perjantai 2. lokakuuta 2009

Ajatelkaa mediamaksu verona, niin kiristää vähemmän

”Missä kommunismissa me oikein elämme?!” Kyseinen kommentti on paras, jonka olen tähän mennessä kuullut Yleisradion uudesta mediamaksusta. Juuri näiden kommenttien laukojille haluan osoittaa tämän blogikirjoituksen.

Yleisradion puolustukseksi voin sanoa sen, että se on paras keksintö moneen vuosikymmeneen. Se on sitä monesta syystä. Itse asiassa sen tehtävä on niin yleishyödyllinen ja demokraattinen, että enää sellaisen kanavan syntyminen ei olisi mahdollista. Helpottuneena voi kiittää siitä, että se synnytettiin vuosikymmeniä sitten ja sen toiminta on sen jälkeen turvattu.
Vain muutamia hyviä puolia mainitakseni kanava tarjoaa ehdottomasti parhaan selostuksen jääkiekon maailmanmestaruuskisoihin, riippumattomimmat uutiset ja parhaat dokumentit.

Se olisi jonkinlainen Helvetin eteinen, jos tiedonvälitys Suomessa olisi MTV3:n uutisten tai ajankohtaisohjelmien varassa. Suomessa naureskellaan ja pyöritellään päätä Fox-kanavan uutisille Yhdysvalloissa. Nehän tunnetusti eivät edes pyri tasapuoliseen ja objektiiviseen uutisointiin vaan toimittajat voivat saarnata hyvin avoimesti omaa konservatiivista ideologiaansa. Samaan aikaan kukaan ei huomaa MTV3:n ”piilosanomaa”. Kanavahan on tunnetusti yrittäjyyden vahva kannattaja ja jos seuraa tarkemmin kanavan uutisten Venäjä-kuvaa, huomaa hyvinkin foxmaisia piirteitä.

Ja mikä tärkeintä, mediamaksu kannattaa ajatella verona. Sitähän kriitikot (ts. mankujat) ovat toitottaneet jo vuosia, että se tulisi sitoa valtion budjettiin. No, ajatelkaa, että nyt se on siihen tavallaan sidottu kun kerran kaikki maksavat. Verojen keräämisen tarkoitushan on kustantaa yleishyödyllisiä asioita. Voisi sanoa, että menee sitä rahaa paljon turhempaankin kuin Yleisradioon. Itse asiassa YLE on yksi hienoimmista kohteista, joihin veroja voi kerätä. Kaikki muut kohteet eivät vain ole yhtä näkyvästi esillä kuin Yleisradio.

Mankujat vetoavat siihen ettei maksua tulisi kerätä niiltä, jotka eivät edes omista televisiota. Onhan siinä kieltämättä ristiriita maksaa maksu jos ei edes omista välineitä sen katsomiseen tai kuulemiseen. Mankujat eivät tosin ota huomioon, että niin on monen muunkin asian kanssa, jonka puolesta veroja keräämme. Esimerkiksi tänne Tampereelle on lähivuosina tulossa uusi, iso jäähalli keskelle kaupunkia. Sen rakentamiseen käytetään verotuloja, joita kaikki maksavat. Siis myös ne, jotka eivät koskaan tule käyttämään kyseisen hallin palveluja. Pitäisikö siis veroeurot hallia varten ottaa vain niiltä, jotka tietävät tulevaisuudessa käyttävänsä sitä? Samaa logiikkaa siinä sovellettaisiin kuin, että Yleisradion toimintaa pitäisi rahoittaa vain niiden, jotka sitä katsovat tai kuuntelevat.

Pidetään YLE pystyssä kaikista lautakasoista huolimatta ja itse asiassa juuri niiden takia. Jos YLEn budjetti sidotaan liiaksi valtioon, on vaarana, että närkästyneet poliitikot eivät anna sille tarvittavaa määrää rahaa kun mennään sorkkimaan niiden asioita.

Ja kommunismista vielä: mediamaksusta päätti porvarihallitus. Tosin varmasti myös kommunistit olisivat sen kannalla.

4 kommenttia:

 1. Kieltämättä. Suomi on maailman sosialistin valtio maailmassa. Meidän maassa verorahoilla maksetaan mm. terveydenhuolto ja koulut. Ja opiskelijoille vielä maksetaan siitä! Eli tavallaan ymmärrän tuon ja kysehän on aina yhteisestä hyvästä. Itse en YLEn kanavista katso muuta kuin Teemaa, mutta voisin senkin jättää katsomatta, jos ei tarvitsi maksaa sen takia 175e YLEn "kanavapaketista". :)

  Mitä tulee jäähalliin, että vaikkei sitä kaikki manselaiset käyttäisikään, kyse on enemmänkin statussymbolista. Sama symboli miksi Helsinkiin rakennetaan musiikkitalo. Se ei pelkästään ole sen takia, että siellä käytäisiin vaan, et se on hyvä olla olemassa, jos joskus siellä vaikka kävisi. En itsekään ole kuin kerran jääkiekkoa katsomassa ja se oli juuri Tampesterissa ja vielä mm-kisoissa.

  Mut asiasta viidenteen eli kommunismiin. Jyrki "Käteinen" kommentoi männä viikolla, että jos puoluetuista luovuttaisiin ni se olisi sosialsimia. Tietääkseni Katainen ei kuitenkaan taistellut tätä mediamaksua vastaan hirveemmin. Eli mitä se kertoo meidän hallituksesta? Osmo Soininvaara kertoi MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä hyvän kommentin puoluetuista; "Ei ole olemassa ilmaista juustoa muuta kuin hiirenloukussa." Tämä on osuva ilmaus sille, että niin YLEn mediamaksu, kuin puoluetuetkin on aina jokin syy siihen miksi joku maksaa vaikka toinen ei edes myy.

  Ei tässä kommentissa oikeastaan ollu edes mitään järkeä. :D

  VastaaPoista
 2. http://savonmies.blogspot.com/2009/09/olemassaolomaksu-revisited.html

  VastaaPoista
 3. Hienoa, olette saaneet tämän blogin kukoistamaan. Tosi mukava ollut lueskella tätä.
  Mutta mediamaksusta en tiedä...jostain syystä alkaa tuntua ettei paljon kiinnosta enää YLEä juuri kannatella, katsoisivat peiliin.

  VastaaPoista
 4. Keskustelu on aina paikallaan. Mediamaksussa on tietysti paljon ongelmia. Muun muassa se, että kaikilta peritään sama maksu.

  Mutta on pakko kommentoida Antonin linkkiä. Se on eittämättä hauska kirjoitus ja käyttää ah niin ihanaa populismia, että sehän vetoaa.

  Itse olen sitä mieltä, että alkoholi ja tupakka ovat turhia aineita, vaikka itse käytän kumpaakin. Jos joku on YLEstä samaa mieltä, niin se vaatii jo perusteluja. Suomalaisen, puolueettoman ja laadukkaan tiedonvälityksen kannalta YLEn olemassaolo on välttämätöntä. Piste. Tupakkaan ja viinaan vetoaminen ei poista sitä.

  Vielä provosointia: Kaikkihan tietävät, että Lappi on kusessa. Suomen valtio tukee Lappia 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Ja tämä menee kaikkien veronmaksajien kukkaroista. Jos 5 miljoonaa suomalaista maksaa veroja (näin paljon meitä ei todellakaan ole) ja summa olisi kaikille sama, niin jokainen "tukisi" Lappia 120 eurolla vuodessa. Miksi Etelä-Suomessa asuvien pitäisi sitä summaa maksaa? Oikeasti. Miettikää sitä ja olkaa kiitollisia vaikka siitä tuesta jonka YLE antaa suomalaiselle elokuvalle vuosittain. Tai älkää menkö elokuviin.

  VastaaPoista