sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Seppo Huunosen dramaattinen lähtö

Seppo Huunonen (1939-2023)

Soutelemma, joutelemma,
Melkein melaelemma,
Näillä väljillä vesillä,
Lakehilla lainehilla.
Tuli aika, airo taittui,
Tuli toinen, mies menevi,
Mies meni, mela putosi,
Vene haapainen hajosi.
Tuo nyt Altti airojasi,
Venettäsi veen isäntä,
Anna mulle airo toinen,
Tuo mulle mela parempi,
Jotta jonneki osaisin,
Selät suuret souteleisin.

                                          - Kanteletar

Seppo ja lampaansyöjät

Seppo Huunonen lähti eilen, niin saappaat jalassa kuin elokuvantekijä voi: kaatuen Orionissa esikoiselokuvansa näytöksen jälkeen Suomen arvokkaimman elokuvapyhätön käsivarsille kesken Anssi Mänttärin vetämän yleisökeskustelun.

Elokuvistaan parhaiten tunnettu 83-vuotias Huunonen oli niin paljon muutakin - kuvanveistäjä, näyttelyrakentaja, Kalevalaisen kulttuurin liiton puheenjohtaja, kirjailija, teatteriohjaaja - että elokuva oli elämäntarinassa melkein sivujuonne, jossa omat ohjaukset mahtuvat kaikki muutaman vuoden sisään; mutta ne tarjoavat helpoimman kosketuspinnan yleisölle Huunosen työhön.

Seppo Huunonen kuuluu ylpeästi siihen kolmen kotimaisen joukkoon, joiden elokuvan Elokuvatarkastamo on aikoinaan katsonut K-18-leiman arvoisiksi. Yksikään näistä ei leimaansa ansainnut. Huunoselle kunniamerkki tuli toisesta ohjauksesta, eräänlaisesta Godardin Hullun Pierrot'n uudelleenversioinnista Karvat (1974). Siitä on tullut sittemmin kulttimainetta nauttiva kuriositeetti.

Yleisönsä Huunonen löysi kuitenkin kahdella lämminhenkisellä kansankomediallaan, Lampaansyöjillä (1972) ja Piilopirtillä (1978). Juuri aikoinaan 340 000 katsojaa teattereissa kerännyt Lampaansyöjät oli lauantaina Orionissa ohjaajan kunnioittaessa yleisöä läsnäolollaan. Leppoisan elokuvan maine on pikkuhiljaa kohonnut viime vuosina. Heikki Kinnusen ja Leo Lastumäen tähdittämässä, Huovishengen kaitsemassa komediassa on kosolti kotikutoista velmuilua ja rentoa meininkiä. Omaan aiheeseen perustunut Piilopirtti jatkoi sen hengessä ja sai vuotensa toiseksi eniten katsojia. Sen jälkeen Huunonen käänsi huomionsa muualle, kuten Kalevalan dramatisoimiseen.

Elokuvakerho Monroe haluaa lähettää lämpimimmät ja lohduttavimmat terveisensä Seppo Huunosen perheelle ja läheisille sekä kaikille Cinema OrionissaELKEssä ja Risto Jarva -seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti