torstai 14. marraskuuta 2013

Tampereen uusin elokuvafestivaali alkaa tänään

http://www.workingmansdeath.at/images/press/wmd_java01.jpg



Tänään Art House Cinema Niagarassa alkava Tampere Human Rights Film Festival on Pohjoismaiden ensimmäinen ihmisoikeusteemainen leffafestari. Ei kuitenkaan maailman ensimmäinen, joten malli on olemassa.

Uusi festivaali on saanut melko hyvin näkyvyyttä mediassa. Elokuvien lisäksi luvassa on niihin liittyviä keskusteluja ja yleistä mielenavarrusta.

Elokuvien on kuitenkin oltava keskeisellä sijalla tällaisilla toreilla. Voidaan katsoa vaarana olevan, että elokuvaa käytetään vain keppihevosena, jotta agenda saa näkyvyyttä. Ko. festivaalilla on pohja ainakin siinä mielessä kunnossa, että taiteellinen johtaja Matti Kiuru on kerännyt rutkasti kokemusta vuosien varrelta toimiessaan Tampereen lyhytelokuvajuhlien järjestäjäportaassa. Hyvä ja jämpti tyyppi, jonka voi odottaa pitävän rimaa korkealla.

Miltä sitten festivaalisisältö etukäteen näyttää? Kuusi näytöstä neljän päivän aikana. Lyhyttä ja pitkää. Esimerkiksi tämän illan avajaisnäytöksestä löytyy Elina Talvensaaren upea Miten marjoja poimitaan: kaksi vuotta sitten Tampereen elokuvajuhlien parhaana dokumenttina palkittu on hienoimpia suomalaisia lyhytelokuvia muutaman viime vuoden ajalta. Toivottavasti näyttävät filmiltä.

Lauantaina ohjelmassa on vain Katja Gauriloffin Säilöttyjä unelmia, mutta siinä riittääkin makustelemista monen elokuvan edestä. Sunnuntain lyhärinäytöksestä löytyy tämänvuotinen Tampereen filkkareiden Grand Prix -voittaja, Gabriel Gauchet'n loistava The Mass of Men. Lyhärinäytöksen jälkeen festarin päättää Michael Glawoggerin kiinnostava Workingman's Death.

Lisätiedot löytyvät Facebookista ja Niagaran kotisivuilta. Liput ovat halvat. Maksaisin kolme euroa jo yksin Miten marjoja poimitaan tai The Mass of Menin näkemisestä.

Lauantaina 16.11. festivaalilla on ohjelmaa myös Hervannan Cinolassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti