torstai 25. lokakuuta 2018

Leffavisa 17.10.2018 Zomba Famiglian vierasvisa!

16.10.2018 Ere Kokkosen kuolemasta on kulunut 10 vuotta. Kysymme Spede-elokuvista koska Ereä vituttais. (Vastaukset suluissa, ethän lue niitä ennenaikaisesti.)

I kierros: UUNOT (max. 12+p.)

 1. Turhapuro-saagaan kuuluu 20 elokuvaa. Yksi näyttelijä näytteli niistä kaikissa. Toinenkin nähtiin kaikissa, mutta yhdessä hänestä oli vain arkistomateriaalia. Kuka on hakemamme näyttelijä? 1p. (B. Marjatta Raita, wikipedian mukaan. Spedestä oli arkistomateriaalia vikassa.)
  1. Simo Salminen
  2. Marjatta Raita
  3. Tapio Hämäläinen
  4. Marita Nordberg
  5. Vesa-Matti Loiri

A- vai B-kysymyksessä kysytään kaksi kysymystä, a ja b. Joukkue vastaa vain yhteen kysymykseen per kohta! Oikeasta vastauksesta saa a-kohdasta 1 pistettä, b:stä kaksi. Jos joukkue vastaa molempiin kohtiin, se ei saa yhtään pistettä.  

 1. A- vai B-kysymys:
  1. Kuka Spede-elokuvien vakionaama näytteli Uuno Turhapuron äitiä elokuvassa Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla (1990)? 1p. (Hannele Lauri)
  2. Kuka vielä vakiompi naama näytteli samassa elokuvassa toista äitiehdokasta? 2p. (Vesa-Matti Loiri)
 2. Uunon koko nimestä on kuultu kolme eri versiota elokuvissa Uuno Turhapuro, Professori Uuno D. G. Turhapuro ja Lottovoittaja UKK Turhapuro. Mitkä ne ovat? ½ p. / koko nimi = max. 1,5 p. (Sarjan ensimmäisessä elokuvassa Uuno Turhapuro (1973) Uuno Eero Turhapuro, toisessa elokuvassa Professori Uuno D. G. Turhapuro (1975) Uuno Daavid Goljat Turhapuro, kolmannessa elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro (1976) Uuno muuttaa nimensä virallisesti muotoon Uuno Kaavit Koljat Turhapuro, koska haluaa samat nimikirjaimet kuin Kekkosella.)
 3. Ketkä kolme näyttelijää ovat näytelleet vuori(sto)neuvos Tuuraa? ½ p. / ukkeli = max. 1,5 p. (Per-Olof Sirén (Professori Uuno D.G. Turhapuro (1975), roolininimenä “Elisabethin isä”), Heikki Nousiainen (Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies (1998)). Tapio Hämäläinen (loput miinus eka Uuno, jossa ei ollut Tuuraa ollenkaan))
 4. Kaikkihan muistamme Uunon tunnussävelmän, mutta kuinkas ne lyriikat kuuluivatkaan, jos ne kuuluivat? (Uuno.. Uunoa ympäröi lyksi.. Uuno on numero yksi. ½ p per Uuno on numero yksi, ½ lyksi, plussia jos eka säe menee edes sinne päin = max 1 p.)
 5. Nimeä kolme katsotuinta Uuno-elokuvaa? ½ pistettä / leffa + ½ jos oikea järjestys = max. 2 p.
(Katsotuin: Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984): 750 965,
2. katsotuin: Uuno Turhapuro (1973): 613 409 katsojaa ja
3. katsotuin: Uuno Epsanjassa (1985): 607 939. Katsojaluvut Wikipediasta höhööö.)
 1. Ääninäyte: Ketkä ovat äänessä? 1 p. per nassu 1p. leffa = max 3 p. (Elli Castrén ja Heikki Kinnunen (Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin))

II Kierros SEMI-UUNO (max. 12+p.)

 1. Kuinka monta eri etunimeä vuorineuvos / vuoristoneuvos Tuuralla on ollut Uuno-elokuvien mittaan? 1p.
  1. 8
  2. 6
  3. 4
  4. 2
(A: 8. Voldemar (elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro), Karolus (elokuvassa Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon), Jalmari (elokuvassa Uuno Turhapuron aviokriisi), Elmeri (elokuvassa Uuno Turhapuro menettää muistinsa), Amadeus (elokuvassa Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin), Taneli (elokuvassa Tupla-Uuno), Valtter (elokuvassa Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti) ja Hugo (Uuno Turhapuron poika (1993) ja Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies (1998) sekä televisiosarjassa Uuno Turhapuro (1996))
 1. A- vai B-kysymys:
  1. Mitä sukua erityisesti ääninäyttelijänä ja televisiokoomikkona kunnostautunut Kiti Kokkonen on Ere Kokkoselle? 1p. (Tytär)
  2. Missä Uuno-elokuvassa Kiti debytoi valkokankaalla? 2p. (Uuno Epsanjassa)
 2. A- vai B-kysymys:
  1. Missä vuoden 1979 Spede-elokuvassa Uuno esiintyi ensi kertaa väreissä? 1p. (Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit)
  2. Mikä oli ensimmäinen värillinen Uuno-elokuva? 2p. (Uuno Turhapuro aviokriisi 1981)
 3. Mikä oli ensimmäinen suomalainen elokuvalisenssiin perustuva videopeli? Vihje: liittyy teemaan. 1p. Uuno Turhapuro muuttaa maalle, Amersoft, Commodore 64)
 4. Ketkä Suomen presidentit ovat esiintyneet Speden elokuvissa? Bonuksia saatte, jos nimeätte elokuvan/elokuvat. Imitaatioita ei lasketa.
½ p. / pressa, ½ / elokuva = max. 2p. (UKK (Pähkähullu Suomi), Sauli Niinistö (Uuno Turhapuro - Pisnismies)) JOKU RAJOITUS tai voi arvata kaikki!
 1. Mikä elokuva oli vuoden 1971 katsotuin suomalainen elokuva, mutta jonka tuotto alitti sen budjetin? 1p. (Hirttämättömät, budjetti 132 000 markkaa)
 2. Ääninäyte: Ketkä ovat äänessä, mikä elokuva? 1 p. / ukko, 1p. leffa = max 3p. (Ere Kokkonen, Vesa-Matti Loiri, Loirin lapset +, Uuno Epsanjassa)

(Lue UIMAPUKUKIERROKSEN VASTAUKSET (max. 4.5p.) ennen 2. kierroksen vastauksia:

 1. C. Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit,
 2. A. Professori Uuno D. G. Turhapuro,
 3. B. Uuno Epsanjassa,
 4. D. Tup-akka-lakko,
 5. E. Lottovoittaja UKK
 6. F. Uuno Turhapuro muuttaa maalle,
 7. I. X-Paroni
 8. G. Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin ja
 9. H. Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy,

Kierros III EI UUNO (max. 12p.)

 1. Mikä oli Simo Salmisen taiteilijanimi pellehyppääjänä? Tutustumme hahmoon elokuvassa Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon. 1p. (c. Liukas Lätkä, trivia: “Vetelä vanukas” oli Salmisen bravuurihypyn nimi eli kymmenestä metristä mahalleen)
  1. Piukka Pätkä
  2. Sukeltava Salamanteri
  3. Liukas Lätkä
  4. Vetelä vanukas
 2. A- vai B-kysymys:
  1. Mikä suomalainen klassikkoelokuva yhdistää Speden ja Eren elokuvistakin tuttuja Tapio Hämäläistä, Olavi Ahonen ja Pentti Siimestä? 1p. (Laineen Tuntematon)
  2. Missä vuoden 1962 elokuvassa nähdään ensimmäistä kertaa yhdessä Tapio Hämäläinen, Olavi Ahonen eli Uunon isä ja Vesa-Matti Loiri? 2p. (Pojat)
 3. A- vai B-kysymys:
  1. Mikä oli Ere Kokkosen viimeinen ohjaustyö? 1p. (This Is My Life 2004)
  2. Mikä oli Ere Kokkosen ensimmäinen kokopitkä elokuvaohjaus? 2p. (Millipilleri 1966)
 4. Kuka on suunnitellut alkuperäisen Venla-patsaan? 1p. (Simo Salminen)
 5. Kuka ohjasi Noin seitsemän veljestä? 1 p. (Jukka Virtanen)
 6. Kenen kirjailijan tekstiin perustuu Eren toiseksi viimeinen kokopitkä ohjaustyö Kymmenen Riivinrautaa? 1p. Arto Paasilinna
 7. Ääninäyte: Ketkä ovat äänessä, mikä leffa? 1p. / äijä, 1p. leffa = max 3p. (Pekka Autiovuori ja Esko Salminen, Uuno Turhapuron veli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti