Paweł Pawlikowskin Ida
Kirjoittaessani, että viime vuoden ylivoimaisin art house -ilmiö, Ida, on ihan hyvä elokuva, taidan antaa sille huonoimmat kritiikit mitä se on saanut mistään ja keneltäkään. Idaa ovat rakastaneet ihan kaikki, yleisöstä kriitikoihin. Se on valittu Euroopan parhaaksi elokuvaksi ja "muun maailman parhaaksi" Oscar-akatemian toimesta. Työltään se onkin harvinaisen nautinnollista katseltavaa.
Viime vuonna ei tehty montaa kuvakerronnaltaan yhtä tarkkaan mietittyä elokuvateosta. Idan mustavalko-otokset putoilevat toinen toisensa perään kuin helmet kaulakoruun, kauniisti valaistuina ja tarkasti komposoituina. Näin hyvin tehtyä elokuvakerrontaa on mukavaa katsella pelkkänä kuvataiteena - vaikka se menettääkin digitoistona olennaisen hehkunsa ja vaikka kyseessä on pohjimmiltaan pastissi paremmista elokuvista siltä aikakaudelta, mihin Ida tarinansa sijoittaa, 1960-luvulta.
Osa Idan tuomasta ulkokohtaisesta nautinnosta tulee sen nostalgisuudesta: Ida kertoo tutun-vakavan eurooppalaisen tarinan eurooppalaisesta lähihistoriasta vakavailmeisten henkilöhahmojen kautta vanhaan 1:1.33-suhteeseen rajatuin mustavalkokuvin lähes ilman säestävää musiikkia. Tavallaan Ida tuntuu erittäin lahjakkaalta oppilastyöltä tehtävänantona "kuusikymmenlukulainen eurotaide-elokuva". Se, mikä puuttuu, on ko. aikakautta leimannut sartrelainen eksistentialismi, jonka pohtiminen ja käsitteleminen tuotti elokuviin aidosti yllättäviä muoto- ja motiiviratkaisuja: Ida on täydellisen selkeä, lähes puhkiselitetty, vaikka siinä ei dialogilla liioitellakaan. Sen muotokieli on kuin oppikirjasta: otokset ovat yleensä liikkumattomalla kameralla tehtyjä paitsi kun halutaan kertoa henkilöhahmon sisäisestä kuohunnasta, jolloin tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaista käsivarakuvaa. Idan esikuvissa hienoa oli muun ohessa se, että niiden tekijät eivät välttämättä itsekään olleet aina täysin selvillä siitä, mitä olivat tekemässä ja sanomassa - he kokeilivat silti, ja tämä kokeilun fiilis Paweł Pawlikowskin teoksesta puuttuu.
Tai sitten minä olen sisältä kuollut eikä tarina nunnakokelaasta, joka saa kuulla olevansa sukujuuriltaan juutalainen ja lähtee selvittämään taustoja vanhempiensa sodan aikaisen kuoleman takana vaan kosketa. Tämä on ihan varteenotettava vaihtoehto; sellainenkin mahdollisuus kuin "katsoja epäonnistuu" on aivan todellinen ilmiö, vaikka ymmärrettävästi liian harvoin puheenaiheeksi nostettu. Toisaalta, Idan näytöksen jälkeen eräs tuttu äityi kehumaan Idan tavatonta "seksikkyyttä". Tämä katsontatapa ei ollut noussut elokuvan aikana omaan mieleeni (koska olen sisältä kuollut), mutta sille on olemassa hyvät perusteet.
Lopuksi pitää mainita todistamani näytöksen erikoispiirteestä (Kino Engelin 1-salissa). Ida on siis erittäin tarkasti rajattujen ja suunniteltujen kuvien elokuvaa. Siinä on muun muassa silmiinpistävän monia kuvia, joissa henkilöiden päät tai kasvot on sijoitettu aivan kuvan alalaitaan. Ja näissä kohdissa tuli toistuvasti tunne, että kuva projisoitiin hieman pieleen, niin, että jotain kuvasta hävisi alareunan maskeihin. Vaikka emme elokuvan seksikkyydestä innostuneen tuttuni kanssa monesta asiasta samaa mieltä olleetkaan, tämän huomasimme molemmat.
lauantai 28. helmikuuta 2015
perjantai 27. helmikuuta 2015
Hyvää "satasta", Ola
Eräs täydellisimmistä laulajista, mitä äänilevyn historia tuntee, Olavi Virta (ent. Ilmén), täyttää tänään 100 vuotta. Sysmässä syntynyt ja Tampereella 57-vuotiaana kuollut tähti täyttää suomalaisittain legendan saappaat tavalla, johon muilla ei juuri nokan koputtamista ole. Hyllymetreittäin on kirjoitettu Virran soinnukkaasta äänestä, ilmeikkäästä fraseerauksesta ja ylittämättömästä tyylitajusta - vaikka hänen kuuden sadan levytyksensä joukosta löytyy runsaasti vähemmän onnistuneitakin hutaisuja. Virta teki myös elokuvia.
Kuudentoista valkokangasesiintymisen tärkeintä antia ovat usein ensiluokkaiset lauluesitykset (yleensä Virta piipahtikin vain jossain irrallisessa musiikkinumerossa) - mutta Virta oli usein luonteva esiintyjä replikoidessaankin. Elokuvassa Kaunis Veera Virta esiintyi osana Kipparikvartettia, joka sai myöhemmin oman elokuvansakin. Peräti kolmesti Virta esiintyi Pekka ja Pätkä -elokuvissa, joita ei kannata väheksyä juuri niiden laulujaksojen vuoksi. Esimerkiksi Pekka Puupää kesälaitumilla -kohelluksessa kuultava Sinun silmiesi tähden olisi huippukohta melkein leffassa kuin leffassa.
Virran häpeällisiä loppuaikoja sivuttiin Timo Koivusalon ohjauksessa Kulkuri ja joutsen, missä tangon mestaria näytteli oululaissyntyinen Raimo Grönberg. Toinen oululainen, Peter von Bagh, teki Virrasta kaksikin tv-dokkaria.
Olavi Virran filmografia
Rikas tyttö (1939, ohj. Valentin Vaala)
"laulusolisti"
Jos oisi valtaa (1941, Yrjö Norta)
"mies oopperan yleisössä"
Poikamies-pappa (1941, Orvo Saarikivi)
"mies tivolissa"
Nuoria ihmisiä (1943, Ossi Elstelä)
"Klaus"
Vuosisadan salapoliisi (1948, Hannu Leminen)
"herra Pinneberg"
Kalle Aaltosen morsian (1948, Ossi Elstelä)
"merimies Virta"
Hallin Janne (1950, Roland af Hällström)
"viisujenmyyjä"
Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta (1950, Ville Salminen)
"laivamies"
Vihaan sinua - rakas (1951, Edvin Laine)
"laulusolisti"
Kipparikvartetti (1952, Ville Salminen)
"Olli"
Pekka Puupää kesälaitumilla (1953, Armand Lohikoski)
"Kalevi Vaski"
Minä soitan sinulle...illalla... (1953, Armand Lohikoski)
"liikemies Ristö Järviö"
Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (1954, Armand Lohikoski)
"Timo Vaski"
Kaksi vanhaa tukkijätkää (1954, Ossi Elstelä)
"etumies Kari Honka"
Pekka ja Pätkä puistotäteinä (1954, Armand Lohikoski)
"perämies Antti Markkanen"
Rakas varkaani (1957, William Markus)
"laulusolisti"
Suuri sävelparaati (1959, Jack Witikka)
"omana itsenään"
Iskelmäparaati (1960, Harry Orvomaa)
"omana itsenään"
Labels:
artikkelit,
musiikki,
näyttelijät,
Suomi,
syntymäpäivät,
uutiset
torstai 26. helmikuuta 2015
Ihminen ihmiselle peto
Damián Szifrónin Relatos salvajes (Wild Tales)
Onhan se aika törkeätä tuoda ei-englanninkielinen elokuva ei-englanninkieliseen maahan englanninkielisellä otsikolla. Sivistyksellä ei tämän kaltaisen toiminnan kanssa ole vähääkään tekemistä.
Se on sitten eri asia, miten argentiinalainen Relatos salvajes pitäisi kääntää suomeksi. Wild tales on aika suora käännös englanniksi ("savage tales" olisi vielä osuvampi) - suomenkielinen käännös voisi siis olla "villejä tarinoita"; mutta suomen kielen sanassa "villi" ei arkipuheessa ole sitä eläinkuntaan viittaavaa konnotaatiota, mikä on olemassa sekä espanjassa että englannissa. Episodielokuva Relatos salvajes alkaa lyhyellä "johdatuksella teemaan", minkä jälkeen alkuteksteissä elokuvan näyttelijät rinnastetaan eläinkunnan jäseniin kotkasta seepraan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Damián Szifrónin ajatus on siis näyttää pinnalta katsoen sivistyneet ihmiset toimimassa "eläimellisellä" tavalla. Ei mikään varsinainen neronleimaus eikä sellaisia elokuvassa nähdäkään. Silti Szifrón voi odottaa menestyksekästä uraa Hollywoodissa, sillä Relatos salvajes on viihdyttävä, näyttävä, moderni ja HYVIN amerikkalainen. Oscar-ehdokkuus ei herätä sen puolesta suurempaa ihmetystä, joskin liian moni paljon parempi leffa jäi huomiotta.
Relatos salvajes koostuu kuudesta elokuvanovellista, joita yhdistää ihmisten moraaliton käytös ja musta huumori. Kolmessa näistä tarinoista tärkeässä roolissa on auto. Kaikki tarinat ovat hyvin kirjoitettuja ja vetävästi kerrottuja, mutta elokuva on sitä parempi, mitä vähemmän on nähnyt elokuvia tai tutustunut hirtehistarinoihin: jokainen elokuvan tarinoista perustuu entuudestaan tuttuihin asetelmiin ja ideoihin tai on ennalta arvattava. Argentiinassa eniten innostusta herättänyt jakso lienee tarina purkuinsinööristä, joka turhautuu maan pysäköinninvalvonnasta vastaavaan firmaan. Tässä Szifrón taitaa käsitellä jokaisen maanmiehensä tunnistamaa kiusanaihetta. Jakso on erityisen kiinnostava senkin vuoksi, että insinööriä esittää maan ykköstähti, erinomainen Ricardo Darín, tuttu Argentiinan Oscar-hitistä Katseeseen kätketty (El secreto de sus ojos, 2009).
Tarinakokoelman paras on silti sen viimeinen osa. Tuo tarina kuvaa sekin tutun oloisesti hääkatastrofia, mutta siinä on silti muista jaksoista puuttuvaa tuoreutta ja aitoa hillittömyyttä. Nämä ääliöt menevät ainakin naimisiin tyylillä ja tunteella eikä kellään ole juhlissa tylsää. Verikin lentää.
Relatos salvajes on hyvin tehtyä, sujuvaa viihdettä. Juuri sellainen elokuva, joka festivaaleilla voittaa yleisöpalkintoja. Kotimaassaan se voitti sikäläiseltä Oscar-akatemian vastineelta 10 pystiä - ja oli ehdolla toisesta kymmenestä. Elokuvan tarinoita seuraa mielikseen, mutta on eri asia, onko sillä oikeasti mitään sanottavaa. Jos kuitenkin on, se on tämä: me olemme kaikki kusipäitä, mutta koska meillä ei ole muutakaan, on meidän jotenkin osattava elää toistemme kanssa.
Erityiskiitos menee ohjaajalle tämän verrattoman korvamadon palauttamisesta kollektiiviseen tietoisuuteen:
Onhan se aika törkeätä tuoda ei-englanninkielinen elokuva ei-englanninkieliseen maahan englanninkielisellä otsikolla. Sivistyksellä ei tämän kaltaisen toiminnan kanssa ole vähääkään tekemistä.
Se on sitten eri asia, miten argentiinalainen Relatos salvajes pitäisi kääntää suomeksi. Wild tales on aika suora käännös englanniksi ("savage tales" olisi vielä osuvampi) - suomenkielinen käännös voisi siis olla "villejä tarinoita"; mutta suomen kielen sanassa "villi" ei arkipuheessa ole sitä eläinkuntaan viittaavaa konnotaatiota, mikä on olemassa sekä espanjassa että englannissa. Episodielokuva Relatos salvajes alkaa lyhyellä "johdatuksella teemaan", minkä jälkeen alkuteksteissä elokuvan näyttelijät rinnastetaan eläinkunnan jäseniin kotkasta seepraan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Damián Szifrónin ajatus on siis näyttää pinnalta katsoen sivistyneet ihmiset toimimassa "eläimellisellä" tavalla. Ei mikään varsinainen neronleimaus eikä sellaisia elokuvassa nähdäkään. Silti Szifrón voi odottaa menestyksekästä uraa Hollywoodissa, sillä Relatos salvajes on viihdyttävä, näyttävä, moderni ja HYVIN amerikkalainen. Oscar-ehdokkuus ei herätä sen puolesta suurempaa ihmetystä, joskin liian moni paljon parempi leffa jäi huomiotta.
Relatos salvajes koostuu kuudesta elokuvanovellista, joita yhdistää ihmisten moraaliton käytös ja musta huumori. Kolmessa näistä tarinoista tärkeässä roolissa on auto. Kaikki tarinat ovat hyvin kirjoitettuja ja vetävästi kerrottuja, mutta elokuva on sitä parempi, mitä vähemmän on nähnyt elokuvia tai tutustunut hirtehistarinoihin: jokainen elokuvan tarinoista perustuu entuudestaan tuttuihin asetelmiin ja ideoihin tai on ennalta arvattava. Argentiinassa eniten innostusta herättänyt jakso lienee tarina purkuinsinööristä, joka turhautuu maan pysäköinninvalvonnasta vastaavaan firmaan. Tässä Szifrón taitaa käsitellä jokaisen maanmiehensä tunnistamaa kiusanaihetta. Jakso on erityisen kiinnostava senkin vuoksi, että insinööriä esittää maan ykköstähti, erinomainen Ricardo Darín, tuttu Argentiinan Oscar-hitistä Katseeseen kätketty (El secreto de sus ojos, 2009).
Tarinakokoelman paras on silti sen viimeinen osa. Tuo tarina kuvaa sekin tutun oloisesti hääkatastrofia, mutta siinä on silti muista jaksoista puuttuvaa tuoreutta ja aitoa hillittömyyttä. Nämä ääliöt menevät ainakin naimisiin tyylillä ja tunteella eikä kellään ole juhlissa tylsää. Verikin lentää.
Relatos salvajes on hyvin tehtyä, sujuvaa viihdettä. Juuri sellainen elokuva, joka festivaaleilla voittaa yleisöpalkintoja. Kotimaassaan se voitti sikäläiseltä Oscar-akatemian vastineelta 10 pystiä - ja oli ehdolla toisesta kymmenestä. Elokuvan tarinoita seuraa mielikseen, mutta on eri asia, onko sillä oikeasti mitään sanottavaa. Jos kuitenkin on, se on tämä: me olemme kaikki kusipäitä, mutta koska meillä ei ole muutakaan, on meidän jotenkin osattava elää toistemme kanssa.
Erityiskiitos menee ohjaajalle tämän verrattoman korvamadon palauttamisesta kollektiiviseen tietoisuuteen:
Labels:
Argentiina,
arvostelu,
ensi-illat,
episodielokuva,
komedia
keskiviikko 25. helmikuuta 2015
Visa 25.2.: Scifi
VISA 25.2. Scifi
1) Laser-Iguaani 28 p. (4+3+1+6)
2) Hudson Hawks 24 p. (6+6+6+5)
3) Zombacop 23 p. (0+1+0+4)
4) Savage Streets 22 p. (2+4+3+3)
5) Kongon Kingit 19 p. (3+0+5+2)
6) Peter Lorren Silmät 10 p. (0+5+2+1)
6) Pomot 10 p. (1)
8) Body Snathers 6 p.
1) Laser-Iguaani 28 p. (4+3+1+6)
2) Hudson Hawks 24 p. (6+6+6+5)
3) Zombacop 23 p. (0+1+0+4)
4) Savage Streets 22 p. (2+4+3+3)
5) Kongon Kingit 19 p. (3+0+5+2)
6) Peter Lorren Silmät 10 p. (0+5+2+1)
6) Pomot 10 p. (1)
8) Body Snathers 6 p.
Perus-ufot (10 pt.)
1. Keitä ovat tohtorit Victor Kaminsky, Charles Hunter ja Jack Kimball? (2 pt.)
2. Minkä elokuvan John Carpenter teki uusiksi JA mitkä Carpenterin ohjauksista on tehty uusiksi? (3 pt.)
3. Mihin scifin uranuurtajaan ranskalaisbändi AIR teki uuden säestyksen vuonna 2012? (1 pt.)
4. Minkä niminen on Flash Gordonin kulttimainetta nauttiva pornoversio; mitä epätavallista oli sen julkaisuajankohdassa; ja miltä kamalalta kiusalta nimihenkilö lähetetään ihmiskunta pelastamaan? (3 pt.)
5. Mistä keskenjääneestä projektista tulivat Alienin työryhmään mm. H.R. Giger, Moebius ja Dan O’Bannon? (1 pt.)
A/B (10 pt.)
6. A) Mikä on Wachowskin sisarusten uusin ohjaus? B) Mikä hahmo yhdistää Michael Rennietä ja Keanu Reevesiä?
7. A) Emmanuel Lubezki voitti Oscarin parhaasta kuvauksesta Birdmanistä. Mistä elokuvasta hän voitti pystin viime vuonna? B) Minkä yhtyeen musiikkia on “remixattu” mm. Metropolikseen ja 2001: Avaruusseikkailuun?
8. A) Mikä on Francois Truffaut’n ainoa scifiohjaus? B) Mikä yhdistää ohjaajia Ted Post, J. Lee Thompson, Rupert Wyatt ja Matt Reeves?
9. A) Missä elokuvassa samaa hahmoa esittävät Mackenzie Foy, Jessica Chastain ja Ellen Burstyn? B) Minkä nimisen scifin Godard teki Eddie Constantinen kanssa?
10. A) Kuka näyttelijä selvisi ainoana hengissä Prometheuksessa? B) Minkä tarinan eri filmatisoinneissa pääosissa olivat Katharine Ross ja Nicole Kidman?
Äänet
Vihjeet (12 pt.)
16. Mikä romaanifilmatisointi vuodelta 1971?
4 pt. Sen ohjasi Boris Sagal.
2 pt. Pääosassa Charlton Heston. Romaani oli filmattu jo aikaisemmin nimellä The Last Man on Earth.
1 pt. Tarinan pohjana toimi Richard Mathesonin I Am Legend.
17. Mikä elokuva vuodelta 1986?
4 pt. Tulossa olevan Chappien on jo sanottu varastaneen siltä ideoita. Pääosissa Steve Guttenberg, Ally Sheedy ja Fisher Stevens.
2 pt. Ohjaus John Badham.
1 pt. Jatko-osan nimi oli Johnny 5.
18. Mikä elokuva vuodelta 1976?
4 pt. Ohjaus Michael Anderson. Sai Oscar-ehdokkuudet kuvauksesta ja lavastuksesta sekä erikoispalkinnon visuaalisista tehosteista.
2 pt. Pääosissa Michael York ja Jenny Agutter.
1 pt. Tarina sijoittuu täydelliseen utopiaan, jossa jokaisen on kuoltava ennen “frederikkejä” (ts. mä en tuu koskaan oleen kolmekymppinen).
VASTAUKSET
1. Jupiter-matkan jäseniä, jotka HAL 9000 murhaa kryostaasissa 2001: Avaruusseikkailussa
2. The Thing; Hyökkäys poliisiasemalle, Halloween
3. (George Meliesin) Matka kuuhun/Voyage dans la lune
4. Flesh Gordon; se ilmestyi 1974, siis vuosia ennen valtavirtaversiota; “sex ray from outer space”, seksisäde tai jotain
5. Alejandro Jodorowskyn Dyynistä
6. A) Nouseva Jupiter B) Klaatu (The Day the Earth Stood Still)
7. A) Gravity B) Pink Floyd
8. A) Fahrenheit 451 B) Kaikki ovat ohjanneet Apinoiden planeetta -elokuvan
9. A) Interstellar B) Alphaville (Lemmy Caution - piru mieheksi)
10. A) Noomi Rapace B) Stepfordin naiset
11. Leonard Nimoy
12. Avatar
13. Black Hole, Disney
14. Starman
15. Nälkäpeli: Matkijanärhi osa 1, Jennifer Lawrence
16. The Omega Man
17. Robotti rakastuu/Short Circuit
18. Pako tulevaisuudesta/Logan’s Run
tiistai 24. helmikuuta 2015
Visa 18.2.: Oscar
TULOKSET
1. Hudson Hawks 47,5 pt. (6+6+6)
2. Kongon Kingit 44 pt. (3+0+5)
3. Some Like it Not 35,5 pt. (0+3+4)
4. Savage Streets 32,5 pt. (2+4+3)
5. Peter Lorren silmät 28 pt. (0+5+2)
6. Kultaiset Iguaanit 24,5 pt. (4+3+1)
MONROEN LEFFAVISA 18.2: Oscar (max. 55 pt.)
0. Kuvakierros (5 pt.)
I. Perus-Oscarit (8 pt.)
1. Mistä sanoista tulee akronyymi AMPAS? (1 pt.)
2. Nimeä yksi suomalainen Oscar-ehdokashenkilö. (1 pt.)
3. Nimeä kaksi tämänvuotista parhaan vieraskielisen elokuvan ehdokasta. (2 pt.)
4. Nimeä kolme ei-amerikkalaista parhaan elokuvan Oscar-voittajaa. (3 pt.)
5. Minkä kategorian ehdokkaita ovat tänä vuonna The Bigger Picture, The Dam Keeper, Feast, Me and My Moulton ja A Single Life? (1 pt.)
II. Oscar-äänet (10 pt.)
6. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=GbtHohnjDdM 1:10 – 1:44)
7. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=rOhSRdKsWO8&spfreload=1 )
8. Mistä elokuvasta ja mistä kategoriasta tässä voitetaan Oscar-palkinto? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=NqDbG9h-f7c 2:15 – 3:12)
9. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt.
https://www.youtube.com/watch?v=yyg3RzcX5ig 0:28 – 1:22)
10. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=H19_nhpvsT0 1:40 - 3:00)
III. A-Oscar vai B-Oscar? (10 pt.)
11. A) Miksi John Williams ei ole tänä vuonna Oscar-ehdokkaana ensimmäistä kertaa neljään vuoteen? B) Mikä elokuva on tänä vuonna erikoisesti ehdolla vain parhaasta elokuvasta ja elokuvalaulusta?
12. A) Mistä elokuvasta Meryl Streep on saanut viimeisimmän Oscar-ehdokkuutensa? B) Mistä elokuvasta hän sai 1. ehdokkuutensa?
13. A) Matthew McConaughey voitti Oscarin viime vuonna. Millä lempinimellä hänen come backinsä tunnetaan? B) Kuka säveltäjä on tänä vuonna Oscar-ehdokkaana kahdesta elokuvasta?
14. A) Missä viime perjantaina ensi-iltaan tulleessa elokuvassa esiintyy peräti kaksi edesmennyttä Oscar-voittajaa? B) Mistä elokuvasta Frendien Phoeben äiti oli Oscar-ehdokkaana?
15. A) Kuka ohjaajalegenda on kolmatta kertaa Oscar-ehdokkaana parhaasta dokkarista teoksesta The Salt of the Earth? B) Kuka ruotsalainen ohjaaja julkaisi YouTube-videon, jossa hän sekoaa kuullessaan elokuvansa jääneen vaille Oscar-ehdokkuutta?
IV. Oscar-musiikit (10 pt. )
16. Mikä elokuva; kuka voitti tällä laululla Oscarin? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=nFvRvSxsW-I )
17. Mistä elokuvasta tämä laulu voitti Oscarin; kuka sen esittää? (esiintyjä on paremmin tunnettu näyttelijänä) (2 pt.,
https://www.youtube.com/watch?v=Fj6bvtylW9I 0:00 – 3:00)
18. Mistä elokuvasta tämä laulu voitti Oscarin; kuka sen esittää? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=wUVk3ji0UnM )
19. Mistä elokuvasta tämä laulu voitti Oscarin? (1 pt.,
https://www.youtube.com/watch?v=YjmKM6ePdOA )
20. Mikä elokuva; kuka voitti tällä laululla Oscarin? Mistä elokuvasta hän voitti ensimmäisen Oscarinsa (vuonna 2001) (3 pt., https://www.youtube.com/watch?v=Bw7ZjO-Nf5Q )
V. Oscar-vihjeet (12 pt.)
21. Kuka ainutlaatuinen näyttelijä?
4 pt. Täyttää ensi kuussa 47. Syntymänimi Alfred Amey. Syntyi Kaliforniassa, mutta kasvoi Englannissa. On näytellyt vain kahdessa elokuvassa, joista ensimmäisestä sai Oscar-ehdokkuuden.
2 pt. Oscar-roolinsa jälkeen häntä pyydettiin esittämään Ra’ta Stargatessa. Hän ei halunnut enää näytellä, mutta ei halunnut myöskään suoraan kieltäytyä, joten hän pyysi sivuroolistaan absurdit miljoona dollaria. Hämmästyksekseen pyyntöön suostuttiin, joten hän teki roolin.
1 pt. Hän sai Oscar-ehdokkuuden miessivuosasta vuoden 1992 elokuvasta The Crying Game. Hävisi Gene Hackmanille Armottomasta.
22. Kuka entinen Bond-tyttö?
4 pt. Näytteli 22-vuotiaana petollista Miranda Frostia Bond-leffassa Kuolema saa odottaa. Näyttäytyi Pierce Brosnanin kanssa myös The World’s Endissä.
2 pt. Näytteli isoimman naisroolin Tom Cruisen Jack Reacherissä.
1 pt. On Oscar-ehdokkaana naispääosasta Gone Girlistä.
23. Mikä maa?
4 pt. Se lähetti oman ehdokkaansa ulkomaisen Oscarin kilpailuun ensimmäistä kertaa vasta 1992. Tuolloin valittu elokuva oli kv. nimeltään Those Old Love Letters. Viime vuoden kohuelokuvia oli Göteborgin yleisöpalkinnon voittanut Ristitulessa (suom. nimi).
2 pt. Tänä vuonna se sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa, kun Mandariinit pääsi vieraskielisten elokuvien listalle.
1 pt. Maan tunnetuin nykyohjaaja on viime vuonna Sodiksessa vieraillut Veiko Õunpuu, jolta on valittu kaksi ohjausta maan Oscar-ehdokkaaksi: Pyhän Tonin kiusaus ja Free Range.
VASTAUKSET
Kuvat:
A. Adaptation. Minun versioni (2002) [Chris Cooper]
B. Serkkuni Vinny (My Cousin Vinny, 1992) [Marisa Tomei]
C. Rosemaryn painajainen (Rosemary's Baby, 1968) [Ruth Gordon]
D. Kummisetä osa II (The Godfather: Part II, 1974) [Robert De Niro]
E. Kala nimeltä Wanda (A Fish Called Wanda, 1988) [Kevin Kline]
F. Les Misérables (2012) [Anne Hathaway]
G. Päämääränä Cold Mountain (Cold Mountain, 2003) [Renée Zellweger]
H. Täältä ikuisuuteen (From Here to Eternity, 1953) [Frank Sinatra]
I. Lahjomattomat (The Untouchables, 1987) [Sean Connery]
J. Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express, 1974) [Ingrid Bergman]
1. Academy of Motion Picture Arts and Sciences
2. Okei: täyteen pisteeseen oikeuttavat vastaukset ovat Selma Vilhunen ja Kirsikka Saari. Teknisesti ottaen Aki Kaurismäkeä ei ollut asetettu ehdolle, vaan Suomi maana - mutta Akista saa ½ pistettä.
3. Ida, Timbuktu, Leviathan, Wild Tales, Mandariinit
4. Kuninkaan puhe, Tulivaunut, The Artist, Gandhi, Hamlet, Tom Jones, Oliver!, Rakastunut Shakespeare, Slummien miljonääri, 12 Years a Slave (rajatapaus, mutta hyväksytään)
5. Paras lyhytanimaatio
6. Clint Eastwood, Unforgiven
7. Audrey Hepburn; Roman Holiday
8. Syriana; Miessivuosa
9. Tilda Swinton; Michael Clayton
10. Jack Nicholson, As Good as it Gets
11. A) Hän ei tehnyt yhtään scorea viime vuonna B) Selma
12. A) Into the Woods B) Kauriinmetsästäjä
13. A) McConnaisance B) Alexandre Desplat
14. A) Night at the Museum: Haudan salaisuus B) Tootsie (Teri Garr)
15. A) Wim Wenders B) Ruben Östlund
16. Shaft; Isaac Hayes
17. Nashville; Keith Carradine
18. Dick Tracy; Madonna
19. Moottoripyöräpäiväkirjat; Jorge Drexler
20. Toy Story 3; Randy Newman; Monsters Inc.
21. Jaye Davidson
22. Rosamund Pike
23. Viro
1. Hudson Hawks 47,5 pt. (6+6+6)
2. Kongon Kingit 44 pt. (3+0+5)
3. Some Like it Not 35,5 pt. (0+3+4)
4. Savage Streets 32,5 pt. (2+4+3)
5. Peter Lorren silmät 28 pt. (0+5+2)
6. Kultaiset Iguaanit 24,5 pt. (4+3+1)
MONROEN LEFFAVISA 18.2: Oscar (max. 55 pt.)
0. Kuvakierros (5 pt.)
I. Perus-Oscarit (8 pt.)
1. Mistä sanoista tulee akronyymi AMPAS? (1 pt.)
2. Nimeä yksi suomalainen Oscar-ehdokashenkilö. (1 pt.)
3. Nimeä kaksi tämänvuotista parhaan vieraskielisen elokuvan ehdokasta. (2 pt.)
4. Nimeä kolme ei-amerikkalaista parhaan elokuvan Oscar-voittajaa. (3 pt.)
5. Minkä kategorian ehdokkaita ovat tänä vuonna The Bigger Picture, The Dam Keeper, Feast, Me and My Moulton ja A Single Life? (1 pt.)
II. Oscar-äänet (10 pt.)
6. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=GbtHohnjDdM 1:10 – 1:44)
7. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=rOhSRdKsWO8&spfreload=1 )
8. Mistä elokuvasta ja mistä kategoriasta tässä voitetaan Oscar-palkinto? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=NqDbG9h-f7c 2:15 – 3:12)
9. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt.
https://www.youtube.com/watch?v=yyg3RzcX5ig 0:28 – 1:22)
10. Kuka tässä voittaa Oscarin? Mistä elokuvasta? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=H19_nhpvsT0 1:40 - 3:00)
III. A-Oscar vai B-Oscar? (10 pt.)
11. A) Miksi John Williams ei ole tänä vuonna Oscar-ehdokkaana ensimmäistä kertaa neljään vuoteen? B) Mikä elokuva on tänä vuonna erikoisesti ehdolla vain parhaasta elokuvasta ja elokuvalaulusta?
12. A) Mistä elokuvasta Meryl Streep on saanut viimeisimmän Oscar-ehdokkuutensa? B) Mistä elokuvasta hän sai 1. ehdokkuutensa?
13. A) Matthew McConaughey voitti Oscarin viime vuonna. Millä lempinimellä hänen come backinsä tunnetaan? B) Kuka säveltäjä on tänä vuonna Oscar-ehdokkaana kahdesta elokuvasta?
14. A) Missä viime perjantaina ensi-iltaan tulleessa elokuvassa esiintyy peräti kaksi edesmennyttä Oscar-voittajaa? B) Mistä elokuvasta Frendien Phoeben äiti oli Oscar-ehdokkaana?
15. A) Kuka ohjaajalegenda on kolmatta kertaa Oscar-ehdokkaana parhaasta dokkarista teoksesta The Salt of the Earth? B) Kuka ruotsalainen ohjaaja julkaisi YouTube-videon, jossa hän sekoaa kuullessaan elokuvansa jääneen vaille Oscar-ehdokkuutta?
IV. Oscar-musiikit (10 pt. )
16. Mikä elokuva; kuka voitti tällä laululla Oscarin? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=nFvRvSxsW-I )
17. Mistä elokuvasta tämä laulu voitti Oscarin; kuka sen esittää? (esiintyjä on paremmin tunnettu näyttelijänä) (2 pt.,
https://www.youtube.com/watch?v=Fj6bvtylW9I 0:00 – 3:00)
18. Mistä elokuvasta tämä laulu voitti Oscarin; kuka sen esittää? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=wUVk3ji0UnM )
19. Mistä elokuvasta tämä laulu voitti Oscarin? (1 pt.,
https://www.youtube.com/watch?v=YjmKM6ePdOA )
20. Mikä elokuva; kuka voitti tällä laululla Oscarin? Mistä elokuvasta hän voitti ensimmäisen Oscarinsa (vuonna 2001) (3 pt., https://www.youtube.com/watch?v=Bw7ZjO-Nf5Q )
V. Oscar-vihjeet (12 pt.)
21. Kuka ainutlaatuinen näyttelijä?
4 pt. Täyttää ensi kuussa 47. Syntymänimi Alfred Amey. Syntyi Kaliforniassa, mutta kasvoi Englannissa. On näytellyt vain kahdessa elokuvassa, joista ensimmäisestä sai Oscar-ehdokkuuden.
2 pt. Oscar-roolinsa jälkeen häntä pyydettiin esittämään Ra’ta Stargatessa. Hän ei halunnut enää näytellä, mutta ei halunnut myöskään suoraan kieltäytyä, joten hän pyysi sivuroolistaan absurdit miljoona dollaria. Hämmästyksekseen pyyntöön suostuttiin, joten hän teki roolin.
1 pt. Hän sai Oscar-ehdokkuuden miessivuosasta vuoden 1992 elokuvasta The Crying Game. Hävisi Gene Hackmanille Armottomasta.
22. Kuka entinen Bond-tyttö?
4 pt. Näytteli 22-vuotiaana petollista Miranda Frostia Bond-leffassa Kuolema saa odottaa. Näyttäytyi Pierce Brosnanin kanssa myös The World’s Endissä.
2 pt. Näytteli isoimman naisroolin Tom Cruisen Jack Reacherissä.
1 pt. On Oscar-ehdokkaana naispääosasta Gone Girlistä.
23. Mikä maa?
4 pt. Se lähetti oman ehdokkaansa ulkomaisen Oscarin kilpailuun ensimmäistä kertaa vasta 1992. Tuolloin valittu elokuva oli kv. nimeltään Those Old Love Letters. Viime vuoden kohuelokuvia oli Göteborgin yleisöpalkinnon voittanut Ristitulessa (suom. nimi).
2 pt. Tänä vuonna se sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa, kun Mandariinit pääsi vieraskielisten elokuvien listalle.
1 pt. Maan tunnetuin nykyohjaaja on viime vuonna Sodiksessa vieraillut Veiko Õunpuu, jolta on valittu kaksi ohjausta maan Oscar-ehdokkaaksi: Pyhän Tonin kiusaus ja Free Range.
VASTAUKSET
Kuvat:
A. Adaptation. Minun versioni (2002) [Chris Cooper]
B. Serkkuni Vinny (My Cousin Vinny, 1992) [Marisa Tomei]
C. Rosemaryn painajainen (Rosemary's Baby, 1968) [Ruth Gordon]
D. Kummisetä osa II (The Godfather: Part II, 1974) [Robert De Niro]
E. Kala nimeltä Wanda (A Fish Called Wanda, 1988) [Kevin Kline]
F. Les Misérables (2012) [Anne Hathaway]
G. Päämääränä Cold Mountain (Cold Mountain, 2003) [Renée Zellweger]
H. Täältä ikuisuuteen (From Here to Eternity, 1953) [Frank Sinatra]
I. Lahjomattomat (The Untouchables, 1987) [Sean Connery]
J. Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express, 1974) [Ingrid Bergman]
1. Academy of Motion Picture Arts and Sciences
2. Okei: täyteen pisteeseen oikeuttavat vastaukset ovat Selma Vilhunen ja Kirsikka Saari. Teknisesti ottaen Aki Kaurismäkeä ei ollut asetettu ehdolle, vaan Suomi maana - mutta Akista saa ½ pistettä.
3. Ida, Timbuktu, Leviathan, Wild Tales, Mandariinit
4. Kuninkaan puhe, Tulivaunut, The Artist, Gandhi, Hamlet, Tom Jones, Oliver!, Rakastunut Shakespeare, Slummien miljonääri, 12 Years a Slave (rajatapaus, mutta hyväksytään)
5. Paras lyhytanimaatio
6. Clint Eastwood, Unforgiven
7. Audrey Hepburn; Roman Holiday
8. Syriana; Miessivuosa
9. Tilda Swinton; Michael Clayton
10. Jack Nicholson, As Good as it Gets
11. A) Hän ei tehnyt yhtään scorea viime vuonna B) Selma
12. A) Into the Woods B) Kauriinmetsästäjä
13. A) McConnaisance B) Alexandre Desplat
14. A) Night at the Museum: Haudan salaisuus B) Tootsie (Teri Garr)
15. A) Wim Wenders B) Ruben Östlund
16. Shaft; Isaac Hayes
17. Nashville; Keith Carradine
18. Dick Tracy; Madonna
19. Moottoripyöräpäiväkirjat; Jorge Drexler
20. Toy Story 3; Randy Newman; Monsters Inc.
21. Jaye Davidson
22. Rosamund Pike
23. Viro
torstai 12. helmikuuta 2015
Visa 11.2.: Sitä sun tätä
1. Hudson Hawks 25 p. (6+6)
2. Peter Lorren silmät 18,5 p. (0+5)
3. Savage Streets 18 p. (2+4)
4. Some Like it Not 17 p. (0+3)
4. Pohjoismaiset Iguaanit Värikuvina 17 p. (4+3)
6. Zombat 16 p. (0+1)
7. Kongon Kingit 15 p. (3+0)
8. Kukka-automaatti 6 p.
2. Peter Lorren silmät 18,5 p. (0+5)
3. Savage Streets 18 p. (2+4)
4. Some Like it Not 17 p. (0+3)
4. Pohjoismaiset Iguaanit Värikuvina 17 p. (4+3)
6. Zombat 16 p. (0+1)
7. Kongon Kingit 15 p. (3+0)
8. Kukka-automaatti 6 p.
MONROEN LEFFAVISA
VISA 11.2. Sitä sun tätä (38 pt.)
Perustrivia (8 pt.)
1. Kuka on ohjannut Viikossa aikuiseksi ja mihin teemalliseen sarjaan se ohjaajan mukaan kuuluu? (2 pt.)
2.
Kahdessa Edgar Wrightin “Cornetto-trilogian” elokuvassa esiintyy
entisiä James Bondeja. Nimeä nämä näyttelijät oikean elokuvan kera. (2
pt.)
3. Mitä kyseenalaista ennätystä kantaa Katherine Heiglin ja Tom Sizemoren tähdittämä Zyzzyx Rd (2006)? (1 pt.)
4. Miten menee kertosäe Madagascarissa esiintyvien lemuurien “tunnarissa” suomeksi dubatussa versiossa? (2 pt.)
5. Kenen 71-vuotiaan elokuvantekijän esikoisromaani ilmestyi viime vuonna suomeksi nimellä Syöpäläiset? (1 pt.)
A/B (10 pt.)
6. A) Kuka näytteli “miestä vailla menneisyyttä”? B) Kenen ohjaus on Menneisyys (2013)?
7. A) Minkä niminen on hittikomedia The Best Exotic Marigold Hotelin jatko-osa? B) Mikä on George Lazenbyn kuuluisin elokuva?
8. A) Mikä on USA:n menestynein sotaelokuva? B) Mikä on toiseksi menestynein?
9.
A) Kuka ohjaaja esittää pääpahista Jack Reacherissä? B) Kuka ohjaaja on
Destiny Turns on the Radio -flopin tunnetuin näyttelijä?
10.
A) Nuoren kapinallisen käsikirjoittaja Stewart Stern kuoli viikko
sitten. Kuka näytteli Nuoren kapinallisen pääosan? B) Missä maassa
Audrey Hepburn syntyi?
Äänet (8 pt.)
13. Nimeä säveltäjä ja 70-luvun eurooppalainen klassikkoelokuva. (2 pt., https://www.youtube.com/watch? v=ZB03sPRX6DU )
Vihjeet (12 pt.)
16. Mikä elokuva?
4 pt. Pääosissa Roosa Söderholm ja Pelle Heikkilä.
2
pt. Tammikuun viimeisenä kuluvaa vuotta Pietari Peltola voitti
Göteborgin elokuvafestivaalien Sven Nykvist -palkinnon parhaasta
kuvauksesta.
1 pt. Ohjaus: Jukka-Pekka Valkeapää
17. Mikä elokuva-ammatti?
4
pt. Anne V. Coates toimi tässä tehtävässä elokuvissa Out of Sight,
Tulilinjalla ja Elefanttimies, ja voitti Oscarin Arabian Lawrencesta.
2
pt. James Cameron palkittiin tästä työstä Oscarilla Titanicista. Myös
Aki Kaurismäki on kreditoitu useista ohjauksistaan tämän tekijänä.
1
pt. Steven Spielberg on luottanut tässä tehtävässä jo vuosikymmeniä
Michael Kahniin. Tunnetuin alan tekijä lienee Thelma Schoonmaker.
18. Mikä romaani?
4
pt. Tuottaja, Elizabeth Taylorin mies ja Todd-AO-kamerasysteemin
kehittäjä Michael Todd palkittiin tämän romaanin filmatisoinnin
tuottajana vuoden 1956 parhaan elokuvan Oscarilla.
2
pt. Tämän filmatisoinnin pääosaparina nähtiin David Niven ja
Cantinflas. Romaani on vuodelta 1872. 80-luvulla Suomenkin televisiossa
pyöri suosittu espanjalainen animaatiosarja kirjan pohjalta.
1
pt. Frank Coraci toteutti uuden version vuonna 2004, pääosissa Steve
Coogan ja Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger teki cameon.
VASTAUKSET
1. Johanna Vuoksenmaa, “koominen kipupistetrilogia”
2. Timothy Dalton/The Hot Fuzz, Pierce Brosnan/World’s End
3. Hollywoodin historian vähiten tienannut elokuva (20 dollaria)
4. “Ma (tai mä) tahtoo veivaa veivaa”
5. David Cronenberg
6. A) Markku Peltola B) Asghar Farhadi
7. A) The Second Best Exotic Marigold Hotel B) Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (On Her Majesty’s Secret Service)
8. A) American Sniper B) Pelastakaa sotamies Ryan
9. A) Werner Herzog B) Quentin Tarantino
10. A) James Dean B) Belgiassa
11. Last Action Hero, John McTiernan
12. Mies San Fernandosta
13. Philippe Sarde, Suuri pamaus (La grande bouffe)
14. Pekka ja Pätkä (1 pt.) mestarimaalareina (1 pt.)
15. Orgazmo
16. He ovat paenneet
17. Leikkaaja
18. Maailman ympäri 80 päivässä
tiistai 10. helmikuuta 2015
Visa 4.2.2015: Western
TULOKSET
Hudson Hawks 38,5 p., (6)
Nakke 38 pt., (5)
Kourallinen iguaaneja 37,5 pt., (4)
Kongon Kingit 29 pt., (3)
Savage Streets 22,5 pt., (2)
MONROEN LEFFAVISA 4.2: Western (max. 52 pt.)
0. Kuvakierros (10 pt.)
I. Perustrivia (9 pt.)
1. Kuka oli seitsikosta ainoa, joka näytteli Seitsemän rohkean miehen jatko-osassa? (1 pt.)
2. Kuka yli sata lyhytelokuvaa ohjannut näyttelijä oli 1910- ja 1920-lukujen suosituin valkokangas-cowboy? (1 pt.)
3. Nimeä kolme westerniä, joissa Howard Hawks ohjasi John Waynea. (3 pt.)
4. Christian-Jaque ohjasi vuonna 1971 “patonki-länkkärin” Les pétroleuses eli Öljyä, pimuja ja roistoja. Ketkä kaksi hottista sitä tähdittivät? (2 pt.)
5. Mistä Bud Spencer -elokuvasta ja kuka sävelsi? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=3L2eQcHkSCg )
II. A/B (10 pt.)
6. A) Mikä oli Sergio Leonen ja Clint Eastwoodin viimeinen yhteistyö? B) Mikä oli Clint Eastwoodin 1. western-ohjaus?
7. A) Mikä western teki parivaljakosta Paul Newman/Robert Redford kuuluisan? B) Kenen ohjauksiin lukeutuu klassikko-western Muukalainen Laramiesta?
8. A) Mikä oli Quentin Tarantinon 1. länkkäri? B) Kuka näytteli Sheriffiä Fred Zinnemannin ohjauksessa?
9. A) Kenen western-ohjaus on Vera Cruz (1954)? B) Kuka tuota elokuvaa tähdittänyt esiintyi pääroolissa saman ohjaajan samana vuonna ilmestyneessä Viimeisessä apassissa?
10. A) Kuka myytin mukaan ampui Liberty Valancen (näyttelijän nimi?) B) Kuka oikeasti ampui Liberty Valancen (näyttelijän nimi)?
III. Äänikierros (11 pt.)
11. Mikä elokuva, kuka sen on ohjannut, kuka tässä laulaa? (3pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=LGHiew5fDZA )
12. Mikä elokuva? Ketkä kaksi äänessä? (3 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=U2YVyLLKRHw ) [1:09-2:36]
13. Mikä elokuva? (1 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=oez6CFqVgLA ) [0:31-1:31]
14. Mikä elokuva, kuka (enimmäkseen) äänessä? (2 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=y8eOEVgreHs ) [0-1:12]
15. Mikä elokuva? Kuka laulaa? (2 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=y0Dsu7eSsJc ) [0-1:27]
IV. Vihjeet (12 pt.)
16. Mikä elokuva vuodelta 2003?
4 pt. Perustuu Lauran Painen romaaniin. Isoimmassa naisroolissa nähdään Annette Bening.
2 pt. Toisena päätähtenä ohjaajan rinnalla nähdään Robert Duvall.
1 pt. Se on Kevin Costnerin toistaiseksi viimeinen ohjaus.
17. Mikä elokuva vuodelta 2003?
4 pt. Perustuu Thomas Eidsonin romaaniin The Last Ride. Kuvaajana Salvatore Totino. Ohjaajan veli esittää sheriffi Purdya.
2 pt. Pääosissa Tommy Lee Jones ja Cate Blanchett.
1 pt. Ohjaus Ron Howard. Lähes saman niminen kuin yksi Costa-Gavrasin tunnetuimmista ohjauksista.
18. Mikä romaani?
4 pt. Se on Charles Portisin esikoisromaani ja se on filmattu kahdesti. Filmatisoinnit ovat keränneet 12 Oscar-ehdokkuutta ja yhden Oscar-voiton.
2 pt. 1. version ohjasi Henry Hathaway ja Mattie Rossia esitti Kim Darby. Tälle elokuvalle ohjasi jatko-osan Stuart Millar.
1 pt. Rooster Cogburnia ovat näytelleet John Wayne ja Jeff Bridges.
VASTAUKSET
A. The Proposition, Australia
B. Tears of the Black Tiger (Fah talai jone), Thaimaa
C. Suoraan Helvettiin (Straight to Hell), Iso-Britannia
D. Suuri Hiljaisuus / The Great Silence (Il grande silenzio), Italia
E. Viva Maria!, Ranska
F. The Good, the Bad, the Weird - kadonneen aarteen jäljillä (Joheunnom nabbeunnom isanghannom), Etelä-Korea
G. Speedy Gonzales - noin 7 veljeksen poika, Suomi
H. El Topo, Meksiko
I. Sukiyaki Western Django, Japani
J. Ruoska (High Plains Drifter), USA
1. Yul Brynner
2. Tom Mix
3. Punainen virta, Rio Bravo, El Dorado, Rio Lobo
4. Brigitte Bardot ja Claudia Cardinale
5. Viiden miehen armeija, Ennio Morricone
6. A) Hyvät, pahat ja rumat B) Ruoska (High Plains Drifter)
7. A) Butch Cassidy and The Sundance Kid B) Anthony Mann
8. A) Django Unchained B) Gary Cooper
9. A) Robert Aldrich B) Burt Lancaster
10. A) James Stewart B) John Wayne
11. Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford), Andrew Dominic, Nick Cave
12. Tombstone, Kurt Russell, Billy Bob Thornton
13. Bandidas
14. Nopeat ja kuolleet (The Quick and the Dead), Leonardo DiCaprio
15. Blueberry, Juliette Lewis
16. Armoton maa (Open Range)
17. Kadoksissa (The Missing)
18. Kova kuin kivi (True Grit)
Hudson Hawks 38,5 p., (6)
Nakke 38 pt., (5)
Kourallinen iguaaneja 37,5 pt., (4)
Kongon Kingit 29 pt., (3)
Savage Streets 22,5 pt., (2)
MONROEN LEFFAVISA 4.2: Western (max. 52 pt.)
0. Kuvakierros (10 pt.)
I. Perustrivia (9 pt.)
1. Kuka oli seitsikosta ainoa, joka näytteli Seitsemän rohkean miehen jatko-osassa? (1 pt.)
2. Kuka yli sata lyhytelokuvaa ohjannut näyttelijä oli 1910- ja 1920-lukujen suosituin valkokangas-cowboy? (1 pt.)
3. Nimeä kolme westerniä, joissa Howard Hawks ohjasi John Waynea. (3 pt.)
4. Christian-Jaque ohjasi vuonna 1971 “patonki-länkkärin” Les pétroleuses eli Öljyä, pimuja ja roistoja. Ketkä kaksi hottista sitä tähdittivät? (2 pt.)
5. Mistä Bud Spencer -elokuvasta ja kuka sävelsi? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=3L2eQcHkSCg )
II. A/B (10 pt.)
6. A) Mikä oli Sergio Leonen ja Clint Eastwoodin viimeinen yhteistyö? B) Mikä oli Clint Eastwoodin 1. western-ohjaus?
7. A) Mikä western teki parivaljakosta Paul Newman/Robert Redford kuuluisan? B) Kenen ohjauksiin lukeutuu klassikko-western Muukalainen Laramiesta?
8. A) Mikä oli Quentin Tarantinon 1. länkkäri? B) Kuka näytteli Sheriffiä Fred Zinnemannin ohjauksessa?
9. A) Kenen western-ohjaus on Vera Cruz (1954)? B) Kuka tuota elokuvaa tähdittänyt esiintyi pääroolissa saman ohjaajan samana vuonna ilmestyneessä Viimeisessä apassissa?
10. A) Kuka myytin mukaan ampui Liberty Valancen (näyttelijän nimi?) B) Kuka oikeasti ampui Liberty Valancen (näyttelijän nimi)?
III. Äänikierros (11 pt.)
11. Mikä elokuva, kuka sen on ohjannut, kuka tässä laulaa? (3pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=LGHiew5fDZA )
12. Mikä elokuva? Ketkä kaksi äänessä? (3 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=U2YVyLLKRHw ) [1:09-2:36]
13. Mikä elokuva? (1 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=oez6CFqVgLA ) [0:31-1:31]
14. Mikä elokuva, kuka (enimmäkseen) äänessä? (2 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=y8eOEVgreHs ) [0-1:12]
15. Mikä elokuva? Kuka laulaa? (2 pt.) ( https://www.youtube.com/watch?v=y0Dsu7eSsJc ) [0-1:27]
IV. Vihjeet (12 pt.)
16. Mikä elokuva vuodelta 2003?
4 pt. Perustuu Lauran Painen romaaniin. Isoimmassa naisroolissa nähdään Annette Bening.
2 pt. Toisena päätähtenä ohjaajan rinnalla nähdään Robert Duvall.
1 pt. Se on Kevin Costnerin toistaiseksi viimeinen ohjaus.
17. Mikä elokuva vuodelta 2003?
4 pt. Perustuu Thomas Eidsonin romaaniin The Last Ride. Kuvaajana Salvatore Totino. Ohjaajan veli esittää sheriffi Purdya.
2 pt. Pääosissa Tommy Lee Jones ja Cate Blanchett.
1 pt. Ohjaus Ron Howard. Lähes saman niminen kuin yksi Costa-Gavrasin tunnetuimmista ohjauksista.
18. Mikä romaani?
4 pt. Se on Charles Portisin esikoisromaani ja se on filmattu kahdesti. Filmatisoinnit ovat keränneet 12 Oscar-ehdokkuutta ja yhden Oscar-voiton.
2 pt. 1. version ohjasi Henry Hathaway ja Mattie Rossia esitti Kim Darby. Tälle elokuvalle ohjasi jatko-osan Stuart Millar.
1 pt. Rooster Cogburnia ovat näytelleet John Wayne ja Jeff Bridges.
VASTAUKSET
A. The Proposition, Australia
B. Tears of the Black Tiger (Fah talai jone), Thaimaa
C. Suoraan Helvettiin (Straight to Hell), Iso-Britannia
D. Suuri Hiljaisuus / The Great Silence (Il grande silenzio), Italia
E. Viva Maria!, Ranska
F. The Good, the Bad, the Weird - kadonneen aarteen jäljillä (Joheunnom nabbeunnom isanghannom), Etelä-Korea
G. Speedy Gonzales - noin 7 veljeksen poika, Suomi
H. El Topo, Meksiko
I. Sukiyaki Western Django, Japani
J. Ruoska (High Plains Drifter), USA
1. Yul Brynner
2. Tom Mix
3. Punainen virta, Rio Bravo, El Dorado, Rio Lobo
4. Brigitte Bardot ja Claudia Cardinale
5. Viiden miehen armeija, Ennio Morricone
6. A) Hyvät, pahat ja rumat B) Ruoska (High Plains Drifter)
7. A) Butch Cassidy and The Sundance Kid B) Anthony Mann
8. A) Django Unchained B) Gary Cooper
9. A) Robert Aldrich B) Burt Lancaster
10. A) James Stewart B) John Wayne
11. Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford), Andrew Dominic, Nick Cave
12. Tombstone, Kurt Russell, Billy Bob Thornton
13. Bandidas
14. Nopeat ja kuolleet (The Quick and the Dead), Leonardo DiCaprio
15. Blueberry, Juliette Lewis
16. Armoton maa (Open Range)
17. Kadoksissa (The Missing)
18. Kova kuin kivi (True Grit)
perjantai 6. helmikuuta 2015
Sudet, lampaat ja lammaskoirat
Clint Eastwoodin American Sniper (huom: elokuvan päähenkilö Chris Kyle kuoli vuonna 2013 - täten tässä kirjoituksessa ei voi olla sen suhteen spoilereita)
Clint Eastwoodin problemaattisen Chris Kyle -elämäkerran avainkohtauksessa Kylen veljesten metsästäjäisä selittää heille maailmassa olevan susia, lampaita ja lammaskoiria. Chrisistä tulee lammaskoira: vartija ja pelastaja. Tämän syvään painuneen lapsuudenopin perusteella hän oikeuttaa uransa Yhdysvaltain armeijan SEAL-joukkojen tarkka-ampujana. Mutta ovatko kaikki lammaskoiran uhaksi kokemat susia?
Tämä kysymys jää ratkaisevasti käsittelemättä American Sniperissa (pitäisi olla: Amerikkalainen tarkka-ampuja). Se ei myöskään anna monipuolista kuvaa sodasta tai erityisesti USA:n Afganistanissa käymästä sodasta. Se ei kerro mitään uutta amerikkalaisesta politiikasta tai amerikkalaisesta armeijasta. Jäljelle jää toimintaelokuvamaisen tehokas kuvaus kaupunkisodankäynnistä ja eräs elämäkerta.
Viimeksi mainitusta taas tekee problemaattisen sen uskottavuusarvo. Elokuva perustuu Kylen omaelämäkertaan, mutta olisi paljon parempi, jos se pohjautuisi vain elämäkertaan. Chris Kyle on yhdysvaltalainen ilmiö, lähes ikoni symbolina kansakunnan taistelukyvystä ja sokeasta uskosta oman voimankäytön oikeutukseen. Vaikka Eastwoodin elokuvan ennennäkemätön menestys - nousu ennätysajassa kaikkien aikojen katsotuimmaksi sotaelokuvaksi - yllätti monet sikäläisetkin, lienee sen menestystä käytännössä mahdotonta ymmärtää meilläpäin, missä Chris Kylen nimeä tuskin missään tunnetaan. Yhdysvalloissa elokuvan menestyksen jälkimainingeista on alkanut rantautua kriittisempiä kannanottoja, joissa huomautetaan elokuvan valkaisevan kirjan kuvaa päähenkilöstä ja epäillään monien Kylen väitteiden todenperäisyyttä. Arvostelun keihäänkärki on ero elokuvan ja kirjan välillä siinä, miten Kylen asennoituminen työhönsä on kuvattu. Kyle itse kirjoitti rakastaneensa työtään, pitäneensä kaikkia vastapuolen jäseniä lapsista naisiin pahimman pahuuden ilmentyminä ja olleensa pahoillaan vain siitä, ettei voinut tappaa enemmän. Elokuvan antama kuva on huomattavasti monitasoisempi.
Joten, American Sniperia on terveellisintä katsoa fiktiona. Tätä korostaa käsikirjoituksen dramaturgiakin, joka lainaa Jean-Jacques Annaud'n elokuvasta Vihollisen porteilla (Enemy at the Gates, 2001) idean kahden vastapuolilla olevan tarkka-ampujan kamppailusta: Kylen kirjassa hänen vastapoolikseen elokuvassa kasvatettu Mustafa mainitaan yhdessä lauseessa.
Pohjimmiltaan käteen jää teemoiltaan äärimmäisen yksinkertainen (mikä selittänee paljon suosiosta) kuvaus siitä, minkälaista tahdonvoimaa ja kykyjä vaatii nousta tappavan alansa parhaaksi. Elokuva on muuten Oscar-ehdokkaana käsikirjoituksestaan, mitä on todella vaikea niellä, kun huomiotta jäi mm. Mr. Turner. American Sniperin kuvaus paljon käsitellystä post-traumaattisesta stressisyndroomasta ei tuo kankaalle mitään uutta.
Sitä ei voi kiistää, että American Sniper kulkee - ylipituudestaan huolimatta - sujuvasti. Tämä onkin suunnilleen ainoa merkki siitä, että ohjaksia pitelee Clint Eastwood. Muuten teos ei kanna oikein mitään hänen tavaramerkeistään. Ensinnäkin siitä puuttuu romantiikka (mutta romantiikka sellaisella kivenjärkäleen tuntuisella tavalla, jona se esiintyy esim. Ruoskassa ja Outlaw Josey Walesissa). Tilalla on verinen, mutta väritön ja hietön realismi. Lattea kuvailmaisu (Tom Stern ei kyllä ole koskaan ollut edeltäjänsä Jack N. Greenin veroinen kuvaaja) muistuttaa konsolipelejä, Modern Warfarea ja muita. Kritiikin sävy antaa ymmärtää muuta, mutta Afganistaniin sijoittuvat taistelukohtaukset ovat kaikesta huolimatta elokuvan parasta pihviä. Niissä ei oikeastaan ole mitään uutta, lukuun ottamatta säälimättömän suoraa lasten ampumisen kuvausta, johon voi lukea omia moraalisia näkökulmiaan, mutta niiden orkestrointi ja leikkaus ovat ensiluokkaisia ja tekevät tarpeeksi usein elokuvasta jännittävän. Vastakohtaisesti kotitantereelle sijoittuvat perhekohtaukset kulkevat melkein pelkästään kliseillä ja niistä puuttuu tyystin eastwoodilainen rehevyys. Niiden visualisointikin on tylsää ja digitoisto tekee puun- ja ruohonvihreästä huomiota kiinnittävän luonnotonta. (American Sniper ei ole ehdolla kuvauksestaan.)
Ideologisesti American Sniperista on vaikea saada otetta. Eastwood on itse sanonut, ettei halunnut tehdä elokuvastaan poliittista puoleen tai toiseen. Sotaelokuvan kohdalla sellaista lähtökohtaa on vain vaikea hyväksyä. Sodanvastaiseksi ohjaaja on sentään teostaan väittänyt, mutta elokuvan nähnyt päätyy kyllä lähes väistämättä olemaan toista mieltä. Alleviivaus tulee viimeisissä kuvissa, joissa seurataan täysin tästä ajasta irrallaan olevalla vanhanaikaisuudella Kylen hautajaissaattoa hartaalla murhemielellä. Sotasankaria viedään kohti viimeistä leposijaa.
Eastwood on tehnyt urallaan ennen muuta trillereitä, länkkäreitä ja armeijaelokuvia. Kahdessa ensin mainitussa hän on osoittautunut mestariksi, viimeksi mainitussa...ei niin paljoa. American Sniperissa hänen ongelmansa jatkuvat, vaikka sitä silti tekee mieli kutsua - kaikesta huolimatta - hänen parhaaksi sotaelokuvakseen, vain koska se ei ole tasapaksu kuten Isiemme liput eikä tylsä kuten Kirjeitä Iwo Jimalta. Ja vielä eräästä toisesta syystä, joka vaatii ehkä elokuvan olennaisimman kysymyksen käsittelemistä.
Missä välissä ja millä eväillä Bradley Cooper oppi näyttelemään? Pennsylvanialainen aloitti Aliaksessa standardinomaisena tv-komistuksena, jolle ei tehnyt mieli luvata kovin pitkää tai näyttävää uraa. Ja menestyskomediasarjassa Kauhea kankkunen (Hangover 1-3) Cooper onkin kauhea. Vielä vuonna 2010 Cooper oli pelkkä mitäänsanomattomuus A-Teamissa. Ja vielä niinkin myöhään kuin 2011 hän oli korkeintaan kelvollinen Rajattomassa (Limitless). Sitten 2012 Cooper yhtäkkiä esiintyy Unelmien pelikirjan (Silver Linings Playbook) parhaana näyttelijänä ohi Robert DeNiron ja Jennifer Lawrencen. Kuin tyhjästä. Toinen Oscar-ehdokkuus putkeen tulee American Hustlesta. Ja nyt, American Sniperissa, hän ei ole Chris Kylen roolissa vain upea, vaan mestarillinen. Studion mainosjaoston mukaan Cooper uppoutui Chris Kylen hahmoon 10 kuukautta. Eipähän hän American Hustlen jälkeen kankaalla ole näkynytkään. Roolityö on viime vuosien merkittävimpiä esimerkkejä tutun näyttelijän "katoamisesta" roolin sisään. Cooper tekee työn vähäeleisesti, ennen kaikkea kehonkielen ja äänen kautta. Texasin aksentti on täydellinen, ja Cooper on tavoittanut ammattisotilaille tyypillisen askeettisen, varautuneen puhetavan siviileitä kohtaan. Suoritus on myös fyysisesti tajuttoman vakuuttava: pasifisti tai ei, kun Cooper käskee erikoisjoukkojaan etenemään, on vähällä nousta penkiltään seuraamaan johtajaa. Helposti kiinnittyy huomio myös näyttelijän tapaan liikkua sotilaan tamineissa, kulmikkaasti, mutta tehokkaasti.
Jos jossain mainoskorteissa lukee, että Bradley Cooper ON American Sniper, pitää se prikulleen paikkaansa.
Clint Eastwoodin problemaattisen Chris Kyle -elämäkerran avainkohtauksessa Kylen veljesten metsästäjäisä selittää heille maailmassa olevan susia, lampaita ja lammaskoiria. Chrisistä tulee lammaskoira: vartija ja pelastaja. Tämän syvään painuneen lapsuudenopin perusteella hän oikeuttaa uransa Yhdysvaltain armeijan SEAL-joukkojen tarkka-ampujana. Mutta ovatko kaikki lammaskoiran uhaksi kokemat susia?
Tämä kysymys jää ratkaisevasti käsittelemättä American Sniperissa (pitäisi olla: Amerikkalainen tarkka-ampuja). Se ei myöskään anna monipuolista kuvaa sodasta tai erityisesti USA:n Afganistanissa käymästä sodasta. Se ei kerro mitään uutta amerikkalaisesta politiikasta tai amerikkalaisesta armeijasta. Jäljelle jää toimintaelokuvamaisen tehokas kuvaus kaupunkisodankäynnistä ja eräs elämäkerta.
Viimeksi mainitusta taas tekee problemaattisen sen uskottavuusarvo. Elokuva perustuu Kylen omaelämäkertaan, mutta olisi paljon parempi, jos se pohjautuisi vain elämäkertaan. Chris Kyle on yhdysvaltalainen ilmiö, lähes ikoni symbolina kansakunnan taistelukyvystä ja sokeasta uskosta oman voimankäytön oikeutukseen. Vaikka Eastwoodin elokuvan ennennäkemätön menestys - nousu ennätysajassa kaikkien aikojen katsotuimmaksi sotaelokuvaksi - yllätti monet sikäläisetkin, lienee sen menestystä käytännössä mahdotonta ymmärtää meilläpäin, missä Chris Kylen nimeä tuskin missään tunnetaan. Yhdysvalloissa elokuvan menestyksen jälkimainingeista on alkanut rantautua kriittisempiä kannanottoja, joissa huomautetaan elokuvan valkaisevan kirjan kuvaa päähenkilöstä ja epäillään monien Kylen väitteiden todenperäisyyttä. Arvostelun keihäänkärki on ero elokuvan ja kirjan välillä siinä, miten Kylen asennoituminen työhönsä on kuvattu. Kyle itse kirjoitti rakastaneensa työtään, pitäneensä kaikkia vastapuolen jäseniä lapsista naisiin pahimman pahuuden ilmentyminä ja olleensa pahoillaan vain siitä, ettei voinut tappaa enemmän. Elokuvan antama kuva on huomattavasti monitasoisempi.
Sienna Miller on melkein aavemaisen yksi yhteen Taya Kylen kanssa |
Joten, American Sniperia on terveellisintä katsoa fiktiona. Tätä korostaa käsikirjoituksen dramaturgiakin, joka lainaa Jean-Jacques Annaud'n elokuvasta Vihollisen porteilla (Enemy at the Gates, 2001) idean kahden vastapuolilla olevan tarkka-ampujan kamppailusta: Kylen kirjassa hänen vastapoolikseen elokuvassa kasvatettu Mustafa mainitaan yhdessä lauseessa.
Pohjimmiltaan käteen jää teemoiltaan äärimmäisen yksinkertainen (mikä selittänee paljon suosiosta) kuvaus siitä, minkälaista tahdonvoimaa ja kykyjä vaatii nousta tappavan alansa parhaaksi. Elokuva on muuten Oscar-ehdokkaana käsikirjoituksestaan, mitä on todella vaikea niellä, kun huomiotta jäi mm. Mr. Turner. American Sniperin kuvaus paljon käsitellystä post-traumaattisesta stressisyndroomasta ei tuo kankaalle mitään uutta.
Sitä ei voi kiistää, että American Sniper kulkee - ylipituudestaan huolimatta - sujuvasti. Tämä onkin suunnilleen ainoa merkki siitä, että ohjaksia pitelee Clint Eastwood. Muuten teos ei kanna oikein mitään hänen tavaramerkeistään. Ensinnäkin siitä puuttuu romantiikka (mutta romantiikka sellaisella kivenjärkäleen tuntuisella tavalla, jona se esiintyy esim. Ruoskassa ja Outlaw Josey Walesissa). Tilalla on verinen, mutta väritön ja hietön realismi. Lattea kuvailmaisu (Tom Stern ei kyllä ole koskaan ollut edeltäjänsä Jack N. Greenin veroinen kuvaaja) muistuttaa konsolipelejä, Modern Warfarea ja muita. Kritiikin sävy antaa ymmärtää muuta, mutta Afganistaniin sijoittuvat taistelukohtaukset ovat kaikesta huolimatta elokuvan parasta pihviä. Niissä ei oikeastaan ole mitään uutta, lukuun ottamatta säälimättömän suoraa lasten ampumisen kuvausta, johon voi lukea omia moraalisia näkökulmiaan, mutta niiden orkestrointi ja leikkaus ovat ensiluokkaisia ja tekevät tarpeeksi usein elokuvasta jännittävän. Vastakohtaisesti kotitantereelle sijoittuvat perhekohtaukset kulkevat melkein pelkästään kliseillä ja niistä puuttuu tyystin eastwoodilainen rehevyys. Niiden visualisointikin on tylsää ja digitoisto tekee puun- ja ruohonvihreästä huomiota kiinnittävän luonnotonta. (American Sniper ei ole ehdolla kuvauksestaan.)
Ideologisesti American Sniperista on vaikea saada otetta. Eastwood on itse sanonut, ettei halunnut tehdä elokuvastaan poliittista puoleen tai toiseen. Sotaelokuvan kohdalla sellaista lähtökohtaa on vain vaikea hyväksyä. Sodanvastaiseksi ohjaaja on sentään teostaan väittänyt, mutta elokuvan nähnyt päätyy kyllä lähes väistämättä olemaan toista mieltä. Alleviivaus tulee viimeisissä kuvissa, joissa seurataan täysin tästä ajasta irrallaan olevalla vanhanaikaisuudella Kylen hautajaissaattoa hartaalla murhemielellä. Sotasankaria viedään kohti viimeistä leposijaa.
Eastwood on tehnyt urallaan ennen muuta trillereitä, länkkäreitä ja armeijaelokuvia. Kahdessa ensin mainitussa hän on osoittautunut mestariksi, viimeksi mainitussa...ei niin paljoa. American Sniperissa hänen ongelmansa jatkuvat, vaikka sitä silti tekee mieli kutsua - kaikesta huolimatta - hänen parhaaksi sotaelokuvakseen, vain koska se ei ole tasapaksu kuten Isiemme liput eikä tylsä kuten Kirjeitä Iwo Jimalta. Ja vielä eräästä toisesta syystä, joka vaatii ehkä elokuvan olennaisimman kysymyksen käsittelemistä.
Missä välissä ja millä eväillä Bradley Cooper oppi näyttelemään? Pennsylvanialainen aloitti Aliaksessa standardinomaisena tv-komistuksena, jolle ei tehnyt mieli luvata kovin pitkää tai näyttävää uraa. Ja menestyskomediasarjassa Kauhea kankkunen (Hangover 1-3) Cooper onkin kauhea. Vielä vuonna 2010 Cooper oli pelkkä mitäänsanomattomuus A-Teamissa. Ja vielä niinkin myöhään kuin 2011 hän oli korkeintaan kelvollinen Rajattomassa (Limitless). Sitten 2012 Cooper yhtäkkiä esiintyy Unelmien pelikirjan (Silver Linings Playbook) parhaana näyttelijänä ohi Robert DeNiron ja Jennifer Lawrencen. Kuin tyhjästä. Toinen Oscar-ehdokkuus putkeen tulee American Hustlesta. Ja nyt, American Sniperissa, hän ei ole Chris Kylen roolissa vain upea, vaan mestarillinen. Studion mainosjaoston mukaan Cooper uppoutui Chris Kylen hahmoon 10 kuukautta. Eipähän hän American Hustlen jälkeen kankaalla ole näkynytkään. Roolityö on viime vuosien merkittävimpiä esimerkkejä tutun näyttelijän "katoamisesta" roolin sisään. Cooper tekee työn vähäeleisesti, ennen kaikkea kehonkielen ja äänen kautta. Texasin aksentti on täydellinen, ja Cooper on tavoittanut ammattisotilaille tyypillisen askeettisen, varautuneen puhetavan siviileitä kohtaan. Suoritus on myös fyysisesti tajuttoman vakuuttava: pasifisti tai ei, kun Cooper käskee erikoisjoukkojaan etenemään, on vähällä nousta penkiltään seuraamaan johtajaa. Helposti kiinnittyy huomio myös näyttelijän tapaan liikkua sotilaan tamineissa, kulmikkaasti, mutta tehokkaasti.
Jos jossain mainoskorteissa lukee, että Bradley Cooper ON American Sniper, pitää se prikulleen paikkaansa.
Labels:
arvostelu,
Bradley Cooper,
Eastwood,
ensi-illat,
sotaelokuva,
USA
keskiviikko 4. helmikuuta 2015
Visa 28.1.2015
Syksyllä alkanut Monroe-CUP päättyi 28.1. Kongon Kingien odotettuun voittoon. CUPissa oli mukana kuusi enemmän tai vähemmän aktiivista joukkuetta. Uusi CUP alkaa jälleen keskiviikkona 4.2, joten uusienkin joukkueiden kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan leffatietämyksensä rajoja!
TULOKSET
Kongon Kingit 26 pt.
Peter Lorren silmät 15+ pt.
Zomba 13 pt.
Savage Streets 11 pt.
CUP-TULOKSET
(Huom.! Huonointa tulosta ei oteta huomioon pistelaskussa.)
I. Kongon Kingit (6+6+4+6+2+6+6) = 34 pt.
II. Iguaanit (5+4+5+4+5+3+0) = 26 pt.
III. Savage Streets (6+0+3+3+4+4+3) = 23 pt.
IV. Hudson Hawks (0+2+6+2+6+5+0) = 21 pt.
V. Peter Lorren silmät (3+1+0+3+3+3+5) = 18 pt.
VI. Zomba (0+5+0+1+0+0+4) = 10 pt.
MONROEN LEFFAVISA 28.1.2015: Sitä sun tätä (max. 39
pt.)
I. Perustrivia (7 pt.)
1. Missä kahdessa viime vuonna ilmestyneessä elokuvassa vastanäyttelijöinä olivat Ansel Elgort ja Shailene Woodley? (2 pt.)
2. Mitkä kaksi suosittua Shakespeare-filmatisointia italialainen Franco Zeffirelli toteutti USA:ssa 60-luvun lopulla? (2 pt.)
3. Mikä elokuvafestivaali alkoi eilen Helsingissä? (1 pt.)
4. Kuka kirjoittaja yhdistää elokuvia The Beach, Sunshine ja Dredd? (1 pt.)
5. Kenen ohjauksia ovat Hiljainen maailma ja Elävä meri? (1 pt.)
II. A/B (10 pt.)
6. A) Kuka ohjasi Paul Newman -elokuvan Revitty esirippu v. 1966? B) Kenen ohjaajan elokuvat palkittiin kolmena peräkkäisenä vuonna 40-luvun lopulla parhaan brittielokuvan BAFTAlla? Kahdesta ohjaaja oli myös Oscar-ehdokkaana.
7. A) Kenen ohjaus on Mighty Aphrodite? B) Mikä sen suomenkielinen nimi on?
8. A) Mikä oli jälkimmäisen Salaiset kansiot -elokuvan alkukielinen nimi? B) Mikä oli sen kotimainen alaotsikko?
9. A) Mikä oli viime viikonlopun katsotuin elokuva Suomessa? B) Mikä on Edward Nortonin ainoan ohjauksen suomenkielinen nimi?
10. A) Kenen ohjaus on scifi In Time? B) Kenen viimeisin ohjaus on About Time?
III. Musakierros (10 pt.)
11. Mistä elokuvasta, nimeä esittäjä? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=sYJBcr1LDg4 raita #2 “The Grid”)
12. Mistä elokuvasta tämä laulu palkittiin Oscarilla ja kuka palkinnon voittanut sen esittää? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=JUVqUz8m2PQ )
13. Elokuva ja ketkä kaksi duetoivat? (3 pt., https://www.youtube.com/watch?v=9CIQ8_Xsw-4 )
14. Elokuva ja ohjaaja? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=VsWZcwPL7-Q )
15. Minkä elokuvan tunnari? (1 pt., https://www.youtube.com/watch?v=yVZkssjCPSk )
IV. Vihjeet (12 pt.)
16. Mikä elokuva-ammatti?
4 pt. Jack Biroc toimi tässä tehtävässä elokuvassa Julmat, vahvat ja röyhkeät ja Robert Krasker elokuvassa Kolmas mies.
2 pt. Andrzej Sekula toimi tehtävässä elokuvissa Reservoir Dogs, Pulp Fiction ja American Psyko.
1 pt. Quentin Tarantino toimi tehtävässä Death Proofissa, Jan DeBont Die Hardissa ja Jan Troell elokuvassa Ikuistetut hetket.
17. Mikä elokuva?
4 pt. Ohjaajansa neljäs työ ja kansainvälinen läpimurto. Sen alkukielinen nimi on Seom. Se ilmestyi vuonna 2000 ja osallistui Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjaan.
2 pt. Se on ohjaajansa ensimmäinen Suomeen tuotu elokuva. Päärooleissa Jung Suh, Yoosuk Kim ja Sung-hee Park. Elokuvan muistelluimmassa kohtauksessa väärinkäytetään kalastusvälineitä.
1 pt. Ohjaaja-käsikirjoittaja oli Kim Ki-duk.
18. Mikä klassikko vuodelta 1953?
4 pt. Se osallistui Venetsian elokuvajuhlille ja palkittiin Hopeisella leijonalla. Tadaoto Kainosho sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta puvustuksesta mustavalkoisessa elokuvassa.
2 pt. Se kertoo muutamasta köyhästä perheestä 1500-luvun Japanissa keskellä sisällissotaa.
1 pt. Peter von Bagh esittelee tämän Kenji Mizoguchin elokuvan Elämää suuremmissa elokuvissaan.
VASTAUKSET
1. Divergent - Outolintu; Tähtiin kirjoitettu virhe (The Fault in Our Stars)
2. Kuinka äkäpussi kesytetään sekä Romeo ja Julia
3. DocPoint
4. Alex Garland
5. Jacques-Yves Cousteau
6. A) Alfred Hitchcock B) Carol Reed
7. A) Woody Allen B) Rakkauden jumalatar
8. A) The X-Files: I Want To Believe B) Usko koetuksella
9. A) Viikossa aikuiseksi B) Usko koetuksella
10. A) Andrew Niccol B) Richard Curtis
11. Tron: Legacy, Daft Punk
12. Melissa Etheridge, Epämiellyttävä totuus/The Inconvenient Truth
13. Pekka ja Pätkä neekereinä, Esa Pakarinen, Masa Niemi
14. Claude Sautet, Sellaista on elämä (Les choses de la vie)
15. The Warriors/Soturit
16. Kuvaaja (pääkuvaaja/kuvauksen ohjaaja/dir. of photography)
17. Saari
18. Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
TULOKSET
Peter Lorren silmät 15+ pt.
Zomba 13 pt.
Savage Streets 11 pt.
CUP-TULOKSET
(Huom.! Huonointa tulosta ei oteta huomioon pistelaskussa.)
I. Kongon Kingit (6+6+4+6+2+6+6) = 34 pt.
II. Iguaanit (5+4+5+4+5+3+0) = 26 pt.
III. Savage Streets (6+0+3+3+4+4+3) = 23 pt.
IV. Hudson Hawks (0+2+6+2+6+5+0) = 21 pt.
V. Peter Lorren silmät (3+1+0+3+3+3+5) = 18 pt.
VI. Zomba (0+5+0+1+0+0+4) = 10 pt.
I. Perustrivia (7 pt.)
1. Missä kahdessa viime vuonna ilmestyneessä elokuvassa vastanäyttelijöinä olivat Ansel Elgort ja Shailene Woodley? (2 pt.)
2. Mitkä kaksi suosittua Shakespeare-filmatisointia italialainen Franco Zeffirelli toteutti USA:ssa 60-luvun lopulla? (2 pt.)
3. Mikä elokuvafestivaali alkoi eilen Helsingissä? (1 pt.)
4. Kuka kirjoittaja yhdistää elokuvia The Beach, Sunshine ja Dredd? (1 pt.)
5. Kenen ohjauksia ovat Hiljainen maailma ja Elävä meri? (1 pt.)
II. A/B (10 pt.)
6. A) Kuka ohjasi Paul Newman -elokuvan Revitty esirippu v. 1966? B) Kenen ohjaajan elokuvat palkittiin kolmena peräkkäisenä vuonna 40-luvun lopulla parhaan brittielokuvan BAFTAlla? Kahdesta ohjaaja oli myös Oscar-ehdokkaana.
7. A) Kenen ohjaus on Mighty Aphrodite? B) Mikä sen suomenkielinen nimi on?
8. A) Mikä oli jälkimmäisen Salaiset kansiot -elokuvan alkukielinen nimi? B) Mikä oli sen kotimainen alaotsikko?
9. A) Mikä oli viime viikonlopun katsotuin elokuva Suomessa? B) Mikä on Edward Nortonin ainoan ohjauksen suomenkielinen nimi?
10. A) Kenen ohjaus on scifi In Time? B) Kenen viimeisin ohjaus on About Time?
III. Musakierros (10 pt.)
11. Mistä elokuvasta, nimeä esittäjä? (2 pt. https://www.youtube.com/watch?v=sYJBcr1LDg4 raita #2 “The Grid”)
12. Mistä elokuvasta tämä laulu palkittiin Oscarilla ja kuka palkinnon voittanut sen esittää? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=JUVqUz8m2PQ )
13. Elokuva ja ketkä kaksi duetoivat? (3 pt., https://www.youtube.com/watch?v=9CIQ8_Xsw-4 )
14. Elokuva ja ohjaaja? (2 pt., https://www.youtube.com/watch?v=VsWZcwPL7-Q )
15. Minkä elokuvan tunnari? (1 pt., https://www.youtube.com/watch?v=yVZkssjCPSk )
IV. Vihjeet (12 pt.)
16. Mikä elokuva-ammatti?
4 pt. Jack Biroc toimi tässä tehtävässä elokuvassa Julmat, vahvat ja röyhkeät ja Robert Krasker elokuvassa Kolmas mies.
2 pt. Andrzej Sekula toimi tehtävässä elokuvissa Reservoir Dogs, Pulp Fiction ja American Psyko.
1 pt. Quentin Tarantino toimi tehtävässä Death Proofissa, Jan DeBont Die Hardissa ja Jan Troell elokuvassa Ikuistetut hetket.
17. Mikä elokuva?
4 pt. Ohjaajansa neljäs työ ja kansainvälinen läpimurto. Sen alkukielinen nimi on Seom. Se ilmestyi vuonna 2000 ja osallistui Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjaan.
2 pt. Se on ohjaajansa ensimmäinen Suomeen tuotu elokuva. Päärooleissa Jung Suh, Yoosuk Kim ja Sung-hee Park. Elokuvan muistelluimmassa kohtauksessa väärinkäytetään kalastusvälineitä.
1 pt. Ohjaaja-käsikirjoittaja oli Kim Ki-duk.
18. Mikä klassikko vuodelta 1953?
4 pt. Se osallistui Venetsian elokuvajuhlille ja palkittiin Hopeisella leijonalla. Tadaoto Kainosho sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta puvustuksesta mustavalkoisessa elokuvassa.
2 pt. Se kertoo muutamasta köyhästä perheestä 1500-luvun Japanissa keskellä sisällissotaa.
1 pt. Peter von Bagh esittelee tämän Kenji Mizoguchin elokuvan Elämää suuremmissa elokuvissaan.
VASTAUKSET
1. Divergent - Outolintu; Tähtiin kirjoitettu virhe (The Fault in Our Stars)
2. Kuinka äkäpussi kesytetään sekä Romeo ja Julia
3. DocPoint
4. Alex Garland
5. Jacques-Yves Cousteau
6. A) Alfred Hitchcock B) Carol Reed
7. A) Woody Allen B) Rakkauden jumalatar
8. A) The X-Files: I Want To Believe B) Usko koetuksella
9. A) Viikossa aikuiseksi B) Usko koetuksella
10. A) Andrew Niccol B) Richard Curtis
11. Tron: Legacy, Daft Punk
12. Melissa Etheridge, Epämiellyttävä totuus/The Inconvenient Truth
13. Pekka ja Pätkä neekereinä, Esa Pakarinen, Masa Niemi
14. Claude Sautet, Sellaista on elämä (Les choses de la vie)
15. The Warriors/Soturit
16. Kuvaaja (pääkuvaaja/kuvauksen ohjaaja/dir. of photography)
17. Saari
18. Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
maanantai 2. helmikuuta 2015
Täydellinen lista vuoden Sundance-voittajista
Pohjois-Amerikka on täynnään suosittuja elokuvafestivaaleja, jotka yleensä EVVK eurooppalaisia, tai joita ei ainakaan mainita samassa lauseessa Cannesin, Berliinin ja Venetsian kanssa. Toronto, Telluride, SXSW, Chicago ja Tribeca ovat esimerkkejä Pohjois-Amerikan suurimmista ja tärkeimmistä elokuvafestivaaleista, joista säännöllisesti löytyvät seuraavat yllätyshitit ja suunnanmäärittäjät.
Viime viikonloppuna paketoitiin näistä ehkä arvostetuin ja Euroopassakin yleensä huomatuin, Sundance Film Festival. Robert Redfordin luoman Sundance-instituutin järjestämä indie-elokuvien festivaali pidetään kymmenpäiväisenä tapahtumana Utahissa Salt Lake Cityn ympäristössä. Festivaalin juuret ulottuvat peräti vuoteen 1978, Sundance-nimisenä sitä on järjestetty vuodesta 1991. Nimi tulee tietenkin Redfordin kuuluisimmasta valkokangashahmosta, elokuvasta Butch Cassidy and The Sundance Kid. Vuosien varrella festivaali on "löytänyt" valtavan määrän ennen kaikkea uusia ohjaajalupauksia. Esimerkiksi viime vuonna Grand Prix'n voitti Whiplash, joka nyt kilpailee Oscareista viidessä kategoriassa ja pyörii Suomenkin valkokankailla.
Mitä palkintoihin tulee...Sundanceen liittyy monenmoista mielenkiintoista ja erikoista, ja yksi niistä ovat palkinnot: niitä nimittäin jaetaan festivaaleilla isolla kauhalla. Tänä vuonna palkintogaalassa ojennettiin 35 huomionosoitusta. Joten jos elokuvasi pääsee Sundanceen (suomalaisetkin elokuvat ovat voittaneet jopa pääpalkintoja lyhytelokuvakilpailussa), on hyvinkin mahdollista, ettet lähde tyhjin käsin pois.
Tässä voittajaelokuvien lista täydellisenä:
Viime viikonloppuna paketoitiin näistä ehkä arvostetuin ja Euroopassakin yleensä huomatuin, Sundance Film Festival. Robert Redfordin luoman Sundance-instituutin järjestämä indie-elokuvien festivaali pidetään kymmenpäiväisenä tapahtumana Utahissa Salt Lake Cityn ympäristössä. Festivaalin juuret ulottuvat peräti vuoteen 1978, Sundance-nimisenä sitä on järjestetty vuodesta 1991. Nimi tulee tietenkin Redfordin kuuluisimmasta valkokangashahmosta, elokuvasta Butch Cassidy and The Sundance Kid. Vuosien varrella festivaali on "löytänyt" valtavan määrän ennen kaikkea uusia ohjaajalupauksia. Esimerkiksi viime vuonna Grand Prix'n voitti Whiplash, joka nyt kilpailee Oscareista viidessä kategoriassa ja pyörii Suomenkin valkokankailla.
Mitä palkintoihin tulee...Sundanceen liittyy monenmoista mielenkiintoista ja erikoista, ja yksi niistä ovat palkinnot: niitä nimittäin jaetaan festivaaleilla isolla kauhalla. Tänä vuonna palkintogaalassa ojennettiin 35 huomionosoitusta. Joten jos elokuvasi pääsee Sundanceen (suomalaisetkin elokuvat ovat voittaneet jopa pääpalkintoja lyhytelokuvakilpailussa), on hyvinkin mahdollista, ettet lähde tyhjin käsin pois.
Tässä voittajaelokuvien lista täydellisenä:
U.S. Grand Jury Prize: Dramatic | Me and Earl and the Dying Girl | |
Directing Award: U.S. Dramatic | Robert Eggers, The Witch | |
Waldo Salt Screenwriting Award: U.S. Dramatic | Tim Talbott, The Stanford Prison Experiment | |
U.S. Dramatic Special Jury Award for Collaborative Vision | Advantageous | |
U.S. Dramatic Special Jury Award for Excellence in Editing | Lee Haugen,Dope | |
U.S. Dramatic Special Jury Award for Excellence in Cinematography | Brandon Trost, The Diary of a Teenage Girl | |
U.S. Grand Jury Prize: Documentary | The Wolfpack | |
Directing Award: U.S. Documentary | Matthew Heineman, Cartel Land | |
U.S. Documentary Special Jury Award for Cinematography | Matthew Heineman, Cartel Land | |
U.S. Documentary Special Jury Award for Break Out First Feature | Lyric R. Cabral, David Felix Sutcliffe, (T)ERROR | |
U.S. Documentary Special Jury Award for Vérité Filmmaking | Bill Ross, Turner Ross, Western | |
U.S. Documentary Special Jury Award for Social Impact | Marc Silver, 3½ MINUTES | |
Alfred P. Sloan Feature Film Prize | The Stanford Prison Experiment | |
World Cinema Grand Jury Prize: Documentary | The Russian Woodpecker | |
Directing Award: World Cinema Documentary | Kim Longinotto, Dreamcatcher | |
World Cinema Documentary Special Jury Award for Editing | Jim Scott, How To Change The World | |
World Cinema Documentary Special Jury Award for Impact | Pervert Park | |
World Cinema Documentary Special Jury Award for Unparalleled Access | Pervert Park | |
World Cinema Grand Jury Prize: Dramatic | Slow West | |
Directing Award: World Cinema Dramatic | Alanté Kavaïté, The Summer of Sangaile | |
World Cinema Dramatic Special Jury Award for Acting | Regina Casé and Camila Márdila, The Second Mother | |
World Cinema Dramatic Special Jury Award for Acting | Jack Reynor, Glassland | |
World Cinema Dramatic Special Jury Award for Cinematography | Germain McMicking, Partisan | |
Audience Award: NEXT, Presented by Adobe | James White | |
Audience Award: World Cinema Documentary | Dark Horse | |
Audience Award: World Cinema Dramatic | Umrika | |
Audience Award: U.S. Documentary, Presented by Acura | Meru | |
Audience Award: U.S. Dramatic, Presented by Acura | Me and Earl and the Dying Girl | |
Short Film Grand Jury Prize | World of Tomorrow | |
Short Film Jury Award: US Fiction | SMILF | |
Short Film Jury Award: International Fiction | Oh Lucy! | |
Short Film Jury Award: Non-fiction | The Face of Ukraine: Casting Oksana Baiul | |
Short Film Jury Award: Animation | Storm hits jacket | |
Short Film Special Jury Award for Acting | Back Alley | |
Short Film Special Jury Award for Visual Poetry | Object |
DP15: Museoitu
DocPoint 2015, viimeinen päivä, osa 2
Oeke Hoogendijkin ohjaama The New Rijksmuseum (Alankomaat, 2014) ei voi millään olla huono. Väitteen voi nimittäin todistaa vastaansanomattomasti faktaksi: elokuva saa polkupyöräilijän vihaamaan polkupyöräilijöitä. Siihen pystyvässä elokuvassa täytyy de facto olla jotakin erityistä. Tuttava julisti sen ykskantaan festivaalin parhaaksi elokuvaksi.
Hoogendijkin pirullisen ironinen elokuva on painajaismainen komedia - tai komediallinen painajainen - museosta, joka sulki ovensa ja kokoelmansa kymmeneksi vuodeksi. Eikä mikä tahansa museo, vaan Amsterdamin Rijksmuseum, Alankomaiden kansallismuseo, Länsi-Euroopan helmi, jolla on maailman laajin kokoelma ylistettyä hollantilaista kulta-ajan taidetta. Rembrandtin Yövartio. Seitsemän miljoonaa muuta taide-esinettä. Kun maan kansallisylpeyden monumentti päätettiin 120 vuoden jälkeen remontoida, olisi luullut, että hanketta olisi juoksutettu eteenpäin yhteisen hyvän nimissä mahdollisimman jouhevasti. The New Rijksmuseum kertoo kuinka Isot Tärkeät Asiat voi junailla mahdollisimman päin helvettiä.
Viidestä kymmeneksi vuodeksi venynyt prosessi tuotti Hoogendijkille valtavasti materiaalia. Yksin polkupyöräilijöiden järjestämästä vastalausekampanjasta olisi voinut helposti tehdä parituntisen elokuvan. Polkupyörä - joka siis on yksi ihmiskunnan historian ylivertaisimmista keksinnöistä - on amsterdamilaisille pyhä. Rijksmuseumin erikoisuuksiin kuuluu, että sen läpi kulkee ns. kevyen liikenteen väylä. Renovointisuunnitelman mukainen pyöräkaistan kaventaminen sai kaikki Amsterdamin pyöräilijät takarenkailleen. Eikä ainakaan rakennuksen kiertäminen tullut kuuloonkaan. Pyöräkoalitio saikin suunnitelmat kaadettua nurin, minkä jälkeen arkkitehtien piti palata työpöytiensä ääreen. Mikä maksoi pari vuotta. Sitten suunnitelmiin puuttui kaupunkimaisemaa valvova lautakunta...
Tämä on vain pintaraapaisu. Vaikka siinä on omat puutteensa, on The New Rijksmuseum ennen kaikkea huikea poraus "sivistyneiden" ihmisten käsittämättömään kyvyttömyyteen puhaltaa yhteen hiileen egojen, narsismin ja pikkumaisuuden ristitulessa. Hoogendijk tyypittää "näyttelijänsä" herkullisesti. Löytyy pyrkyri, pomomies, monomaanikko, omahyväinen ekspertti, populisti. Paras "hahmo" on kaikin tuomariäänin Aasian paviljongin käsittämätön kuraattori, joka ei kaiken hyörinän ja pyörinän keskellä välitä muusta kuin kahdesta japanilaisesta jättiläispatsaastaan hellyyttävän lapsenomaisella putkinäköisyydellä.
Onhan suurhankkeita ennenkin tarkasteltu tällaisesta näkövinkkelistä, mutta terveellistä se vaan on saada silloin tällöin muistutus siitä, millaisia toopeja me olemme koulutuksen tasosta riippumatta. Tai millaisen Pandoran lippaan Ihminen rakensi byrokratian kehittäessään. Hoogendijkin elokuva on tietysti vahvoin vedoin luonnosteltu kertomus Rijksmuseumin odysseiasta, mistä mukaan on otettu vain kapea otanta. (Sitä ei esimerkiksi mainita, että Yövartio ja 400 muuta kokoelmien teosta oli jatkuvasti yleisön silmien saavutettavissa eräässä sivurakennuksessa.) Välillä se kompastelee ja harppoo saadakseen koko jutun kerrottua mielekkäässä ajassa, mutta saa paljon anteeksi silkan hauskuutensa ja terävyytensä ansiosta.
-----------------------------------------------------------------------------
YHTEENVETOA
Ison festivaalin voi kokea monella eri tavalla siitä riippuen, millaisen kokonaisuuden itselleen valitsee tai saa. Omat kymmenen ja puoli näytöstäni herättivät epäilyksen, etten osunut valinnoissani aivan tapahtuman kermaisimpaan palaan. Otanta antoi tämänvuotisesta festivaalista kovin synkän ja vakavan, lohduttomankin kuvan. Liian monet elokuvat olivat myös "ihan kivoja", vailla suuria ahaa-elämyksiä. Jälkeenpäin tuntuu, että liian moni "pakko nähdä"-elokuva jäi väliin. Onneksi meno parani loppua kohden ja viimeinen päivä oli ehdottomasti korkeatasoisin. Kellarissa ja The New Rijksmuseum täydensivät Muisteja-teoksen kanssa kolmikon, joka erottui muita päätä pitempänä.
Vastaanpanematonta iloa DocPointissa vuosimallia 2015 aiheutti Savoyn ihanan teatterin löytyminen osaksi esityspaikkakarttaa. Loistavaa!
Esitysten teknisestä tasosta voisi puhua pitkäänkin, mutta tiivistettäköön se tässä välttämättömimpään. Dokumenttielokuviin ei yleensä ole panna paljon rahaa, ja se näkyy nykyisissä olosuhteissa esityshetkellä. Nähtyjen elokuvien visuaalinen ulkonäkö herättää liian paljon kritiikin aihetta. Lähes kaikki elokuvat kärsivät liian kirkkaasta kuvasta, yliterävyydestä, pehmeiden tekstuurien puutteesta. Esteettinen vaikutelma on vaatimaton, nykyaikaista televisiokuvaa muistuttava. Tässä kevyen kaluston käsivarakuvauksen hetteikössä Im Kellerin kaltaiset visuaalisesti väripalettia myöten todella pitkälle mietityt teokset eivät vain nouse, vaan syöksähtävät esiin.
Nykyaikaisessa elokuvaelämyksessä "oma rauha" on hypoteettinen käsite, myös festivaaleilla. Äänekäs napostelu on pesiytynyt dokkarifestivaaleillekin, mikä aiheuttaa monenlaisia komplikaatioita ihan konkreettisesta katsomiskokemuksen häiriintymisestä sen ihmettelyyn, miten maailmassa joku voi katsoa dokumenttielokuvaa kansanmurhasta samalla popcornia mussuttaen. Ulrich Seidlin Im Kellerissä napostelijat eivät tajunneet edes elokuvan kirjaimellisesti hiljaista luonnetta. Eräs ääripään esimerkki puolirikollisesta yleisökäyttäytymisestä löytyy The New Rijksmuseumin sunnuntainäytöksestä, jossa joku otti valokuvia salaman kanssa. Ihmiset viihtyvät leffan parissa, josta ovat maksaneet kahdeksan euroa, ja joku päättää ottaa kuvia kankaasta? Tämä kansalainen on varas. Ja hyypiö.
Elokuviin pitäisi palauttaa taju muiden huomioon ottamisesta, mikä useimmissa sosiaalisissa tilanteissa ymmärretään itsestäänselvyydeksi. Etenkin festivaaleilla. Jonkun häiritsemänä harmittamaan jäänyt elokuvaelämys merkitsee paitsi kaivoon heitettyä rahaa, myös ainutlaatuisen tilaisuuden menettämistä.
Oeke Hoogendijkin ohjaama The New Rijksmuseum (Alankomaat, 2014) ei voi millään olla huono. Väitteen voi nimittäin todistaa vastaansanomattomasti faktaksi: elokuva saa polkupyöräilijän vihaamaan polkupyöräilijöitä. Siihen pystyvässä elokuvassa täytyy de facto olla jotakin erityistä. Tuttava julisti sen ykskantaan festivaalin parhaaksi elokuvaksi.
Hoogendijkin pirullisen ironinen elokuva on painajaismainen komedia - tai komediallinen painajainen - museosta, joka sulki ovensa ja kokoelmansa kymmeneksi vuodeksi. Eikä mikä tahansa museo, vaan Amsterdamin Rijksmuseum, Alankomaiden kansallismuseo, Länsi-Euroopan helmi, jolla on maailman laajin kokoelma ylistettyä hollantilaista kulta-ajan taidetta. Rembrandtin Yövartio. Seitsemän miljoonaa muuta taide-esinettä. Kun maan kansallisylpeyden monumentti päätettiin 120 vuoden jälkeen remontoida, olisi luullut, että hanketta olisi juoksutettu eteenpäin yhteisen hyvän nimissä mahdollisimman jouhevasti. The New Rijksmuseum kertoo kuinka Isot Tärkeät Asiat voi junailla mahdollisimman päin helvettiä.
Viidestä kymmeneksi vuodeksi venynyt prosessi tuotti Hoogendijkille valtavasti materiaalia. Yksin polkupyöräilijöiden järjestämästä vastalausekampanjasta olisi voinut helposti tehdä parituntisen elokuvan. Polkupyörä - joka siis on yksi ihmiskunnan historian ylivertaisimmista keksinnöistä - on amsterdamilaisille pyhä. Rijksmuseumin erikoisuuksiin kuuluu, että sen läpi kulkee ns. kevyen liikenteen väylä. Renovointisuunnitelman mukainen pyöräkaistan kaventaminen sai kaikki Amsterdamin pyöräilijät takarenkailleen. Eikä ainakaan rakennuksen kiertäminen tullut kuuloonkaan. Pyöräkoalitio saikin suunnitelmat kaadettua nurin, minkä jälkeen arkkitehtien piti palata työpöytiensä ääreen. Mikä maksoi pari vuotta. Sitten suunnitelmiin puuttui kaupunkimaisemaa valvova lautakunta...
Tämä on vain pintaraapaisu. Vaikka siinä on omat puutteensa, on The New Rijksmuseum ennen kaikkea huikea poraus "sivistyneiden" ihmisten käsittämättömään kyvyttömyyteen puhaltaa yhteen hiileen egojen, narsismin ja pikkumaisuuden ristitulessa. Hoogendijk tyypittää "näyttelijänsä" herkullisesti. Löytyy pyrkyri, pomomies, monomaanikko, omahyväinen ekspertti, populisti. Paras "hahmo" on kaikin tuomariäänin Aasian paviljongin käsittämätön kuraattori, joka ei kaiken hyörinän ja pyörinän keskellä välitä muusta kuin kahdesta japanilaisesta jättiläispatsaastaan hellyyttävän lapsenomaisella putkinäköisyydellä.
Onhan suurhankkeita ennenkin tarkasteltu tällaisesta näkövinkkelistä, mutta terveellistä se vaan on saada silloin tällöin muistutus siitä, millaisia toopeja me olemme koulutuksen tasosta riippumatta. Tai millaisen Pandoran lippaan Ihminen rakensi byrokratian kehittäessään. Hoogendijkin elokuva on tietysti vahvoin vedoin luonnosteltu kertomus Rijksmuseumin odysseiasta, mistä mukaan on otettu vain kapea otanta. (Sitä ei esimerkiksi mainita, että Yövartio ja 400 muuta kokoelmien teosta oli jatkuvasti yleisön silmien saavutettavissa eräässä sivurakennuksessa.) Välillä se kompastelee ja harppoo saadakseen koko jutun kerrottua mielekkäässä ajassa, mutta saa paljon anteeksi silkan hauskuutensa ja terävyytensä ansiosta.
-----------------------------------------------------------------------------
YHTEENVETOA
Ison festivaalin voi kokea monella eri tavalla siitä riippuen, millaisen kokonaisuuden itselleen valitsee tai saa. Omat kymmenen ja puoli näytöstäni herättivät epäilyksen, etten osunut valinnoissani aivan tapahtuman kermaisimpaan palaan. Otanta antoi tämänvuotisesta festivaalista kovin synkän ja vakavan, lohduttomankin kuvan. Liian monet elokuvat olivat myös "ihan kivoja", vailla suuria ahaa-elämyksiä. Jälkeenpäin tuntuu, että liian moni "pakko nähdä"-elokuva jäi väliin. Onneksi meno parani loppua kohden ja viimeinen päivä oli ehdottomasti korkeatasoisin. Kellarissa ja The New Rijksmuseum täydensivät Muisteja-teoksen kanssa kolmikon, joka erottui muita päätä pitempänä.
Vastaanpanematonta iloa DocPointissa vuosimallia 2015 aiheutti Savoyn ihanan teatterin löytyminen osaksi esityspaikkakarttaa. Loistavaa!
Esitysten teknisestä tasosta voisi puhua pitkäänkin, mutta tiivistettäköön se tässä välttämättömimpään. Dokumenttielokuviin ei yleensä ole panna paljon rahaa, ja se näkyy nykyisissä olosuhteissa esityshetkellä. Nähtyjen elokuvien visuaalinen ulkonäkö herättää liian paljon kritiikin aihetta. Lähes kaikki elokuvat kärsivät liian kirkkaasta kuvasta, yliterävyydestä, pehmeiden tekstuurien puutteesta. Esteettinen vaikutelma on vaatimaton, nykyaikaista televisiokuvaa muistuttava. Tässä kevyen kaluston käsivarakuvauksen hetteikössä Im Kellerin kaltaiset visuaalisesti väripalettia myöten todella pitkälle mietityt teokset eivät vain nouse, vaan syöksähtävät esiin.
Nykyaikaisessa elokuvaelämyksessä "oma rauha" on hypoteettinen käsite, myös festivaaleilla. Äänekäs napostelu on pesiytynyt dokkarifestivaaleillekin, mikä aiheuttaa monenlaisia komplikaatioita ihan konkreettisesta katsomiskokemuksen häiriintymisestä sen ihmettelyyn, miten maailmassa joku voi katsoa dokumenttielokuvaa kansanmurhasta samalla popcornia mussuttaen. Ulrich Seidlin Im Kellerissä napostelijat eivät tajunneet edes elokuvan kirjaimellisesti hiljaista luonnetta. Eräs ääripään esimerkki puolirikollisesta yleisökäyttäytymisestä löytyy The New Rijksmuseumin sunnuntainäytöksestä, jossa joku otti valokuvia salaman kanssa. Ihmiset viihtyvät leffan parissa, josta ovat maksaneet kahdeksan euroa, ja joku päättää ottaa kuvia kankaasta? Tämä kansalainen on varas. Ja hyypiö.
Elokuviin pitäisi palauttaa taju muiden huomioon ottamisesta, mikä useimmissa sosiaalisissa tilanteissa ymmärretään itsestäänselvyydeksi. Etenkin festivaaleilla. Jonkun häiritsemänä harmittamaan jäänyt elokuvaelämys merkitsee paitsi kaivoon heitettyä rahaa, myös ainutlaatuisen tilaisuuden menettämistä.
Labels:
2000-luku,
Alankomaat,
arvostelu,
DocPoint,
dokumentti,
festivaalit
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)