perjantai 18. joulukuuta 2009

Huomatkaa meidätkin! Jooko? Me olemme eurooppalaisia

Kai huomasitte isot otsikot. Voittajat tuntuivat kuin pakahtuvan onnesta ja riemusta. Niin ja se pukuloisto! Suomesta oli paikalla varmasti kaikki tärkeimmät. Eihän Bochum niin kaukana ole.

No jaa, tosiaan Euroopan Oscarit jaettiin 12. joulukuuta. Tilaisuus kuitattiin maamme suurimmassa sanomalehdessä Helsingin Sanomissa yhdellä uutisella. Sekin juttu kertoi, ettei suomalainen animaatio Niko - Lentäjän poika voittanut.

Näitä nähtävästi harvinaisen huomionarvoisia palkintoja on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Tarkoituksena tietysti oli luoda tunnustusta eurooppalaiselle elokuvalle, kun se sellaista niin harvoin saa meren takana jaettavissa pystitilaisuuksissa.

Onhan se hölmöä, sen varmasti jokainen tajuaa. Siis hölmöä laittaa elokuvia paremmuusjärjestykseen ja ovathan kaikenlaiset prameat glamourgaalat teennäisiä, mutta kyllä eurooppalainenkin elokuva tunnustusta ansaitsisi. Lisäksi ihmiset tulevat tietoisiksi sellaisista elokuvista, joista he eivät muuten edes kuulisi. Samasta syystä esimerkiksi Finlandia-ehdokkaita voisi olla tuplasti enemmän.

Euroopan elokuvagaala on jäänyt pimentoon. Yksi ongelma, ja ehkä se kaikkein pahin, on koko juhlan keinotekoisuus. Ja kyllä, kaikki gaalat ovat tietysti keinotekoisia mutta European Film Awards vie sen ihan uudelle tasolle. Vuosittaiset pystit jakaa Euroopan elokuva-akatemia, joka perustettiin vuonna 1988. Kyseinen akatemia on vastine Yhdysvaltojen elokuva-akatemialle, joka puolestaan jakaa Oscarit. Koko ajatus siis oli vastustaa Hollywoodia perustamalla täysin vastaava järjestö Eurooppaan, joka on jopa samanniminen! Siis matkia Hollywoodia kun juuri sitä vastustetaan. Tämä gaala on tehty ajatellen Hollywoodia, ei suinkaan eurooppalaista elokuvaa. No, onhan ajatus lopulta kaunis eli edistää eurooppalaisen elokuvan tunnettavuutta maailmalla.

Mutta Euroopan Oscarit kärsivät todella pahasta uskottavuusongelmasta, jos ei tilaisuutta huomioida edes Euroopassa, puhumattakaan koko maailmasta. Parhaan elokuvan palkinto meni sentään oikeaan osoitteeseen.

Eräs ongelma on myös se, ettei palkinnoille ole nimeä. Niitä kutsuttiin ennen Felix-palkinnoiksi mutta nimestä luovuttiin kun huomattiin, että sen niminen palkinto on jo olemassa. Huh. Jospa vaikka Lars von Trier voisi keksiä jonkun nimen, kuten Amerikan versio Larsista eli Walt Disney aikoinaan teki.

Jos missasit bileet, gaala tulee YLE Teemalta uusintana ensi sunnuntaina klo 15.40 alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti