noin näyttelijätyön puolesta, vaan sen roolin ottaa Rackhamia varsin mainioilla ahneen kapitalistin maneereilla esittävä Richard Johnson. Hänen yläluokkainen britti-aksenttinsa on elokuvan nautittavinta puolta.

Kopio oli varsinkin väriensä puolesta muuten hyvässä kunnossa, mutta koko alkutekstijakso haaksirikkoineen jäi näyttämättä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti