perjantai 11. syyskuuta 2015

Douglas Fairbanksin Zorron merkki Niagarassa 12.9.


Syksyn yksi merkittävimmistä - ehkä merkittävin - elokuvanäytöksistä Tampereella järjestetään huomenna lauantaina Arthouse Cinema Niagarassa kello 18.30. Silloin Forssan Mykkäelokuvafestivaalin toteuttama kiertue säestetystä Zorron merkistä saapuu meidän kulmillemme.

Fred Niblon vuonna 1920 ohjaama Zorron merkki (The Mark of Zorro) on alkuperäisen "Hollywoodin kuninkaan" Douglas Fairbanksin voimannäyttö. Edeltävällä vuosikymmenellä Fairbanks oli niittänyt mainetta ja suosiota menestyksekkäissä komedioissa. Zorroon - joka tarkoittaa kettua - ryhtyessään Fairbanks oli 37-vuotiaana ja maailman isoimman naistähden Mary Pickfordin pokanneena voimainsa tunnossa ja valmis riskinottoon. Zorron merkistä tuli uusi avaus näyttävään, eeppiseen ja sarjakuvamaiseen seikkailuelokuvaan. Sen valtava menestys käänsi Fairbanksin uran uudelle uralle, missä seurasivat vielä laveammat ja kunnianhimoisemmat projektit, kuten Kolme muskettisoturia (1921), Robin Hood (1922) ja Bagdadin varas (1924). Mainittujen lisäksi Zorron merkki on antanut vaikutteita käytännöllisesti katsoen kaikille sitä seuranneille seikkailugenren kehittäjille Steven Spielbergiin asti ja yli. Spielberghän tuotti Zorron tarinasta uuden version.

Ohjaaja Niblo oli mykkäkauden Hollywoodin huippuammattilainen, jonka isoin hitti Fairbanks-ohjausten ohella oli megakallis Ben-Hur (1925), jonka kesken tuotannon mukaan tuotu Niblo pelasti lähes yksinään. Auteur ei määreenä yleensä ottaen sopinut Niblon ajan studio-ohjaajiin, ja Zorron merkissäkin ranskalaisten lanseeraama käsite sopii paremmin tuottajana ja käsikirjoittajana toimineen Fairbanksin harteille. Elokuvan pohjana toimi Johnston McCalleyn pulp-lehdessä julkaistu ensimmäinen Zorro-kertomus "The Curse of Capistrano". Yhdessä voimakaksikko Niblo&Fairbanks ottaa kaiken irti tähden legendaarisesta atleettisuudesta ja yhtä legendaarisesta hyväntuulisesta karismasta. Miekkailukohtaukset ovat esikuvallisia ja asettivat jäljessä seuraaville mittapuun, joka niin usein on otettu haasteena ja ohjaajan taitojen koetinkivenä.

Fairbanks oli yksi maailman kolmesta tai neljästä isoimmasta elokuvatähdestä koko 1920-luvun muiden ollessa Harold Lloyd, Charlie Chaplin ja Mary Pickford. Kahden viimeksi mainitun kanssa Fairbanks perusti myyttisen United Artistsin. Fairbanks valittiin myös Oscarit jakavan Academy of Motion Pictures Arts and Sciencesin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Miehisen viriiliyden perikuva kaatui sydänkohtaukseen jo 56-vuotiaana. Fairbanks ei pitänyt kaiken mullistaneesta äänielokuvasta, jonka asettamat rajoitukset vielä tuolloin vaikeuttivat Fairbanksin hellimän hurtin toiminnan kuvausta, eikä ollut esiintynyt valkokankaalla viiteen vuoteen. Viimeisessä elokuvassaan hän esitti Don Juania.

Zorron merkin säestää Trio Mutual.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti