perjantai 22. lokakuuta 2010

ANIMEN YÖ 2010

ANIMEN YÖ 2010
Lauantaina 13.11. kello 21-03 Arthouse Cinema Niagarassa
Liput: 15e/10e (Cosplay-asussa)
Ennakkomyynti alkaa 25.10. - lisätietoja tulossa pian!

Laatuanime tekee paluun Niagaraan Monroen ”jatko-osassa” vuoden takaiselle tapahtumalle, joka jätti jälkeensä monta inrōllista hyviä muistoja. ANIMEN YÖ 2010 liittyy osana Vapriikin japanilaista kulttuuria esittelevään marrastempaisuun. Tapahtuman järjestelyissä on mukana tamperelaisen anime- ja mangakulttuurin majakanlamppu, Hidoi ry.

Tämänkertaisen animeyön valokiilassa on edesmennyt huipputekijä Satoshi Kon (1963-2010). Ja tälläkin kertaa cosplay-asussa pääsee mukaan muita halvemmalla! Yllätyksiäkin on varattu takataskuun!

OHJELMA

Yoshifumi Kondo: SYDÄMEN KUISKAUS
(Mimi wo sumaseba, 1995) -K3- 115 min./35 mm (n. 21.00)

Itsensä mestari Miyazakin kirjoittamassa kertomuksessa ei tällä kertaa nähdä outoja kummajaisia yhtä kissaparonia enempää. Lämpöä ja sydäntä on sitä vastoin pakattu senkin edestä. Kaikki alkaa, kun kirjoja ahmiva koulutyttö Shizuku äkkää kirjaston lainauskortista jonkun toisen lukevan samoja kirjoja. Salapoliisityö – ja arvoituksellisen kissan näköjään sattumanvarainen opastus – johtaa tutkimattomiin osiin kotikaupunkia ja ehkäpä myös ensi ihastuksen luokse. Valitettavasti ohjaaja Kondo ei ehtinyt tehdä jatkoa tälle ihastuttavalle ja aidolle nuoruuskuvaukselle, sillä kuten Satoshi Kon, hänkin kuoli kesken uran. Muun hyvän lisäksi Sydämen kuiskaus on taatusti ainutlaatuinen tilaisuus päästä laulamaan karaokena John Denverin Country Roadsia – japaniksi.

Hayao Miyazaki: PONYO RANTAKALLIOLLA
(Gake no ue no Ponyo, 2008) -K3- 101 min./35 mm (n. 23.15)

Jos H. C. Andersen olisi syntynyt japanilaiseksi, hän olisi kai kirjoittanut merenneitojen sijasta Ponyosta. Ponyo on pieni merenelävä, joka haluaa muuttua ihmiseksi, koska tykkää niin kovasti ystävästään Sosukesta. Lapsen sinnikkyydellä Ponyo käy kohti tavoitettaan, sanoi isä mitä hyvänsä. Kaksi maailmaa sekoittuvat miyazakimaisella tenholla maestron herttaisimmassa elokuvassa sitten Totoron. Tarinan taustalla vaikuttaa syvästi ymmärretty ajatus maailmasta, joka on kokonaisuus, jonka joka osasta tulee kohdella kunnioittavasti.

Satoshi Kon: MILLENNIUM ACTRESS
(Sennen joyû, 2001) -K7- 87 min./35 mm (n. 1.15)

Millennium Actress on Satoshi Konin toinen ohjaus, animaatiokaunotar, joka hellii niin nuorta kuin vanhempaakin yleisöä. Se kertoo entisestä elokuvatähdestä Chiyoko Fujiwarasta, joka antaa tehdä itsestään dokumenttielokuvan 30 vuotta kestäneen hiljaisuuden jälkeen. Millennium Actress sukeltaa Chiyokon häkellyttäviin muistoihin, jotka kuljettavat katsojaa mitä hämmästyttävämmissä tilanteissa ja paikoissa, joihin näyttelijätär on uransa aikana joutunut. Millennium Actress on Satoshi Konille tyypillinen visuaalisesti upea, juonellisesti kiehtova animaatioelokuva, joka vakuuttaa vähemmänkin animea katsoneen hienoudellaan. Modernin animen lippulaivoihin lukeutuva teos palkittiin vuonna 2001 Henkien kätkemän kanssa Japan Agency of Cultural Media Arts Festivalin pääpalkinnolla.

Millennium Actressia edeltänyt esikoistyö Perfect Blue oli jo kohahdus animemaailmassa. Mangasta aloittanut Kon sai valmiiksi vielä kaksi koko illan elokuvaa, Tokyo Godfathersin ja Paprikan. Kesken jäänyt The Dreaming Machine saataneen valmiiksi ehkä jo tämän vuoden aikana.


Satoshi Kon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti