lauantai 10. elokuuta 2013

The Secret Life of Walter Mitty: erään trailerin anatomia

Kuluvan leffakesän sensaatioihin lukeutuu Ben Stillerin The Secret Life of Walter Mitty - ei kuitenkaan itse elokuva, vaan sen jumalainen traileri.

Kuinka hyvä tämä traileri voi olla? Niin hyvä, että amerikkalaiset skribentit ovat jo kiiruhtaneet nostamaan sen mainostaman elokuvan Oscar-kandidaatiksi. Siis pelkän trailerin perusteella.

Tämä on tietysti hiukan nolokin ylilyönti, mutta kertoo vastaansanomattomasti siitä, millaisen vaikutuksen ko. traileri on tehnyt. Ben Stillerin viidennen ohjaustyön pohjalta löytyy yksi amerikkalaisen novellikirjallisuuden suurista klassikoista, James Thurberin tarina tavallisesta "harmaapukuisesta" miehestä, joka vie vaimonsa kauneushoitolaan ja odotellessaan näkee viisi valveunta itsestään toinen toistaan sankarillisemmissa tilanteissa. Loputtomasti antologioihin lainattu humoristinen kertomus jopa toi amerikkalaiseen kielenkäyttöön käsitteen "Mittyesque". Novelli on filmattu aikaisemminkin, muutama vuosi ilmestymisensä jälkeen vuonna 1947, nimiosassa Danny Kaye. Stillerin versiossa päähenkilö on Life-lehdessä työskentelevä konttorirotta, joka haikailee Kristen Wiigin perään, kunnes päätyy seikkailulle ympäri ämpäri maailmaa tavoitteena pelastaa molempien työpaikka.

Mikä sitten tekee The Secret Life of Walter Mittyn trailerista poikkeuksellisen? Mahtava tapa, jolla se on huolella rakennettu. Stillerin esittämän Mittyn lähtökohdat, elämäntilanne, kerrotaan dialogittomasti islantilaisyhtye Of Monsters And Menin - joka esiintyy Helsingin Flow-festareilla huomenna - tenhoavan voimafolk-kappaleen Dirty Paws tahdissa. Melankolisesti alkava traileri näyttää vaikuttavasti rakennetuin kuvin Mittyn yksinäisen eksistenssin. Kappaleen kehittyessä myös mainosfilmin intensiteetti kiihtyy. Musiikin ja kuvien liitto on inspiroitunut. Katsojan kasvoille heitetään joitakin aivan huikeita otoksia, jollaisia ei Stillerin elokuvissa taatusti ole aiemmin nähty (kuvaajana Stuart Dryburgh). Ennen muuta traileri on mestarillisesti rytmitetty. Viimeistään, kun Dirty Paws etenee dramaattiseen breakiin samalla kun ylimaallista karismaa huokuva Sean Penn herää mustavalkoisessa valokuvassa henkiin, katsoja on myyty. Kappale räjähtää kunnolla käyntiin ja seuraa leuat loksauttava action-kuva Stilleristä syöksymässä jonkun vihollisen kanssa pilvenpiirtäjän ikkunasta. Jopa kappaleen "hey"-huudahdus saa visuaalisen iskun vastineekseen.

Trailerin ongelma on ilmeinen: sen perusteella kaikki toivovat tästä Stillerin mestariteosta, mutta tosiasiat huomioon ottaen elokuvalla on vähäiset mahdollisuudet osoittautua mainoksensa veroiseksi. Stillerin parhaan ohjauksen sijaa pitää edelleen esikoinen Reality Bites, ja sekin on vain kiva. Sen jälkeen on tullut farsseja, joissa hyvät hetket tuppaavat hukkumaan samantekevyyden sekaan. The Secret Life of Walter Mittyn trailerin tekijät ovat hieman liian selvästi inspiroituneet materiaalista ja biisin tehokkuudesta ja, kuten on pelättävissä, muokanneet mainosfilmin, jolla ei välttämättä ole paljonkaan tekemistä elokuvan tunnelman kanssa. Trailerin vaikuttavuus syntyy pitkälti sen dialogittomuudesta; mitä ikinä Stiller ja Wiig sanovatkaan elokuvassa toisilleen, se ei voi olla yhtä vaikuttavaa kuin pelkät kuvat.

Joka tapauksessa, traileri on elokuvan mainos, ja sellaisena The Secret Life of Walter Mittyn traileri ei voisi parempi olla: elokuva on jo nyt takuuvarma hitti. Ja siinä ON upeita kuvia, joita ei voi väärentää. Lupaukset on herätetty. Olisi sääli, jos niitä ei lunastettaisi. Ainakin vuoden 2013 leffabiisi on nyt löydetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti