torstai 1. lokakuuta 2009

Tyttö naapurin: kertomus vallasta

"Se tyttö asui naapurissa. Tämä oli kolmisenkymmentä vuotta sitten. Tunsin hänet ja hänen äitinsä hyvin, tervehdimme lähes päivittäin ja toisinaan pysähdyimme small talkille. Tytär oli 13-vuotias, sievä ja älykäs. Hän kävi yläasteen seitsemättä luokkaa. Aivan tavallinen koulua käyvä lapsi. Piti ystävistään, elämästään ja kaikesta hauskasta. Nuoruuden valo valaa kaikkialle ympäristöön jännittävää hohdetta, kyllähän te tiedätte, ellette ole antaneet itsenne unohtaa.

Luulen, että taiteilija tutustui äitiin ensimmäisenä, en tiedä missä yhteydessä. Ensin luulin, että taiteilija asui vuokralaisena jossain lähellä, mutta ymmärsin varmasti jotain väärin. Joka tapauksessa sen on täytynyt olla naapureilleni aika poikkeuksellista ja jännittävää, imartelevaakin, sillä taiteilija oli hyvin kuuluisa ja vielä vierasmaalainen. Häntä minä en tuntenut, näin vain pari kertaa vilaukselta, kerran äidin ja tyttären kanssa ja kerran tyttären kanssa kahdestaan. Muistan, että hänellä oli karismaattiset piirteet. Ja että hän oli 44-vuotias.

Eräänä iltana taiteilija oli ollut juhlimassa ja kävi niin, että hän päätyi jatkoille naapurini tyttären kanssa. Sitä minä en osaa kertoa, miten se oli käynyt päinsä eikä sillä ole merkitystäkään. Tärkeää on, että he olivat kahden, vailla muuta seuraa. Yö oli kaunis, tumma ja lämmin ja talo (joka kuului taiteilijan kollegalle) loistelias. Taiteilija nautti viiniä ja tarjosi sitä vieraanvaraisesti ainokaiselle vieraalleen. Tyttö tunsi itseään hemmoteltavan. Ehkä hän koki ensimmäistä kertaa sen tunteen, kun itseä kohdellaan aikuisena eikä lapsena. Ikäistään vanhempana. Se on sellainen uusi ja vahva tunne, jonkalaisia ihminen kokee vain muutaman kerran elämässään.

Quaalude oli tuolloin valtavan suosittu ja valtavan väärin käytetty rauhoittava lääke, joka oli tarkoitettu unettomuuden hoitoon. Se oli myös lihasrelaksantti. Viinin nauttimisen ohessa taiteilija tarjosi 13-vuotiaalle tytölle palasen yhdestä tabletista. Tyttö hymyili ja huuhtoi pillerin palasen viinin kera kurkusta alas. Hyväntuulinen ja rentoutunut taiteilija siirtyi lähemmäksi ja alkoi hyväillä ja riisua tyttöä, joka seuraavana syksynä siirtyisi yläasteen kahdeksannelle. Illan pehmeässä tunnelmassa taiteilija nautti tytön keskenkasvuisesta ruumiista. Sitten hän teki muutakin, mitä kutsutaan sodomiaksi.

Se mitä tapahtui yön tapahtumien paljastuttua, on nopeasti kerrottu. Taiteilija otettiin kiinni ja hän vietti kuusi viikkoa kaltereiden takana odottamassa oikeudenkäynnin alkua. Oikeudenkäynnin kynnyksellä hän kuitenkin pakeni kotimaahansa. Äidille ja tyttärelle hän maksoi jonkinlaisen korvauksen. Tytär oli kaiken aikaa median suuri puheenaihe, jolta vaadittiin haastatteluja ja lausuntoja ja jonka kasvot koristivat lehtien etusivuja. Kohun räjäyttämän mediapiirityksen takia minä en nähnyt naapureitani viikkoihin. Pian kaiken tämän jälkeen muutin pois Helsingistä. Naapurintyttöä ja hänen äitiään en nähnyt enää koskaan."

---

Pari päivää sitten Sveitsissä pidätetty elokuvaohjaaja Roman Polanski pakeni henkilökohtaista skandaalia ja oikeusjuttua Yhdysvalloista alkuvuodesta 1978. Jo seuraavana vuonna hän ohjasi kolmituntisen elokuvan Tess nuoren englantilaistytön onnettomasta kohtalosta. Pääosassa oli alle kaksikymppinen Nastassja Kinski, joka on myöhemmin väittänyt isänsä, näyttelijä Klaus Kinskin, käyttäneen häntä lapsena seksuaalisesti hyväkseen.

Tess, Polanskin ensimmäinen elokuva raiskausskandaalin jälkeen voitti Yhdysvalloissa kaksi Golden Globea ja kolme Oscaria. Elokuvan Oscarilla palkituista kuvaajista toinen, Geoffrey Unsworth, kuoli kesken kuvausten. Hän on Tessin lisäksi kuvannut mm. Cabaret'n ja 2001: A Space Odysseyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti