torstai 10. maaliskuuta 2011

Kylven valossa (Filkkarit 2011)

Tampereen Elokuvajuhlat 9.-13.3.

Kuljen siinä rajatilassa, mikä sijaitsee festivaalipäivän viimeisen näytöksen ja Höyhensaarten välissä. Merkillisesti se tila näyttää keskikesän Lapilta.

Vuoden 2011 Tampereen kansainvälisten lyhytelokuvajuhlien ensimmäinen päivä on päättynyt puolisen tuntia sitten Peter von Baghin loistavaan, loistavaan Sodankylä, ikuisesti -elokuvaan, sen ensimmäiseen puolikkaaseen. Tässä tilassa - puhkeaa mieleen Chris Markerin aloitus: "Kirjoitan teille kaukaisesta maasta..." - on mahdotonta mennä syvemmälle Sodankylä-sarjan merkityksiin; jaksan vain todeta, että teos kertoo elokuvasta, siis todella kertoo Elokuvasta - kaikesta, mitä se merkitsee, mitä se voi merkitä 1900-luvun ihmiselle. "We had faces": Fuller, Goretta, Wenders, Coppola, Boorman, Dardennet, Scola, Corman, Sherman ynnä muut ynnä yhä muut Kasvot puhuvat elokuvasta ja valosta ja kuvasta, auringosta ja keinoauringosta sinä mitä se on: ei elämän jatketta, vaan osa sitä. Kaikki jäsenneltynä sellaisen mielen toimesta, joka on todella sisäistänyt elokuvan metafysiikan.

Elokuvajuhlien kehykset on siten aseteltu. Ollaan kiinni jossain aidossa, eikä keinotekoisessa temppuilussa. Valossa eikä heijastuksessa. Siten voidaan nähdä, että Iiris Härmän Omaa luokkaansa on muodoltaan arka eikä tarjoa todellista, kauaskantoista oivallusta, mutta se ikuistaa kuvaamansa ihmiset (Ulla Nevanlinna ja hänen oppilaansa) suoraan ja läheltä, aidosti, niin että heidän ihmisyytensä löytyy kankaalta. Ja että Mia Halmeen Ikuisesti sinun on kuin samoista käsistä (ja samasta koulukunnastahan se onkin), varmalla ja vakuuttavalla, vaikka riskittömällä tavalla tehty. Edelleen niin läheltä ihmistä talteen otettuna, että tulee terveen epävakaa olo.

Nähdyn perusteella tämä vuosi saattaa hyvinkin olla hyvä kansainväliselle kilpailulle, joten vinkkejä etsivien kannattaa seurata tilannetta. Poimitaan tähän Juan Millaresin Saksan paviljonki, kelpo dokumentti kaikille arkkitehdeille. 35 millin filmillä.

Sodankylä, ikuisesti -sarjan osa Ensimmäisen elokuvamuiston kaiho Werstaan auditoriossa torstaina kello 16.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti