sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Dylan Kulttuuritalolla

Monroe tervehtii Pessimismin Suurvisiiriä ja Ihmisinhon Arkkiatria!

"No! No doctors! They're all satan worshippers. That's why they write 'ambulance' backwards!"

Nerokas irlantilainen stand up -koomikko ja näyttelijä Dylan Moran heittää muutaman minuutin päästä keikan Helsingin Kulttuuritalolla. Moran, 39, on kasvanut legendan hahmoiseksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän on varastanut matkakirjoja Hugh Grantin Notting Hillin myymälästä, hengannut Simon Peggin kanssa Shaun Of The Deadissä ja Run, Fat Boy, Runissa sekä sahannut silmää Michael Cainen kanssa Huijareissa. Stand-up -kiertueidensa ohella hänen suursaavutuksensa on kuitenkin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loistavin komediasarja: Black Books.

Mitään Black Booksin kaltaista ei ollut aikaisemmin televisiossa nähty. Eikä ole nähty sen jälkeenkään. Ääriumpimielisestä kirjakauppias Bernard Blackistä kertova kolmikautinen sitcom näytti ihmisolennon masentavana, epäloogisena ja itsekeskeisenä olentona, joka on täydellisen kykenemätön tulemaan toimeen lajitoveriensa kanssa. Moranin kirjoittama Black Books oli surrealistisen ja absurdin, mutta silti maanläheisen huumorin laavavirtaa. Itseinhoisen Bernard Blackin "ystäviä" esittäneet Bill Bailey ja Tamsin Greig muodostivat itsellisinä koomisina kykyinä poikkeuksellisen virtuoosimaisen joukkueen. Tamsin Greig tähditti heti Black Booksin jälkeen vuosikymmenen toista tv-komedian suurtapausta, Green Wingiä.

Moranin stand-up -hahmo on sukua Bernard Blackille: elämään väsynyt, kyyninen ja pessimistinen, mutta myös raivokas, älykäs, maanläheinen - ja aina oikeassa. Moranin maailmankatsomus on välittömän tunnistettava, mutta jotenkin hänen ikiomansa.

Monroen delegaatio raportoi keikasta - toivuttuaan.

1 kommentti:

  1. Olisi ollut mielenkiintoista päästä keikalle mukaan. Harmi ettei mulle ole tullut vastaan mitään mainosta ko. tapahtumasta.

    VastaaPoista