sunnuntai 3. lokakuuta 2010

R&A:n rääppiäiset (I)

ULOSKÄVELYJÄ

Tampereen masentavasti vuosien mittaan näivettyneillä Rakkautta ja Anarkiaa -rääppiäisillä nähdään tätä nykyä lähinnä näytteitä sieltä sun täältä Helsingin tapahtumasta. Kun elokuvia ei voi saada kuin muutamia ja ne on ripoteltava tyhjille ohjelmapaikoille pitkin viikkoa, loistaa aito festarihenki vain poissaolollaan. Tampereen leffahulluille kelpaisi kyllä Filkkareiden oheen yksi vuotuinen koko illan elokuvien festivaali, esimerkiksi viikonlopun mittainen.

1990-luvun puolivälissä Tampereenkin R&A-ohjelmistossa saattoi yhden viikonlopun aikana nähdä Rodriguezin Desperadon, Jacksonin Heavenly Creaturesin ja Kar-Wain Chungking Expressin. Lähes täyteen pakatussa salissa. Nyt 20 ihmistä istuu hiljaa ja melkolailla tylsistyneenä katsomassa jotain hengetöntä uutuutta joltain ensikertalaiselta.

Hyvä puoli tässä on se, että tällainen ohjelmisto toimii uloskävelyn valistuskampanjana. Valtaosalle on oudoksi jäänyt totuus, että teatteriin ei tarvitse jäädä lopputekstejä odottamaan, jos niitä ennen ei valkokankaalla tapahdu mitään itseä kiinnostavaa.

Tässä R&A-elokuvat, joista kirjoittaja pakeni kesken (katsomisajat ylös merkittynä):

BEESWAX (ohj. Andrew Bujalski): Hyvää tarkoittava, mutta kitkaton ja päämäärätön halpis, jonka rajoitukset näkyvät ja kuuluvat. (45 min.)

BRODERSKAP (ohj. Nicolo Donato): Homoja, uusnatseja ja Tanskaa - eikä silti jaksa kiinnostaa. Älkää menkö Rooman elokuvafestareille, sillä tämä huonosti kuvattu elokuva voitti siellä pääpalkinnon. (40 min.)

RUOTSALAINEN AVIOLIITTO (ohj. Jörgen Bergmark): Ikävystyttävä tarina tylsistä, keski-ikäisistä ruotsalaisista. (55 min.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti