keskiviikko 7. elokuuta 2013

Panssarilaiva Potemkin ValoKinossa Tapahtumien YönäHuomenna Tampereen keskusta puhkeaa kukkaan Tapahtumien Yön myötä. Kaupungin paras ja ainoa elokuvakerho, Monroe, heittää oman kortensa kekoon Kahvila Valossa, kun perinteinen ValoKino aloittaa kolmen torstai-illan sarjan. Teemana on klassinen neuvostoelokuva: erikoisuuksiin tänä vuonna kuuluu ilmainen sisäänpääsy kaikkiin sarjan esityksiin (siis niille, jotka ensimmäisinä mahtuvat) ja leffojen näkeminen pimenevän taivaan alla aidosti elävinä kuvina 16-milliseltä filmiltä. Jotenkin itseoikeutetusti kunniapaikan sekä sarjan aloittajana että Tapahtumien Yön erikoisesityksenä saa neuvostoelokuvista kuuluisin, Panssarilaiva Potemkin.

Panssarilaiva Potemkin (1925) lukeutuu maailman tutkituimpien ja parhaiten dokumentoitujen elokuvateosten joukkoon. Sen merkitys oli selvä jo Moskovan ensi-illasta lähtien, mihin liittyy teoksen monista anekdooteista eräs herkullisimmista, kun viimeinen kelanvaihtotauko venyi 20-minuuttiseksi, koska viimeinen kela ei ollut vielä ehtinyt teatterille! Monroenkin näytöksessä kelanvaihtotauko on, mutta emme ole niin uskollisia perinteille, että antaisimme sen venyä aivan tuohon mittaan...

Ei liene montaakaan huomion arvoista elokuvantekijää, joka ei olisi Potemkinia nähnyt. Sergei Eisenstein opetti tässä elokuvassa ennen muuta montaasin tekemistä. Niinpä Potemkin, joistakin ajan kuluttamista piirteistään huolimatta, on paitsi "vakavaa" "taide-elokuvaa", myös dynaamista, väkeväkuvaista viihdettä, josta ei mieliinporautuvia kuvia ja jaksoja puutu - näistä kuuluisin on Odessan portailla tapahtuva taistelu, yksi mykkäelokuvan tehokkaimmista saavutuksista. Esimerkiksi Brian De Palma kopioi kohtauksen lämmöllä omaan Lahjomattomat-trilleriinsä, tuloksena tuon elokuvan muistelluin kohtaus.

Kaikkien aikojen kapinaelokuva siis Puutarhakadulla, Kahvila Valossa torstaina 8.8. kello 22.15. Tapahtumien Yön humussa. Säävarauksella, huomaattehan. (Ilmoitamme muutoksista ohjelmistoon ensimmäisenä Facebook-sivuillamme.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti