tiistai 25. helmikuuta 2014

Kohua ja kärsimystä - Monroen filkkaritärpit 2014



Suomen merkittävimpiin elokuvatapahtumiin lukeutuvat Tampereen elokuvajuhlat järjestetään jälleen Tampereella 5. – 9.3. Vaikka näytösten määrä näyttäisi tänä vuonna hieman niukemmalta kuin aikaisempina vuosina, ohjelmisto on sitäkin mielenkiintoisempi. Joukkoon mahtuu niin elokuvahistorian todellisia helmiä, kuten Dreyerin upea mykkäelokuva Jeanne D’arcin kärsimys, kuin myös mahdollisesti suurempaa yleisöä houkuttelevia kuriositeettejakin, niin kuin esimerkiksi Ylen legendaarisimpien ja rakastetuimpien lastenohjelmien näytössarja. Tässä kuitenkin tarkemmin omat tärppini Tampereen filkkareille 2014.

Carl Theodor Dreyerin Jeanne D’Arcin kärsimys (1928) Pink Twinsin säestämänä

Dreyerin yhteen ainoaan päivään sijoittuva historiallinen mykkäelokuva on yksi upeimpia, mitä on koskaan tehty. Sight & Sound sijoitti teoksen parhaimpien elokuvien listallaan sijalle 9. Jeanne D’arcin kärsimys on erikoistunut kasvojen ja ilmeiden yksityiskohdat vangitsevaan lähikuvaan. Siinä missä tavallinen elokuvakerronta käyttää lähikuvaa tehokeinona, Jeanne D’arcin kärsimyksessä lähikuva on vakio, joka pureutuu syvälle inhimilliseen kärsimykseen ja josta katsoja ei voi hetkeksikään irtaantua.

Säestetyt mykkäelokuvanäytökset ovat ainutlaatuisia kokemuksia ja kuuluvat joka vuosi Tampereen filmifestivaalien ohjelmiston ehdottomaan parhaimmistoon. Vaikka Dreyer itse koki, että hänen mestariteoksensa tuli nauttia ilman säestystä, itse vakuuttaisin, että paikan päällä esitetty musiikki vain korostaa sen välittämää kokemusta. 


Jeanne D'arcin kärsimys (1928)

 Lyhytelokuvan kaanon: ranskalaiset klassikot

Lyhytelokuvan kaanon -sarja on jo useamman vuoden ajan näyttänyt Tampereen filmifestivaaleilla lyhytelokuvan tärkeitä merkkiteoksia. Tämän vuoden elokuvien voisi kuitenkin luonnehtia kuuluvan jopa yleissivistykseen. Sarja näyttää kolme lyhytelokuvaa kolmelta ranskalaiselta mestariohjaajalta. Ne ovat kaikki rankkoja, kaunistelemattomia ja kiistanalaisia. Esimerkiksi Eläinten veri oli kielletty Suomessa vielä 1960-luvulla.

Georges Franjun Eläinten veri (Le sang des bétes 1948) on dokumentti kahdesta pariisilaisesta teurastamosta. Franjun sanat ”Tein Eläinten veren, koska rakastan eläimiä” kiteyttää hyvin raadollisen elokuvan taustalla olevan ideologian. Chris Markerin Kiitorata (La jetée 1962) on kokeellinen scifielokuva, joka koostuu lähes pelkästään still-kuvista. Markerin teoksen tarina on monille tuttu Terry Gilliamin uudelleenfilmatisoinnista 12 apinaa. Alain Resnaisin Auschwitzissa kuvattua Yötä ja usvaa (Nuit et brouillard 1955) puolestaan pidetään definitiivisenä kuvauksena keskitysleireistä ja holokaustista. 


Yö ja usva (1955)

 Rake Special: Pispala

Raimo ”Rake” Siliuksen kokoama lyhytelokuvien näytös järjestetään Filkkareilla jo 18. kertaa. Siitä on muodostunut jo oma instituutionsa, jonka jokaisen olisi ainakin kerran elämässään koettava. Arkiston kätköistä koottu elokuvien sarja pureutuu tällä kertaa Tampereen Pispalaan. Luvassa on kolme elokuvaa, joista kuriositeettina mainittakoon ainakin Komisario Palmujen ohjaajana tunnetun Matti Kassilan lyhytdokumentti Kolmen kaupungin kasvot: Tampere (1962). 

Script Tampere -käsikirjoitusfestivaali

Torstain ja perjantain aikana järjestettävä käsikirjoitusseminaari tuo Filkkareille mielenkiintoista vaihtoehto-ohjelmaa, jonka keskiössä on itse elokuvantekoprosessi. Käsikirjoitusfestivaali koostuu pääasiassa keskustelutilaisuuksista, joissa käsitellään elokuva- ja tv-käsikirjoittamista. Vierailijoina on ajankohtaisia tekijöitä Suomesta sekä ulkomailta, esimerkiksi Auli Mantila, Saara Cantell, Ilja Rautsi ja Steven Follows. Keskustelutilaisuuksien lisäksi tapahtumaan sisältyy muun muassa elokuvanäytös ja repliikkikaraoke. Kannattaa huomata, että seminaariin ilmoittautuminen on tehtävä jo viimeistään 28.2. Lisätietoa saa osoitteesta http://www.tamperefilmfestival.fi/site/index.php?page=seminaarit

Tuukka Temonen: Presidentintekijät (2014)

Jo pientä kohuakin herättänyt Presidentintekijät saa ensiesityksensä Tampereen filmifestivaalien yli 30 minuuttisten elokuvien kilpasarjassa. Elokuva on dokumentti Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta vuonna 2012. Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen haluaisi kieltää elokuvan levittämisen. Hänen mukaansa Temonen ja hän ovat suusanallisesti sopineet Tujuselle veto-oikeuden elokuvan kuva- ja äänimateriaalin levittämisestä. Tujunen toimi tuolloin Niinistön presidentinvaalikampanjan kampanjapäällikkönä. Presidentintekijät onkin mielenkiintoinen dokumenttiuutuus juuri sen mahdollisen poleemisuuden takia, jollaista tämänkaltaisessa suomalaisessa elokuvassa ei yleensä nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti