keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Sally Menke, elokuvaleikkaaja par excellence, 1953-2010

Sally Menke on kuollut. Nälkäinen syyskuu 2010 nipisti lihattomilla koukkusormillaan vielä yhden nupun pimeään säkkiinsä. Armoton on ollut sen taivallus, armoton. Claude Chabrolin mukana katkesi paksu säie 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimpään elokuvamenneisyyteen. Sally Menkessä elokuva sen sijaan menettää verevän osan vitaaleinta nykyisyyttään: Menke oli Yhdysvaltain johtava elokuvaleikkaaja, Thelma Schoonmakerin ilmeisin manttelinperijä. Nyt Thelma on jälleen yksin.

Monen cinefiilin mielestä leikkaus on se - ainoa - erityispiirre, jolla elokuva erottautuu kaikista muista taiteista. Monet ovat ne teokset, jotka on "pelastettu leikkauspöydällä", jolla luova taiteilija voi taikoa materiaalista esiin mitä vain, mihin mielikuvitus venyy. Leikkauspöydällä kuvauksissa tuotettu valtava massa järjestetään ja tulkitaan: teoksen rakenne ja rytmi syntyvät. Toisinaan käsikirjoituskin muokataan uuteen uskoon, kun osien paikkoja vaihdellaan ja tilanteille ja vuorosanoille annetaan uusia merkityksiä. Työsuhde ohjaajan ja hänen leikkaajansa välillä voi helpostikin olla intensiivisempi kuin ohjaajan ja näyttelijöiden tai kuvaajan välillä. Suuripa ihme siis, että monet mestarit ovat ennemmin vaihtaneet kuvaajaa kuin ottaneet uuden leikkaajan. Tunnetuimmat esimerkit: Martin Scorsese on leikkauttanut elokuvansa kolmekymmentä vuotta Thelma Schoonmakerilla ja Steven Spielberg on käyttänyt hellittämättä jo 70-luvulta Michael Kahnia (s. 1935).

Sally Menke oli Quentin Tarantinon kädet leikkaamossa. Hän oli siis elintärkeä osa viimeisen kahden vuosikymmenen kiihdyttävimmässä ja kiihkeimmässä filmografiassa. Tarantino on tähän asti käyttänyt töissään kaikkiaan kolmea kuvaajaa, mutta Menke leikkasi joka ikisen Tarantinon filmille kuvaaman pätkän, mukaan lukien episodit Neljä huonetta -kokonaisuudessa. Näistä töistä paistaa loistava taju siitä, mikä kokonaisuudessa on tärkeintä sekä rytmitaju, joka on aivan omaa luokkaansa. Tarantinon luotetuimman yhteistyökumppanin maine oli ohjaajan piireissä niin legendaarinen, että näyttelijöillä ja erilaisilla assistenteilla oli tapana otoksen päätyttyä kääntyä vielä viime hetkessä kohti kameraa ja sanoa "Hi, Sally!" tai muuta vastaavaa.

Eilen maanantaina äkkiarvaamatta ja kesken kaiken poistunut leikkaajavirtuoosi Sally Menke oli ainakin yhdelle ohjaajalle korvaamaton, ja on luultavissa, että hänen poissaolonsa myös tuntuu tämän myöhemmissä töissä.

Sally Menke, filmografia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti