maanantai 17. kesäkuuta 2013

Pieni huvimurhanäytelmä

 
Ei sillä, että Gérard Depardieu mikään laadun tae olisi (kts. Piin elämä), mutta yli 150 elokuvan joukosta löytyy pakostakin kourakaupalla helmiä. Yksi sellainen on tuo mainio murhakomedia Kylmät alkupalat (Buffet froid, 1979). Absurdista teatterista innoittuneen Bertrand Blierin luomus vetää jatkuvasti kokolattiamattoa sosiaalisten totunnaisuuksien alta ihmishengellä leikitellen.

Herkullisesti vähän Kafkan, vähän Beckettin hengessä kirjoitettu elokuva kuvaa Depardieun esittämää Alphonsea, joka sotkeutuu yhteen murhaan, sitten useampiin yhdessä muutaman omalaatuisen tyypin kanssa. Yksi heistä on työhönsä lievästi ilmaistuna lakonisesti suhtautuva poliisitarkastaja, Alphonsen ainoa naapuri valtavassa, modernissa tornitalossa. Häntä esittää yksi ranskalaisen elokuvan pois pyyhkiytymättömistä Kasvoista, ohjaajan isä Bernard Blier. Hän ruumillistaa täydellisesti elokuvan henkeä, jossa illallispöydässä istuja saatetaan esitellä silmänkään räpähtämättä "vaimoni tappajana" (Jean Carmet).

Tekstin tasosta huolimatta juttu jäisi ehkä toisissa käsissä hupailuksi muiden joukkoon, mutta Bert. Blier polttaa kuivempaa ruutia. Huolellisesti geometrisesti rakennettujen kuvien varaan rakennettu piirileikki hahmottaa nyky-yhteiskunnan, jossa solidaarisuuden arvonlasku ja kansalaisten atomisoituminen yhdentekeviksi nappuloiksi on tekemässä ihmiselämästä merkityksettömän ja sitä kautta kuolemasta ilmoitusasian, johon ei liity mitään tunteita. Blier vetää nämä päätelmät ääripisteeseensä, mutta hänen huomionsa koskettavat tosi maailmaa.


Kaikki he näyttelevät loistokkaasti blieriläisessä tyylilajissa, mutta silti elokuva tuntuu kuuluvan Depardieulle. Se on mysteeri eikä sitä voi selittää, vaikka esim. Blier vanhempi on vähintään yhtä muistettava. Joku vaan on pistänyt "dieun" Depardieun rytmiin, läsnäoloon ja johonkin määrittelemättömään, mistä tähdet on tehty.

On leffassa myös parikymppinen Carole Bouquet, jota ei tarvitse selittää millään lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti