lauantai 12. maaliskuuta 2011

Rock The House Of Usher

Tampereen Elokuvajuhlat 9.-13.3.

Vain muutamia hetkiä sitten on Tullikamarilla päättynyt Usherin talon häviö -näytös. Esitys, josta tullaan - toivottavasti - puhumaan vielä pitkään. Sensaation alkujuuri on elokuvan livenä säestänyt Radiopuhelimet. Heidän äärimmäinen tulkintansa Jean Epsteinin klassikosta muodostunee monille ylittämättömäksi kynnykseksi. Vähintäänkin ilman korvatulppia.

Liekö missään viety mykkäelokuvaa säestyksen keinoin tällaisille alueille, näille rajoille? Radiopuhelimien hyökkäys on niin aggressiivinen, että katsojalta vaaditaan totaalista osallistumista - ja rohkeutta. Äänenvoimakkuusennätykset tällä alueella rikkoutuivat taatusti, mikä sai varmasti monet ymmärrettävästi nostamaan kätensä ilmaan; voidaan väittää, että musiikki juoksi elokuvan yli.

Mutta; jos taiteella jokin tehtävä on, se on haastaa yleisönsä, sen yhteisön, jonka puitteissa toimitaan. Taiteen on vietävä kokijansa uusille maille ja näyttää toinen näkökulma. Radiopuhelimien näkemyksenä Usher on pelottavampi kuin koskaan ennen. Usherin kartano on yksiselitteisesti paha, häijyyden läpikotaisin kyllästämä. Älä astu. Täällä vaanii hellittämätön vainolainen. Ja juuri siinä on tavoitettu sekä Edgar Allan Poen että kauhun väkevin sydänveri.

Se veri oli minulle liian sakeaa.

1 kommentti: