maanantai 28. lokakuuta 2019

Sydämettömän maailman sydämellinen murhaaja: kirjoitettu alustus Ritari Siniparralle.


Mustan komedian epätasainen lajityyppi kätkee sisäänsä useita helmiä, joista yksi kirkkaimmista varmasti on Charles Chaplinin Ritari Siniparta / Monsieur Verdoux (1947). Se kertoo Henri Verdouxista, miehestä joka joutuu etsimään uuden tavan ansaita rahaa, potkuihin päättyneen pankkivirkailijan uransa tilalle. Henristä tulee ”Siniparta”, rikkaita ja yksinäisiä naisia hurmaava ja lopulta myös murhaava sarjamurhaaja. Herrasmiehen elkein, mutta suden sydämin etenevä Verdoux on löytänyt uuden uran, jota alati kasvava ahdinko ajaa eteenpäin höyryjunan nopeudella.
Kyseinen elokuva edustaa Chaplinin lopullista pakoa maailmankuulun komediahahmonsa varjosta ja lienee osuvaa sanoa että herra Verdouxin suurin uhri lieneekin juuri tuo knalliin ja kävelykeppiin sonnustautunut pikku kulkuri, jonka ikuinen optimismi loistaa poissaolollaan tämän pikimustan ja kyynisen elokuvan ympyröissä.
Synkistä lähtökohdistaan huolimatta ei voida silti sanoa etteikö Chaplin osaisi ohjaajana ammentaa esiin edelleen myös hulvatonta komiikkaa, ajoitukseltaan täydellisyyttä hipovaa slapstickkiä myöten.
Kaikessa pirullisuudessaankin Henri Verdoux on myös koominen, jopa lämminhenkinen hahmo, joka auttaa lehdeltä pudonneen toukan takaisin turvaan, samalla kun taaempana oleva uuni tupruttaa tuhkaksi uusimman uhrinsa maallisia jäänteitä.
Chaplinin esiin loihtima murhaaja on ristiriitainen henkilö, jonka pyrkimyksille on mahdotonta hurrata, mutta silti niiden taustalla olevassa miehessä on jotain hyväsydämistä ja syvästi inhimillistä. Tämä tulee erityisesti esiin kohtauksissa joissa vieraillaan Henrin perheen luona ja vietetään hetki ahdinkoon joutuneen, mutta siltikin onnessaan aidon perheen elämää. Pyörätuolissa istuva vaimo ja pieni poika ovat se syy miksi Henri käy töissä ja hänelle mikä tahansa työ on heidän onnensa arvoista.
Vielä huomattavampi ristiriita tulee esiin jaksossa, jossa herra Verdoux päättää kokeilla uutta myrkkyään nuoreen ja kodittomaan naiseen, mutta päättääkin säästää hänen henkensä, naisen kerrottua uskovansa kaikesta huolimatta vieläkin rakkauteen. Teko joka lopulta melkein antaa pelastuksen myös päähenkilöllemme, ellei maailman sydämettömyys olisi siinä vaiheessa jo lyönyt kohtalokkaan leimansa liian syvälle tappajan kyyniseen sydämeen.
Henri Verdouxin hahmossa taistelee taukoamatta hyvä ja paha. Hän on samaan aikaan iljettävä ja kylmäverinen, mutta myös armollinen ja älykäs; Loputtoman kiinnostava ja anteeksipyytelemätön tekojensa äärellä, sillä loppujen lopuksi, kaikki on vain yhtä suurta bisnestä.
Tapahtumien taustalla vaikuttaa maailman suuremmat ongelmat, lamasta lähestyvään sotaan ja niiden rinnalla Henrin rikokset ovat pieniä, mutta sitäkin tuomittavampia.
Lisää ristiriitaisuutta, joka omalta osaltaan sai aikoinaan myös Chaplinin itsensäkin kehumaan Ritari Sinipartaa uransa nerokkaimmaksi aikaansaannokseksi, siitäkin huolimatta että se floppasi täysin aikalaisyleisönsä edessä.
Ehkei katsojat olleet vielä valmiita näkemään kyynistä Chaplinia, tai katsomaan muotokuvaa maailmasta, joka synnytti kaiken sen kyynisyyden. Tai mikä parasta, nauramaan sille päin naamaa.  

Ritari Siniparta / Monsieur Verdoux esitetään osana Elokuvakerho Monroen syyssarjaa: Once Upon a Time in Niagara La 2.11. klo 14.


 Sarjan muut näytökset:

La 9.11. klo 14 Werner Herzog: KLAUS KINSKI, RAKAS VIHOLLINEN (Mein liebster Feind – Klaus Kinski, 1999) 95 min -K12-
La 23.11. klo 14 Mike Leigh: NAKED (Naked, 1993) 132 min -K16-
La 30.11. klo 14 Dennis Hopper: THE LAST MOVIE (The Last Movie, 1971) 108 min -K16-
La 14.12. klo 14 Federico Fellini: LA DOLCE VITA (La dolce vita, 1960) 174 min -K16-


Liput näytöksiin 8‎€ (sarjakortti kaikkiin näytöksiin 35€, myytävänä vain Arthouse Cinema Niagaran kassalla). Elokuvissa on suomenkielinen tekstitys.

keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Tänä iltana Artturissa: "Imatran" palolle omistettu leffavisa

Tänäkin keskiviikkoiltana Monroe toivottaa kaikki leffatietäjät tervetulleiksi ikiomaan elokuvavisaamme Ravintola Artturiin Kauppakadulle. Yllätyksellisen visan teema liikkuu löysästi maailman yleisen epäreiluuden ja sen aiheuttaman aggression liepeillä, mutta tämän kertainen visa on omistettu Elokuvateatteri Imatran palolle, josta tulee tänään kuluneeksi 92 vuotta.

23.10.1927 oli sunnuntai. Hämeenkatu 12:ssa (suuressa talossa, missä nykyään sijaitsee mm. Fat Lady) oli meneillään iltanäytös täydelle salille. 225-paikkaisen Imatran katsojat rentoutuivat täyden ohjelman parissa, mihin kuului elävän orkesterin säestämänä uutiskatsaus, alkukuvana lyhytkomedia Buster koulussa ja pääohjelmana "maailman tuotteliaimman ohjaajan" Allan Dwanin hitti Muukalaislegioonan tytär (Wages of Virtue, 1924). Dwanin väitetään ohjanneen pitkän uransa aikana jopa 400 yli tunnin mittaista elokuvaa. Elokuva oli jo loppupuolellaan, sillä seuraavaan näytökseen oli pakkautunut jo runsaasti väkeä oven ulkopuolelle odottamaan. Kello 19.40, Gloria Swansonin vielä syvästi eläytyessä valkokankaalla, koko pitkän sunnuntain liki tauotta käynyt projektori ylitti sietopisteensä. Alakasetilla löysänä liehunut herkkä nitraattifilmi ylikuumeni ja syttyi räjähdysmäisesti tuleen. Nuori koneenkäyttäjä ryntäsi salin puolelle näin päästäen tulen pienestä huoneesta isompaan.

Muutaman minuutin päästä Pohjoismaiden historian pahin elokuvateatterionnettomuus oli todellisuutta ja 21 sielua siirtynyt täältä ikuisuuteen.

Imatran palo sai - aivan liian myöhään - aikaan useita parannuksia elokuvateattereiden paloturvallisuuteen tutkijoiden havaittua räikeitä huolimattomuuksia tässä suhteessa.

Niinpä, elokuvan ensi vuosikymmeninä ei aina tajuttu, miten vaarallisten aineiden kanssa oltiin tekemisissä, ja moni asia opittiin kantapään kautta. Eipä sillä, vielä vuonna 1997 delhiläiseen elokuvateatteriin tukehtui 59 intialaista ja turistia palon aiheuttamiin myrkkykaasuihin.

Epäreilua? Kai sitä sellaiseksikin voi luonnehtia. Illan visan teema vie aiheen kuitenkin pari askelta pidemmälle, sillä seurapeleistä, etenkin MAD-korttipelistä inspiraationsa saaneessa visassa ei tällä kertaa voittajaksi selviä välttämättä parhaiten tietävä joukkue, vaan strategialla ja silkalla onnella on tällä kertaa suuri rooli. Palkinnoillekin selviää kokonaista neljä joukkuetta, sillä kolme eniten pisteitä saanutta pääsevät juomapalkinnoille ja erikoispalkintona jaetaan loppujen kesken kaksi lippua Tampereen Taidemuseoon, missä ensi lauantaina on huima mangatapahtuma!

Riennä paikalle tänä iltana ja katsasta visa!

"Elokuva vaatii syntyäkseen ensin paljon auringonvaloa ja sitten täydellistä pimeyttä."

tiistai 22. lokakuuta 2019

Leffavisa 16.10

Joukkueiden pistesijat


1. Zomba Famiglia 29 p.
2. Iguaanit (eivät käytä housuja) 27 p.
3. Team Genette 22, 5 p. (Cinemadromen lippujen arvontavoitto)
4. Nakatomi 21,5 p.
5. Silver Screen 14 p. (3. juomapalkinnon voittaja)
6. Diiba-daa 12,5 p.

Lyriikkakierros


Nimeä elokuvat joihin lyriikanpätkät viittaavaat. 1 p./oikea vastaus.

1.  “We can live like Jack and Sally / And have Halloween on Christmas if we want”
2. ”Tonight it’s raining on the city / Who could have prophesised these people? / Only Travis”
3.  ”Landmine has taken my sight / Taken my speech / Taken my hearing / Taken my arms / Taken my legs / Taken my soul / Left me with life in hell”
4. ”Turn on your heartlight / In the middle of a young boy's dream / Don't wake me up too soon / Gonna take a ride across the moon / You and me”
5. ”I’m gonna get you / And your little dog too / There’s a yellow brick road / That we follow back home”
6. ”I’ll always remember / The chill of November / The news of the fall, the sounds in the hall / The clock on the wall ticking away / ”Seize the day,” I heard him say”
7. ”He is a killing machine / He's the best combat vet that you've ever seen / And now he's all alone / And what you call hell he calls home / He was just walking the streets / Some cop had to push his authority”
8. And in saying you love me / Made things harder at best / And these words changing nothing / As your body remains / And there's no room in this hell / There's no room in the next / But does anyone notice / There's a corpse in this bed”
9. Take two people, romantic / Smoky nightclub situation / Your cigarette traces a ladder / Here's looking at you kid”
10. Ayo, somethin' wicked this way do comes / Sittin' on two wheels, carryin' two guns / And a bulletproof suit, lookin' like a champion / Call me Brixton, the Black Superman”

Ensimmäinen kierros


1. Mikä on Maleficent elokuvan jatko-osan lisänimi? 1p.
2. Addamsin perheestä tulee uusi animoitu versio. Mainitse kaksi ääninä kuultavaa näyttelijää. 1p.
3. Minkä niminen on Babadookin ohjaajan Jennifer Kentin seuraava elokuva? 1p.
4. Marraskuussa saa ensi-iltansa suomalainen elokuva Koirat eivät käytä housuja. Mikä on Krista Kososen hahmon, Monan, epävirallinen ammatti? 1p.
5. Mikä elokuva? 1 p. (1:41-2:26)
6. Mikä elokuva? 1 p.
7. Mikä elokuva?
4p. Tämä tänä vuonna ilmestyvä elokuva on ohjaajansa toinen täysipitkä teos ja se sijoittuu 1800-luvun lopulle Uuteen-Englantiin.
2p. Elokuva on mustavalkoinen ja se on kuvattu 35 milliselle filmille.
1p. Elokuvan pääosissa nähdään Willem Dafoe ja Robert Pattinson.



Toinen kierros


8. Missä uudessa elokuvassa joukko entisiä strippareita juonii Wall Streetin pohattoja vastaan? 1p.

9. Kuinka monta kertaa Christopher Lee on näytellyt Draculaa? 1p.

a) 7 kertaa b) 8 kertaa c) 9 kertaa d) 10 kertaa

10. Kuka näytteli Kick-Assia elokuvissa Kick-Ass ja Kick-Ass 2? 1p.
11. Elokuvassa Metallica: Through the Never nuori roudari lähetetään tärkeälle tehtävälle Metallican livekeikan aikana. Kuka näyttelee tätä nuorta roudaria? 1p.
12. Mikä elokuva? (0:00-1:19) 1 p.
13. Mikä elokuva? (0:00-1:39) 1 p.

14. Ryan Gosling ja Emma Stone ovat näytelleet kolmesti yhdessä. Nimeä nämä elokuvat. 3p.

Kolmas kierros



15. Kuka näyttelee Judy Garlandia loppukuusta ensi-iltansa saavassa elokuvassa Judy? 1p.
16. Kenen tosielämän henkilön katoaminen ja mahdollinen murha ovat aiheena Martin Scorsesen tulevassa järkäle-elokuvassa The Irishman?
17. Vuoden 2005 elokuvassa House of Wax, Paris Hiltonin hahmo kokee karun lopun. Miten hänen hahmonsa kuolee kyseisessä elokuvassa? 1p.
18. Keanu Reevesin ja Alex Winterin Bill & Ted palaavat takaisin valkokankaille elokuvalla Bill & Ted Face the Music, mutta mikä tunnettu ysärin komediaduo palaa takaisin uudella elokuvalla ja minkä niminen tämä uusi elokuva on? 1p.

19. Mistä elokuvasta? 1 p.
20. Mikä elokuva ja kuka äänessä? (0:00-2:14) 2p. 21. Nimeä mahdollisimman monta Elia Kazanin elokuvaa. 0,5p./oikea vastaus. max. 9,5p. (aikarajana n. 3 minuuttia)


Lyriikkakierroksen vastaukset


1. Painajainen ennen joulua/Nightmare Before Christmas (kappale: Blink-182 - I Miss You)
2. Taksikuski (kappale: The Clash - Red Angel Dragnet)
3. Sotapoika/Johnny Got His Gun (kappale: Metallica - One)
4. E.T. (kappale: Neil Diamond - Heartlight)
5. Ihmemaa Oz/Wizard of Oz (kappale: Breaking Benjamin - Home)
6. Kuolleiden runoilijoiden seura/Dead Poet's Society (kappale: Dream Theater - A Change of Seasons)
7. Taistelija/First Blood (kappale: Wednesday 13 - Rambo)
8. Kuolleiden aamunkoitto/Dawn of the Dead (kappale: My Chemical Romance - Early Sunsets Over Monroeville)
9. Casablanca (kappale: Roxy Music - 2HB
10. Hobbs & Shaw (kappale: Idris Elba feat. Cypress Hill - Even If I Die)


Ensimmäisen kierroksen oikeat vastaukset


1. Pahan valtiatar / Mistress of Evil
2. mm. Charlize Theron, Oscar Isaac, Finn Wolfhard, Chloe Grace Moretz, Nick Kroll, Snoop Dogg
3. The Nightingale
4. Domina
5. Croodit
6. God's Own Country
7. The Lighthouse


Toisen kierroksen oikeat vastaukset


8. Hustlers - korkojen kera
9. d) 10 kertaa, elokuvissa Dracula (1958), Dracula – Pimeyden ruhtinas (1966), Dracula nousee haudasta (1968), Verenhimoinen Dracula (1970), Kahden kelmin kepposet (1970), Dracula, paholaisen lähettiläs (1970), Vampyyrin arvet (1970), Draculan kosto (1972), Dracula elää ja voi hyvin (1973) ja Pure, vampyyri, pure! (1976)
10. Aaron Taylor-Johnson
11. Dane DeHaan
12. Money Monster
13. Only Lovers Left Alive
14. Hölmö hullu rakkaus (Crazy Stupid Love), Gangsterisota (Gangster Squad) ja La La Land

Kolmannen kierroksen oikeat vastaukset


15. Renèe Zellweger
16. Jimmy Hoffa
17. Murhaaja heittää seipään Parisin hahmon pään läpi
18. Jay ja Silent Bob elokuvalla Jay and Silent Bob Reboot
19. Kadotettujen kuningatar (Queen of the Damned)
20. Black Snake Moan, äänessä Samuel L. Jackson
21. Brooklynissa kasvoi puu (A Tree Grows in Brooklyn), Saarroksissa (Boomerang!), Lainehtiva tasanko (Sea of Grass), Hiljainen sopimus (Gentlemen’s Agreement), Veren perintö (Pinky), Pakokauhun vallassa (Panic in the Streets), Viettelysten vaunu (A Streetcar Named Desire), Viva Zapata!, Nuorallatanssija (Man on a Tightrope), Alaston satama (On the Waterfront), Eedenistä itään (East of Eden), Nukkevaimo (Baby Doll), Kasvot väkijoukossa (A Face in the Crowd), Joki tulvii (Wild River), Kuumetta veressä (Splendor in the Grass), America, America!, Tilinteko (The Arrangement), The Visitors ja Viimeinen valtias (The Last Tycoon)

lauantai 19. lokakuuta 2019

Sylvester Stallone teemavisa

Joukkueiden sijoitukset

1. Zomba Famiglia 35 p.
2. Nakatomi 28 p.
3. Verenpunainen Iguaani 19,5 p.
4. Dream Team 18 p.
5. The Johns 11,5 p.
6. Team Genette 10,5 p.
7. Silver Screen 7 p.
8. Ehkä parempi niin 1 p.

Kuvakierros (max. 6 p.)

Nimeä Sylvester Stallonen hahmot seuraavissa elokuvissa:
a) The Expendables
b) Daylight
c) Demolition Man
d) Cliffhanger
e) Tango & Cash
f) Cobra

Ensimmäinen kierros (max. 9 p.)

1.   Sylvester Stallonen yksi tunnusmerkeistä on hänen vino ja roikkuva alahuulensa. Johtuuko tämä a)  Onnettomuudesta lapsuusiässä b) Komplikaatiosta synnytyksessä c) Koiranpuremasta d) Synnynnäisestä viasta? 1 p.
2.  Kuka on säveltänyt kolmen ensimmäisen Rambo-elokuvan musiikit? 1 p.
3.  Missä elokuvassa Sylvester Stallone nähdään pukeutuneena naiseksi? 1 p.
4.  Stallonella on kyseenalainen kunnia olla kaikkein eniten peräkkäisinä vuosina Razzie-ehdokkuuksia saanut henkilö. Kuinka monta vuotta tämä putki kesti? 1 p.
a) 10 vuotta b) 11 vuotta c) 12 vuotta d) 13 vuotta
5. Mikä elokuva? 1 p.
6. Mistä elokuvasta kyseinen kappale on? (0:00-1:40) 1 p.
7. Mihin maihin sijoittuvat Rambo-sarjan toinen, kolmas ja neljäs osa? 3 p.

Toinen kierros (max. 12 p.)

8. Mikä oli Sylvester Stallonen esikoisohjaus? 1 p.
9. Rocky-elokuvissa Rockyn lisänimi on ”The Italian Stallion”, mutta mistä elokuvasta tämä lempinimi on alun perin lähtöisin? 1 p.
10. Robert De Niro ja Sylvester Stallone ovat näytelleet yhdessä kahteen eri otteeseen. Nimeä nämä elokuvat. 2 p.
11. Antonio Banderas ja Sylvester Stallone ovat näytelleet kolmesti yhdessä. Nimeä nämä elokuvat. 1 p. kahdesta oikeasta, kolmesta 2 p.
12. Mikä elokuva? (00:40->) 1 p.
13. Mistä elokuvasta? 1 p.
14. Mikä elokuva?
4 p. Ilmestyi v. 2013 ja sen on ohjannut Gary Fleder. Elokuva on Stallonen käsikirjoittama ja tuottama, mutta Stallone ei itse näyttele elokuvassa ollenkaan. Käsikirjoitusta kaavailtiin alun perin osaksi Rambo-sarjaa, mutta jäi toteuttamatta.

2p. Elokuvan sivuosissa nähdään mm. Winona Ryder, Kate Bosworth ja James Franco.

1p. Pääosassa on Jason Statham DEA-agenttina joku joutuu vastakkain pikkukaupungin huumelordin kanssa.

Kolmas kierros (max. 14 p.)

15.  a) Kuka näyttelee Stallonen kanssa elokuvassa Escape Plan? 1 p.

b) Kuka näyttelee Stallonen kanssa elokuvassa Escape Plan 2: Hades? 2 p.

16. Kuka näyttelee Stallonen hahmon siskoa elokuvassa Tango & Cash? 1 p.
17. Stallone on monesti sanonut että ”Seis! Tai mamma ampuu” on ollut hänen huonoin elokuvansa. Tähän on nyt kuitenkin tullut muutos. Eli mikä on tällä hetkellä Stallonen itsensä mukaan hänen huonoin elokuvansa? 1 p.
18. Elokuvassa Over The Top – Terästäkin kovempi, mikä on Stallonen hahmon ammatti ja minkä lajin kilpailuun hän elokuvassa osallistuu? 2 p.
19. Mikä elokuva? (01:38-01:56) 1 p.
20. Mikä elokuva ja kuka on Stallonen lisäksi äänessä? (00:00-01:13) 2 p.
21. Nimeä kaikki Rockyn päävastustajat Rocky-sarjassa. 5 p.



Kuvakierroksen vastaukset

a) Barney Ross
b) Kit Latura
c) John Spartan
d) Gabe Walker
e) Raymond Tango
f) Marion Cobretti

Ensimmäisen kierroksen vastaukset


1. b) Komplikaatio synnytyksessä (pihdit vaurioittivat hermon kasvojen alaosasta)
2. Jerry Goldsmith
3. Kadun haukat/Nighthawks
4. d) 13 vuotta (vuodesta 1985 vuoteen 1997)
5. Zookeeper
6. Tuhannen taalan paikka/Rhinestone
7. Vietnam, Afganistan ja Burma

Toisen kierroksen vastaukset

8. Paradise Alley - helvetin kapakka (1978)
9. The Party at Kitty and Stud's (1970), jonka nimi myöhemmin muutettiin muotoon The Italian Stallion (The Italian Stallionista sai puolikkaan pisteen)
10. Cop Land (1997) ja Grudge Match - Legendat kehässä (2013)
11. Ammattitappajat/Assassins (1995), Spy Kids 3: Peli on pelattu/Game Over (2003) ja The Expendables 3 (2014)
12. Lock Up (1989)
13. Cobra (1986)
14. Homefront

Kolmannen kierroksen vastaukset

15. a) Arnold Schwarzenegger b) Dave Bautista
16. Teri Hatcher
17. Escape Plan 2: Hades
18. Rekkakuski ja kädenvääntö
19. The Expendables 2
20. Bullet to the Head (2012) ja Jason Momoa
21. Apollo Creed, Clubber Lang, Ivan Drago, Tommy ”Machine” Gunn ja Mason ”The Line” Dixon

perjantai 18. lokakuuta 2019

Muistoja leluelämästä, sekä varteenotettava kysymys: Onko Toy Story yksi onnistuneimmista elokuvasarjoista ikinä?


(Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia Toy Story -elokuvista, sekä muista Pixar -animaatioista, joten lukekaa sen mukaisesti.)

Yksi aikakausi henkilökohtaisessa elokuvamaailmassani päättyi muutama viikko sitten. Olin odottanut tätä tapahtumaa pelonsekaisin tuntein, sillä kyseinen lopetuksen tunnelma leijui ilmassa jo elokuvasarjan edellisessä osassa vuonna 2010. Kyseessä on tietenkin Toy Story ja sen kasvaminen neljänteen osaansa, joka tekijöidensä mukaan olisi samalla myös se viimeinen.
 
Itselleni kyseiset Pixar animaatiostudion elokuvat ovat merkinneet hyvinkin paljon. Ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1995, suurten epäilysten saattelemana, sillä kyseessä oli ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty koko illan elokuva. Kaikki epäilykset osoittautuivat kuitenkin turhiksi ja Toy Story saavutti suurta suosiota muuallakin kuin erään minua vanhemman oppilaan tekemässä 5/5 elokuva-arvostelussa, joka julkaistiin ala-asteemme valokopiolehdessä joskus samana vuonna. Itse näin elokuvan vasta vuosia myöhemmin suomeksi dubatulta videokasetilta, enkä silloin vielä osannut aavistaa että samoihin aikoihin Forrest Gumpina juoksenteleva Tom Hanks oli myös cowboy Woodyn ääni.

Toy Story 2 saapui 1900-luvun lopulla, tuoden valoa pimeisiin yläastevuosiini. Kakkonen oli ensimmäistä osaa hauskempi, sementoiden samalla sitä pohjaa, minkä päällä Pixar lopulta työstäisi seuraavat suuret hittielokuvansa. Käsillä olevasta nousukaudesta johtuen, myös varttuneemmilla katsojilla alkoi olla ”lupa” mennä yksinään katsomaan lapsille tarkoitettuja animaatioita, ilman pikkusiskojen, pikkuveljien tai omien lapsien luomaa esiliinaa. Tätä kehityssuuntaa ei kuitenkaan tunnettu vielä kotipaikkani kaltaisilla pikkukylillä ja siksi olin katsomoni ainut yksinäinen teinipoika.
 
Tuo yksinäisyys jatkui seuraavat kymmenen vuotta, jonka jälkeen teattereihin saapui Toy Story 3. Siinä missä kakkonen oli vasta opetellut groovaamaan, soitti kolmososa jo täyttä boogieta ja esitteli katsojilleen täysiverisen Pixar-elokuvan, entistä surullisempine teemoineen ja synkempine hahmoineen.Kohtaus jossa päähenkilömme joutuvat hyväksymään oman lähestyvän kuolemansa roskien sulattamon liekkihelvetissä, on heittämällä yksi voimakkaimmista kohtauksista Toy Storyjen, ja varmasti myös muidenkin koko perheelle suunnattujen elokuvien, historiassa. Se on rehellisyydeltään ja tummasävyisyydeltään kuvastoa, joka saavutti eräänlaisen lakipisteensä vuosia myöhemmin Inside out-elokuvassa, jossa kouluikään varttuneen lapsen mielikuvitusystävä uhraa itsensä ja haihtuu sen seurauksena ilmaan unohduksen kuilussa. Kumpikin kohtaus kertoo Pixarin kyvystä käsitellä unohdusta ja kuolemaa rehellisesti, samalla kuitenkin painottaen ystävyyden tärkeyttä ja eteenpäin menemisen voimaa. Juuri näitä arvoja heijastaa myös Toy Story 3:sen loppu, missä aikuiseksi kasvanut Andy antaa lelunsa eteenpäin, ystäväperheensä lapsella. Kyseessä on kaunis lopetus lelupäähenkilöidemme tarinalle ja onnistunut päätös koko trilogialle. Tästä syystä moni katsojista, allekirjoittanut mukaan luettuna, epäili sitä mitä seuraisi tämän jälkeen?

Ja juuri tässä kysymyksessä lepää koko Toy Story 4 idea. Mitä tapahtuu sen jälkeen kun onnellinen loppu on ohi? Kaikki tuntuu olevan päällisin puolin hyvin, mutta syvemmällä kiehuu jotain hahmotonta. Tämä heijastuu esiin päähenkilöstämme Woodysta, joka Andyn lähdettyä, ei tunne enää tärkeyttä omassa olemisessaan. Onko leikeistä unohdettu Woody oikeassa paikassa elämässään, vai kaipaako hän oikeasti jonnekin muualle, ehkä jopa ilman ystäviään, joilla kaikilla on asiat enemmän kuin hyvin.

Se mikä sai uusimman Toy Storyn toimimaan itselleni, oli se, ettei kyseessä ollut enää kaikkien lelujen elokuva. Se keskittyi enää vain Woodyyn, jättäen lähes kaikki muut tutuista hahmoista kokonaan sivuhahmoiksi. Enää ei seikksailtu  tutun jengin kesken, vaan tarinan kerronnallinen keskipiste oli todellisessa päähenkilössä ja hänen matkansa pidentämisessä ja syventämisessä moniulotteisemmaksi kuin normaalisti tapana olisi. Pixarin luomassa maailmassa jokaisen maagisen hetken takana odottaa arkipäiväistyminen ja kyllästyminen, jopa niihin asioihin mihin ei koskaan luulisi voivansa kyllästyä. Onko lelun surullisin kohtalo edelleen hukkaan joutuminen, vai voiko se sittenkin olla ainoa tapa löytää se paikka minne oikeasti kuuluu? Samankaltaisiin kysymyksiin ei aina tunnu löytyvän helppoja vastauksia edes aikuisten maailmassa ja siksi nostan hattua sille että se on myös paikka minne kyseinen elokuva haluaa katsojansa viedä.

Tästä seikasta varmasti johtuu myös se että jotkut katsojista ovat pitäneet uusinta seikkailua liian kyynisenä ja kylmänä lapsille, käsitellen aiheita joita aikuinenkin ymmärtää ja ehkä jopa samaistuu itseään etsivän Woodyn kipuiluun. Itse en pettynyt uuteen Toy Storyyn. Mielestäni se oli mitä oivallisin lisä jo valmiiksi oivalliseen elokuvasarjaan. Se tekee sen mitä tämän kokoluokan jatko-osat harvoin uskaltavat. Muuttaa jo valmista kaavaa ja jos ei nyt ihan rikkoa, niin ainakin uudelleen muotoilla niitä traditioita millä aikaisemmat osat valmistettiin. Sen seurauksena syntyy elokuva, joka ei tunnu vanhan lämmittelyltä, vaan joltain uudelta ja virkistävältä, huolimatta siitä että mukana on myös kaikki vanhat raaka-aineet.

Mielestäni siis lienee oikeutettua kysyä, onko käsissämme jopa yksi onnistuneimmista elokuvasarjoista ikinä? Painotan sanaa sarja, sillä harva onnistuu tekemään näinkin tasalaatuisen trilogian ja lisäämään siihen vielä yhden, yhtä hyvän, elokuvan. Vastaus kysymykseen lienee lepäävän siinä päättyikö lelujemme seikkailut oikeasti tähän, vai pullahtaako reilun viiden vuoden päästä ilmoille vielä yksi Toy Story. Henkilökohtainen mielipiteeni tähän on se, että vaikka sarja ei olekaan vielä näyttänyt haurastumisen merkkejä, niin jokaista kuminauhaa ei tarvitse silti venyttää niin kauan kunnes se katkeaa. Mieluummin olisi aika alkaa miettimään millä muilla elokuvilla olisi mahdollista kasvaa yhtä viihdyttäviksi ja laadukkaiksi kuin neljä Toy Storya.

Tästäkin huolimatta aion silti olla vähän optimistinen ja jättää mielipiteeni vielä pikkiriikkisen raolleen. Ei paljoa, mutta sen verran että siitä tarpeen vaatiessa saattaisi mahtua muutama lelu läpi.


Toy Story 4 edelleen elokuvateattereissa.

Tekstin kirjoitti Jari Manninen, melko uusi monroelainen, elokuvatyyppi ja näyttelijä.