lauantai 19. joulukuuta 2009

So Long, Dan O'Bannon, And Thanks For All The Aliens!

Dark Star

Toissapäivänä 63-vuotiaana kuollut Dan O'Bannon ei välttämättä ole nimi, joka sanoo mitään suurelle yleisölle. Hän ei ollut tähti eikä häntä muisteta suurten palkintojen pokkaajana. Huomaamatta hän ei kuitenkaan poistunut tältä merkilliseltä estradilta, jonka William S. nimesi maailmaksi. Sille on syynsä.

Vuonna 1946 syntyneenä O'Bannon kuuluu niihin lapsiin, jotka pantiin alulle silkasta maailmansodan päättymisen riemusta. Neljännesvuosisataa myöhemmin osa näistä lapsista oli eksynyt Hollywoodiin, jossa heitä tervehdittiin penskoina. 1970-luvun aikana "penskat" pistivät unelmakaupungin kaikki totutut säännöt uusiksi. Steven Spielberg on O'Bannonia kolme kuukautta nuorempi.

Dan O'Bannonin elokuvaura ei ole yhtä säkenöivä kuin Spielbergin, mutta yhtä lähtemättömiä jälkiä hän elokuvan historiaan raapi. Ensi töikseen hän toteutti ystävänsä John Carpenterin kanssa vettä ja leipää -budjetilla kaikkien aikojen scifi-parodian Dark Star (1974). Elokuva on näköjään syntynyt tyhjästä, pelkän sydänveren ja nuoruuden huolettomuuden voimalla. Se on aito ryhmäyhteistyö, jossa kaikki ovat tehneet vähän kaikkea, Carpenterin huolehtiessa ohjauksesta ja O'Bannonin leikkauksesta. Lisäksi hänen käsityönsä näkyy käsikirjoituksessa ja siinä, miltä avaruusalus Dark Starin ennennäkemättömän resuinen olemus näyttää: hän puuhasi lavasteita ja nerokkaan kotikutoisia erikoistehosteita. Kaiken huippuna hän esitti unohtumatonta Sgt. Pinbackia, joka oli joutunut monivuotiselle epävakaiden planeettojen tuhoamisreissulle vahingossa. Loistavasti rytmitetyssä "toimintajaksossa" O'Bannon jahtaa pitkin hajoamispisteessä olevaa alusta miehistön epäilyttävästi rantapallon näköistä avaruuslemmikkiä.

Se, mistä muutkin kuin leffanörtit Dan O'Bannonin muistavat, tapahtui viisi vuotta myöhemmin. Vaikka O'Bannonin alkuperäinen aihe muuttikin muotoaan yhdessä modernin cineman eniten myyttejä synnyttäneessä prosessissa, on hän kiistattomasti Alienin isä. Alien (1979) on kauhukertomuksena sitä luokkaa, että paljon Ridley Scottiakin lahjattomampi ohjaaja olisi noussut sen aallonharjalla kuuluisuuteen. Virtuoosimaisen Scottin käsissä aiheesta sukeutui edelleen ylittämätön tieteiskauhuelokuva, jota voi lähestyä yhä uudestaan uniikkina visuaalisena avaruushahmotuksena (ainoana merkittävänä esikuvana Dark Star!), sosiologisena tutkielmana ryhmänä toimivista ihmisistä, psykologisena allegoriana psyykessä ryömivistä demoneista tai vain ihan pirun pelottavana leffana. Jatko-osineen Dan O'Bannon on vastuussa yhdestä länsimaisen populaarikulttuurin menestyneimmistä ja tunnistetuimmista ilmiöistä.

Edellä mainitun lisäksi amerikkalaisen leffascenen taustalla vaikuttanut Dan O'Bannon oli mukana tekemässä Star Warsin (1977) erikoistehosteita, sovittamassa Total Recallia (1990) Paul Verhoevenin elokuvaksi ja ohjasi itsekin kaksi vähän tunnettua elokuvaa. Hänen jälkeensä jäävät vaimo ja poika.

Kaikkien aikojen paras elokuvatraileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti