Kaikki ovat sen tähän mennessä nähneet, kaikilla on siitä jonkinlainen mielipide ja kaikkia sen nähneitä se on onnistunut koskettamaan jollain tavalla.
Ei, emme puhu parhaan elokuvan Oscarin voittaneesta indiedraamasta CODA - Kahden maailman välissä, vaan tietenkin Will Smithin vastalauseesta Chris Rockin lavalla heittämään G.I. Jane -vitsiin, joka otti sangen fyysisen muodon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Alopeciaa sairastavan Jada Pinkett Smithin kustannuksella vitsaillut Rock sai tuta tämän aviomiehen kämmenenjäljen poskellaan kesken gaalan, miljoonien katsojien todistaessa tapahtumaan suorana, mutta puski lopulta läpi parhaan dokumenttielokuvan kategorian esittelypuheen. Voitto meni ansaitusti musiikkodokkari Summer of Soulille. Mutta voitonhetki oli auttamatta pilalla.
Sen jälkeen olikin vaikea kenenkään puhua mistään muusta: ei siitä että Jane Campion voitti parhaan ohjauksen Oscarin kolmantena naisena historiassa; ei siitä, että afro-latino Ariana DeBose voitti naissivuosan Oscarin Spielbergin West Side Storysta ja on nyt historian ensimmäinen avoimesti queer Oscar-voittaja; eikä siitä, että miessivuosasta palkittu CODAn Troy Kotsur on historian toinen kuuro näyttelijä, jolle Oscar on suotu. Edes aina yhtä hurmaava Jessica Chastain ei saanut nostatettua illan tunnelmaa voitettuaan naispääosan Oscarin osastaan televankelista Tammy Fay Bakkerina. Veteraani Kenneth Branagh voitti uransa ensimmäisen Oscarin Belfastin omaelämäkerrallisesta käsikirjoituksesta ja Denis Villeneuven Dyyni vei odotetusti melkein kaikki teknisen puolen palkinnot. Sosiaalista mediaa hallitsivat silti yksinomaan Smith ja Rock.
Lady Gaga ja pyörätuolissa lavalle saapunut Liza Minelli sentään toivat tapahtumaan hieman tyyliä ja historian siipien havinaa jakaessaan parhaan elokuvan palkinnon CODAlle, josta tuli ensimmäinen suoratoistopalvelun levittämä elokuva, jolla tämä kunnia suotiin. Apple TV+ 1, Netflix 0.
Mutta tämä historiallinen saavutus jäi tietenkin otsikoista pois.
Niin järkyttynyt kuin yleisö (ja ilmeisesti myös tuotantotiimi) olivat Smithin tempauksesta, lopputulokseen se ei vaikuttanut: näyttelijää ei poistettu tilaisuudesta väkivaltaisen käytöksen vuoksi, eikä laskettuja ääniä enää tietenkään peruttu: hän voitti miespääosan Oscarin nimiroolista elokuvassa King Richard: Williamsien tarina ja piti melodramaattisen, itseäälissä piehtaroivan kiitospuheen, joka taitaa hätyytellä jonkinlaista pituusennätystä gaalan historiassa. Tuottajat ainakin saivat toivomansa viraalihitin, joskin sen muoto ei liene ollut heidän mieleensä.
Saa nähdä, saavatko Smith ja Rock kutsun ensi vuoden gaalaan.
Ja voittajat olivat:
PARAS ELOKUVA
CODA - Kahden maailman välissä
PARAS OHJAUS
Jane Campion, The Power of the Dog
PARAS MIESPÄÄOSA
Will Smith, King Richard: Williamsien tarina
PARAS NAISPÄÄOSA
Jessica Chastain, The Eyes of Tammy Faye
PARAS MIESSIVUOSA
Troy Kotsur, CODA - Kahden maailman välissä
PARAS NAISSIVUOSA
Ariana DeBose, West Side Story
PARAS ALKUPERÄINEN KÄSIKIRJOITUS
Belfast
PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS
CODA - Kahden maailman välissä
PARAS VIERASKIELINEN ELOKUVA
Drive My Car (Japani)
PARAS DOKUMENTTI
Summer of Soul
PARAS ANIMAATIO
Encanto
PARAS KUVAUS
Dyyni
PARAS LEIKKAUS
Dyyni
PARAS MASKEERAUS
The Eyes of Tammy Faye
PARAS MUSIIKKI
Dyyni
PARAS LAVASTUS
Dyyni
PARAS PUVUSTUS
Cruella
PARHAAT ÄÄNITEHOSTEET
Dyyni
PARHAAT ERIKOISEFEKTIT
Dyyni
PARAS LYHYTELOKUVA
The Long Goodbye
PARAS LYHYT ANIMAATIO
The Windshield Wiper
PARAS LYHYT DOKUMENTTI
The Queen of Basketball
PARAS LAULU
”No Time to Die”, No Time to Die