sunnuntai 12. elokuuta 2012

Ei nimi miestä pahenna?

Jollei mies nimeä. Niinkö? Ohessa on kyseenalaisella asiantuntemuksella koottu TOP 10 -lista huonoiten nimetyistä valkokankaan tähdistä kautta historian. Useimmat listalla ovat katsoneet viisaimmaksi turvautua taiteilijanimeen. Päähuomio on kiinnitetty anglosaksisiin näyttelijöihin, mutta esimerkin vuoksi mukaan on otettu myös pari ohjaajaa.

HUONOIMMIN NIMETYT TÄHDET TOP 10

Kunniamaininnat

I) Ermes Efron Borgnino - Pitkän ja rikkaan elämäntyön hiljan taakseen jättänyt näyttelijäobeliski viilasi ns. etniseltä kuulostanutta nimeään sieltä täältä muotoon Ernest Borgnine.

II) Christian Bouche-Villeneuve - Chris Markeristakin on täytynyt vastikään kirjoittaa nekrologi. Oikeastaan ranskalaisen neron syntymänimessä ei ole mitään vikaa, mutta kunniamainintaan vaikuttaa taiteiljanimen nappaaminen Magic Marker -huopakynästä.

III) Jean-Pierre Grumbach - Ilman sukunimen vaihdosta, puhuisimmeko tänä päivänä Michael Mannin elokuvien grumbachilaisuudesta emmekä melvilleläisyydestä?

Top 10

10. Norma Jean Mortenson

Ilman nimen muutoksia, olisiko pienen poppoomme nimi tänä päivänä Elokuvakerho Mortenson? Tekisi ainakin mieli ajatella, että Marilyn Monroen taidoilla ja viehätysvoimalla olisi saatu nostettua melkein mikä nimi tahansa ikonin asemaan. My Week With Norma toisi kyllä pikemmin mieleen Sunset Blvd:n.

9. Lucille LeSoeur

"Lucille LeSoeur is Mildred Pierce". Tämä on rajankäyntiä: onko Joan Crawfordin syntymänimi kaunis vai ei, tai sopiva Hollywood-tähdelle? Ainakin LeSoeurissa on eksotiikkaa, joka Crawfordin kovapiirteisestä perusamerikkalaisesta olemuksesta puuttui tyystin.

8. Laurence Fishburne

Ike Turneria, Morpheusta ja Othelloa näytellyt Fishburne on niin cool, että hän on saanut kaikki unohtamaan, miten hölmönkuuloisella nimellä vanhemmat häntä lätkäisivät.

7. Chow Yun-Fat

Tässä ensimmäisessä aasialaisessa esimerkissä näkyy länsimainen konteksti ja kuuluu länsimaisen korvan vaikutus. Karismaattisella hongkongilaisella on ollut suhteellisen vähän vaikeuksia lyödä itseään läpi maailmanlaajuisesti.

6. Krishna Bhanji

Itse asiassa on vaikea sanoa, onko Ben Kingsley yhtään parempi nimi, mutta ainakin se on tylsyydessään helpommin lähestyttävä.

5. Thomas Mapother IV

Hyvin mahdollista, että tämä on kaikkien aikojen tuottoisin nimenvaihdos. Jotenkin, ainakin äkkiseltään, Thomas Mapother IV ei vaan kuulosta Top Gunin Maverickiltä tai Mission: Impossiblen Ethan Huntilta. Mutta mene, tiedä. Tom Cruisen pikkuveli on tehnyt omalla nimellään, William Mapother, kiireisen uran, mutta edes loistorooli draamassa Satimessa ja muistiinpainuneen pelottava vierailu Lost-sarjassa eivät nostaneet häntä tähteyteen.

4. Florian Henckel von Donnersmarck

Tämä luisuu nyt vähän halvaksi, mutta Muiden elämästä Oscarilla palkitun ja Turisti-ohjauksellaan itsensä nolanneen saksalaisohjaajan nimeä on vaikea lausua tai kirjoittaa nauramatta/silmiään pyörittelemättä.

3. Arnold Schwarzenegger

Esimerkki siitä, miten ihmiset tottuvat ihan mihin tahansa, kun heille vain sitä tarpeeksi toistetaan.

2. Maurice Micklewhite

Michael Caine on yksi kaikkein hienoimpia brittinäyttelijöitä, mutta millaisia rooleja hän olisi saanut syntymänimellään?

1. Archibald Leech

Cary Grant "voittaa" tämän listan kaikkien aikojen upgreidauksellaan.

4 kommenttia:

 1. Miettimättä sen enempää ovatko nimet "huonoja" ennen vaiko jälkeen, niin ajatellen Väkivallan Vihollista ja Harmonicaa, oli muutos Buchinskysta Bronsoniksi selvästikin oikea siirto Charlesille.
  Ja Invingin ensimmäisen tavun pudotos synnytti supercoolin Ving Rhamesin.

  VastaaPoista
 2. Hyvin totta! Kuten huolimattomasta - sittemmin korjatusta - typografiasta saattoi päätellä, juttu oli rennohkoin rantein kirjoitettu pieni hupipala, jota sopii hyvin täydentää lisäehdotuksilla. Onnistuin muuten kirjoittamaan Arskan sukunimenkin ylimääräisellä t:llä, vaikka se on kulkenut silmien editse satoja kertoja! Puuh. TOP 10:een olisi kyllä vaikka Yun-Fatin tilalle kuulunut yksi klassikoista: Marion Morrison eli John Wayne. Itse asiassa supertähtien onnettomista syntymänimistä voisi jaksaessaan laatia parikin uutta listaa: miten olisi esimerkiksi kaikkien aikojen suurin naistähti, Gladys Smith, siis Mary Pickford? Olympiatasoa on Betty Persken "nimenkohennusleikkaus" Lauren Bacalliksi. Entäpä Mark Vincent, joka paremmin Vin Dieselinä tunnetaan? David Kaminski paranteli käyntikorttinsa Danny Kayeksi ja Melvin Kaminskysta tuli Mel Brooks, ja sitten on tietenkin Allan Konigsberg... Ihan oman juttunsa olisi voinut tehdä Ben-Hur-Mooseksesta, jonka mielestä Charlton Heston kuulosti paremmalta kuin isän antama John Carter!

  Muita lisäyksiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Mark Vincetin muuntuminen Vin Dieseliksi on aina hieman hämmentänyt minua. Siis toki ymmärrän, että VIn Diesel on Jack Slatermaisen iskevä ja sopiva toimintastaralle, mutta eikö mitä vikaa Mark Vincentissa on. Sehän kuulostaa ihan hyvältä ja kun filmografiastaan huolimatta herra Diesel jaksaa jankata olevansa muutakin kuin toimintatähti, niin eikö Mark Vincent tuo hieman enemmän My Dinner With André-hienostuneisuutta.

   Sama hämmästyttää Brad Pittinkin kohdalla. Mitä muuta vikaa William Pittissa on kuin ehkä sen lievästi huvittava muoto Bill Pitt. No, siinä sentään tyydyttiin ottamaan toinen virallinen nimi käyttöön, kuin tekemällä Wings Hauserit, joka muuten kuulostaa mainiolta.

   Yksi nimisuosikkejani on aina ollut Michael Keaton, joka on oikeasti Michael Douglas joka otti nimensä Diane Keatonilta joka on oikeasti Diane Hall, joka vaihtoi nimensä Keatoniksi koska oli jo näyttelijätär nimeltä Diane Hall.

   Ja onhan Bruce aina bädäässimpi nimi kuin kiltti Walter Willis, vaikka toki olisi ollut hauskaa nähdä Last Man Standingin kannessa peräkkäin nimet Walterit Willis ja Hill, sillä se vain kuulostaa hauskalta.

   Poista
 3. "Walt Willis on John McClane". Keaton-Douglas-Hall-juttu oli hauska. Tänne vastaanotetaan edelleen ja jatkossakin parhaita starojen nimenvaihdoksia. Ainakin Top 15 -kamaa on Philip Clapp, joka uudelleensyntyi Johnny Knoxvilleksi: uusi nimi ei kuulosta edes vahingossa aidolta, ja Johnnylla on taatusti ollut "the clap(p)"...

  VastaaPoista