keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Porco Rosso- sika punaisessa lentokoneessaPorco Rosso on Hayao Miyazakin ja hänen työryhmänsä ainoa selkeästi aikuisyleisölle suunnattu elokuva. Se on casablancamaisesti haikean romanttinen, nostalginen, väkivaltainen, mielikuvituksekas seikkailu, jonka lentävä sankari polttaa tupakkaa ketjussa kuin elokuvien miehet ennen vanhaan.

Porco Rosso on siaksi noiduttu lentäjä-ässä, joka entisenä sotasankarina ja nykyisenä pintakyynikkona tekee rahasta keikkoja punaisella lentokoneellaan. Ainaisena vaivana Italian rannikkovesillä ovat pilvien seassa väijyvät ilmarosvot. Rosso on Rick Blaine, Harry Morgan ja Philip Marlowe, pinnalta kova ja kyyninen, sisältä romanttinen, kunniantuntoinen ja uskollinen. Taustalla on epäonninen rakkaus, kohtalokas nainen, jota Rosso kenties noidutun ulkomuotonsa aiheuttamasta itsesäälistä välttelee.

Rosso ajautuu uuden lentokoneen hankintaan käytyään taistelun Curtisin, ylimielisen Errol Flynniä muistuttavan lentäjän, kanssa. Kyyninen Porco kavahtaa, kun uutta konetta ei suunnittelekaan vanha tuttu, vaan nuori tyttö nimeltä Fio (kuvassa).

Fio on ”Punaisen Sian” vastakohta, täynnä intoa, naiivi, tulevaisuudenuskoinen. Rohkeus ja oikeudenmukaisuuden tunto kuitenkin hitsaavat Rosson ja Fion yhteen. Kysymys on elokuville tyypillisestä epätodennäköisestä kaksikosta, jossa yksilöiden väliset erot täydentävät toisiaan.

1920 -30 lukujen Italia on animoitu elävästi kankaalle. Taustalla häämöttää ensimmäisen maailmansodan varjo, 30-luvun lama ja fasismi. Elokuvan maailma on rikas ja yksityiskohtainen. Vastapainona on suoraviivainen tarina, joka haikean romanttisesti ammentaa Hollywoodin kultakauden elokuvista.

3 kommenttia:

 1. Hyvä leffa-arvostelu. Itse en katsele anime-leffoja lainkaan, mutta tämän elokuvan kävin katsomassa kaverini kanssa sen jälkeen kun näin trailerin elokuvasta. Sika konekiväärin kanssa yksinkertaisesti ylitti uteliaisuuskertoimeni. Elokuva oli hyvin tehty ja pidin sen kerrontatavasta, musiikeista ja hahmoista. Suosittelen kaikille!

  Kookas.fi: Elokuvauutiset kootusti.

  VastaaPoista
 2. Kyseessähän ei ollut varsinaisesti arvostelu vaan elokuvaesittely mutta kiitoksia kumminkin!

  Eilen nähty Henkien kätkemä oli aivan kertakaikkisen lumoava seikkailu. Olisinpa nähnyt se lapsena.

  VastaaPoista
 3. Oho niin esittelyhän tuo olikin... :) Henkien kätkemää en olekkaan nähnyt. Maanmeren Tarinat oli kans semmonen mistä ois varmaa digannu pienenä tosi paljo. Oli se nytki hyvä :)

  VastaaPoista