keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Voima kanssanne

Jääkää hyvästi, te poisnukkuneet, ja ottakaa vastaan kiitoksemme.

Harvassa ovat ne viihdetaiteilijat, jotka ovat saaneet minut nauramaan yhtä paljon kuin Leslie Nielsen (11.2.1926-28.11.2010). Kielletystä planeetasta jo 1956 alkanut elokuvaura sai momenttia vasta paljon myöhemmin, kun Nielsenistä tuli päälle viisikymppisenä mitä epätodennäköisin koomikkoidoli Zucker-Abrahams-Zucker -kolmikon idiotismin mestarilaukauksissa Hei, me lennetään ja Mies ja alaston ase. Nielsen vei millimetrin tarkalla ajoituksellaan tosikkomaisen farssin tyylilajissaan tasolle, jolle en odota kenenkään enää yltävän.

Irvin Kershner (29.4.1923-27.11.2010) jätti polttomerkkinsä yleisesti parhaaksi Tähtien sota -elokuvaksi kohotetun Imperiumin vastaiskun ohjaajana. Se tarkoittaa, että sellaisia kiinnostavia, mutta ei liian hyvin tunnettuja elokuvia kuin Laura Marsin silmät ja Älä kieltäydy kahdesti paketoineen Kershnerin ohjaajanjälkeä ovat seuranneet huikean monet silmäparit. Oma suosikkini alkuperäisestä trilogiasta on yhä ja on aina oleva se ensimmäinen, mutta Kershnerin osa on ilman muuta monisyisin ja persoonallisin.

Mario Monicellin (15.5.1915-29.11.2010) elokuvia en ole nähnyt, sillä kaikkea ei ehdi. Se ei merkitse mitään, Monicelli oli joka tapauksessa Italian suosituimpia elokuvantekijöitä, jonka kansainvälisesti huomiota herättävimpiä elokuvia olivat Boccaccio 70 ja I compagni, joista hän oli käsikirjoituksesta ehdolla Oscareita myöten, sekä vuoden -59 Suuri sota, joka voitti Venetsian Kultaisen leijonan. Berliinin elokuvajuhlien parhaana ohjaajana hänet palkittiin peräti kolmasti. 95-vuotias Monicelli päätyi parantumattoman sairauden edessä Richard Farnsworthin ratkaisuun, ja päätti itse kuolemastaan hyppäämällä viidennen kerroksen ikkunasta sairaalassa, jossa oli hoidettavana.

2 kommenttia:

  1. Leslie Nielsenin kuolema tuntuu hämmentävältä, koska mies vaikutti aina yhtä vanhalta ja siksi jotenkin ikuiselta.

    Mutta onneksi Nielsen sai ilmeisesti kuolla melko rauhallisesti, eikä esimerkiksi niin, että saamelainen olisi purrut häneltä munat irti.

    VastaaPoista
  2. Jep, eräs kerhomme jäsenistä änkytti ensimmäisenä asiasta kuultuaan: "Mutta ei Leslie Nielsen voi kuolla." Hyvin totta.

    VastaaPoista