1980-luvulla Yhdysvaltojen armeija tutki psyykkisen mielenvoiman, metavakoilun, yhdistämistä sotilastarkoituksiin. Fort Braggin tukikohta sai toimia kotina First Earth Batallionille, miehille, jotka hippien New Age -oppeja hyödyntäen harjoittivat itseään kukkaisarmeijan rauhaa ajaviksi mentaalisotureiksi, jedeiksi. Lukuisissa televisiosarjoissa 1980-luvun alkupuolelta saakka näytelleen Grant Heslov´n toinen pitkä ohjaus (Par 6 vuodelta 2002 on ensimmäinen) Vuohia tuijottavat miehet (2009) on veijarikoominen elokuva First Earth Batallionista, sen lyhyen toimintakauden seurauksista, Irakin sodasta ja kahden miehen matkasta läpi runnotun Irakin aavikoiden ja kaupunkien.
Vuohia tuijottavien miesten tarina lähtee käyntiin, kun Ewan McGregorin näyttelemä reportteri Bob Wilton pettyy rakkaudessa: lehtitoimituksen yksikätinen tiskijukka vie vaimon. Wilton tekee päätöksen, saman kuin niin monet miehet aiemmin; hän lähtee sotaan. Vuosi on 2003 ja Yhdysvallat on juuri valloittanut Irakin. Kuwaitissa luksushotellin terassilla Wilton törmää Lyn Cassidyyn (George Clooney). Tämä viiksekäs mies paljastuu psyykkiseksi vakoojaksi, jedisoturiksi. Cassidyllä on henkilökohtainen tehtävä jonka hän sai astraaliyhteydessä entiseltä mentoriltaan Bill Djangolta (Jeff Bridges). Django, Vietnamin sodan veteraani, oli First Earth Batallionin kehittäjä, johtaja ja guru. Katsojalle selvitetään takaumien kautta jedisoturien koulutuksen vaiheita. Villi ja vapautunut diskotanssi, LSD, pilvi ja hengitysharjoitukset; elementit joilla Django miehiään koulutti. Tukka sai kasvaa ja sotilaallinen kuri hölletä. Paratiisiin hiipi kuitenkin käärme, kuten Cassidy asian toteaa. Kevin Spaceyn näyttelemä Larry Hooper tulee ja pilaa joukkion kesken vallitsevan solidaarisuuden henkilökohtaisella kunnianhimollaan.
Itse en kahdeksankymmentäluvun alkua ole kokenut mutta elokuvan perusteella vaikuttaa, että yhteinen tekijä aikakaudelle oli viikset. Jokaisella päähahmolla on elokuvassa viikset jossain vaiheessa. Tiedä sitten oliko kyseessä sisäpiirin vitsi tai jokin muotioikku mutta..
George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Vuohia tuijottavien miesten roolitus on kerrassaan henkeäsalpaava! Onkin harmillista, että herkullinen aihe yhdistettynä näyttävään näyttelijäkaartiin on tuottanut lähinnä kelpoa viihdettä. Elokuvassa, yksittäisissä kohtauksissa ja hahmoissa on potentiaalia, jos ei nyt ihan useammallekin elokuvalle jakaa, niin ainakin muutamalle. Joitain kuitenkin hukkuu matkalla. Vekkulimaiseen veijarikomiikkaan pyrkivä elokuva ei oikein löydä nuottiaan.
Veijarikomiikka on toiminnan sävy, vino kerronnan tyyli, jossa vakavasta tulee koomista aiheen käsittelytavan kautta. Vino, koska veijarielokuvat käsittelevät usein tosimaailman ilmiöitä tai ongelmia kuten sotaa, politiikkaa, rikollisuutta, globaalia kapitalismia. Veijarielokuvissa luodaan huumorin keinoin fantasiamainen verho maailman kauheuksien ja kauneuksien ylle. Alla piilevä sanoma tai halu osoittaa asioiden laita pureskellaan viihde-elokuvan muottiin sopivaksi. Veijari on haastava laji: se vaatii tekijöiltään vankkaa tyylitajua ja silmää sävyn jatkuvuudelle. Ja yleisesti huumori on ajoituskysymys. Valitettavasti Heslov´n silmä sävylle ja ajoitukselle ontuu läpi koko elokuvan. Hauskojen sattumusten ja dialogien koko potentiaali tulee harvoin kokonaan käytetyksi. Koko elokuvaa vaivaa puolittaisuuden tuntu.
Puolittaisuudestaan huolimatta elokuvalla on hetkensä. Jeff Bridges näyttelee olemuksellaan. Hänen muodonmuutostaan coolista hippisoturista alkoholisoituneeksi alamaiseksi on hieno katsella. Bridges näyttelee pelkällä tavalla olla olemassa, asennoilla ja katseilla. Lopun happokarnevaali yhdysvaltalaisessa sotilastukikohdassa keskellä Irakin autiomaata nousee keskinkertaisuuden yläpuolelle.
Elokuvan nimi tulee First Earth Batallionin kokeesta, jossa mielen voimalla yritettiin pysäyttää vuohen sydän. Vuohia tuijottavissa miehissä Cassidy onnistuu tässä, tiedä sitten häntä, mitä oikeasti tapahtui. First Earth Batallionin kokeilut eivät kuitenkaan jääneet kokonaan ilman seurauksia, vakavia sellaisia. Psykologisen kidutuksen menetelmät kehittyivät huimasti mieleen kohdistuneiden tutkimusten tuloksena. Elokuvan loppu kiertyy tämän aiheen ympärille. Irakissa Yhdysvaltojen armeija käytti kyseenalaisia psyykkisiä painostuskeinoja irakilaisvankien murtamiseen perusteluna sota terrorismia vastaan. Vangeille esimerkiksi soitettiin kymmeniä tunteja putkeen lastenlauluja kovalla äänellä yhdistettynä vilkkuviin valoihin. Lisää aiheesta voi löytää täältä. Linkki on kolmiosaiseen dokumenttielokuvaan,Crazy Rulers of the World, joka tehtiin jenkkiarmeijan paranormaaleista kokeiluista, niiden yhteyksistä psykologiseen kidutukseen ja ihmisistä korkeimmilla paikoilla, jotka näille kokeille näyttivät vihreää valoa. Samaan aikaan dokumentin kanssa vuonna 2004 ilmestyi gonzo-journalisti Jon Ronsonin kirja The Men Who Stare at Goats. Tulkitsin, että itsekin joskus jedien tapoja kokeilleen Ewan McGregorin hahmo perustui lehtimies Ronsonin persoonaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti