perjantai 20. toukokuuta 2011

KUTSU: Tampere-Turku -leffavisa, osa 2!

Kaikille elokuvan ystäville,

tervetuloa erikoisleffavisaan lauantaina 28.5. kello 18 alkaen Ravintola 931:een. Tämä on jälkimmäinen osa kaupunkien välisestä kutsuvisaparista. Ensimmäinen osa oli Turussa eilen illalla, jossa Monroe kävi delegaatioimassa (tunnelmista jäljempänä). Lauantaiksi odotamme vastaavasti kivenkovia visavieraita Turusta - ja jos viidakkorummun kumina kiirii, ehkä muistakin kaupungeista.

Lauantain visa noudattelee jo tutuksi käynyttä formaattiamme, mutta on hieman tavallista pidempi. Palkinnot majailevat menestyneiden pöydillä kahdeksan maissa. Tämä tiedoksi Turusta saapuville: visa täällä päässä on selvästi helpompi, vastauslomakkeita ei ole ja se on jaettu neljään tai viiteen osaan, joiden välissä käymme hakemassa kierroksen vastaukset pois. Visaan saa tuntumaa täällä FilmiLiekissä, jonne on tallennettu aikaisemmat visat kysymyksineen ja vastauksineen.

Vielä kerran, tervetuloa. Seuraavaksi tuliaisia Aurajoen rannalta.

- - -

Saapuessamme viiden maissa jyhkeän Tuomiokirkon hallitsema kaupunki pani todella parastaan. Pilvet puhkaisseen auringon säteissä juuri lakanneen sateen kuultamat lehdet koivuissa ja tammissa huokuivat liki tyvenessä ilmassa samaa keväistä rauhaa kuin hiljaa virtaava kuuluisa joki niiden lehvästöjen varjoissa. Osa Monroen viiden hengen lähetystöstä lähti tämän innoittamana vaeltelemaan Tuomaansillan suuntaan, kun taas nälkäisempi osa kävi tyydyttämään vatsaansa. Kokoonnuimme visapaikalle Bar Bristoliin - aivan kivenheitto Tuomiokirkolta - kahdessa osassa lautastentyhjentäjien vallatessa looshin kaksikymmentä yli kuusi ja vaeltelijoiden palatessa harhailuiltaan varttia vaille seitsemän. Ravintohuoneisto täyttyi pikkuhiljaa mukavasti, ja osanotto nousi lopulta kymmeneen joukkueeseen, joukkueiden koon vaihdellessa kahden ja seitsemän välillä. Erityisen mukavaa oli päästä vaihtamaan sananen tuttujen cinefiilien Jyrkin ja Jurin kanssa. Illan päättyessä Jyrkin joukko oli selvinnyt (varsin ylivoimaiseksi) voittajaksi ja Jurin poppoo valloitti kolmannen sijan.

Monroen hieman nolo osa oli päätyä vasta viidennelle sijalle, tosin vain kahden pisteen päässä palkinnoista. Turkulaisten tietotaso saakin nostamaan hattua korkealle ilmaan ja tervehdimme heitä katseet yläviistoon suunnattuina. Bristolin visa, Elävä Kuva?, tuskin olisi voinut erota MonroeCupistamme useammassa suhteessa.

Tätä heijasteli illan kulkukin. Käyntiinpääsyongelmien vuoksi visa alkoi varsinaisesti vasta puoli kahdeksan. Viimeiset vastaukset toimitettiin järjestäjille kymmeneltä. Vastausten tarkistaminen (joukkueet tarkistivat sattumanvaraisesti toistensa vastaukset), oikeiden vastausten repostelu ja palkintojen jako otti vielä puolitoista tuntia. Kaikkiaan visa vei illasta siis neljä ja puoli tuntia. Meille kyllä vakuutettiin jäljestä päin, että tavallisesti visa rauhoittuu jälkipuintia varten kymmenen tienoilla, joten ilta oli siten useammassakin suhteessa poikkeuksellinen.

Elävä Kuva? -visa jakautui kahteen selkeästi erotettuun osaan ja vastaukset annettiin viisisivuiselle lomakkeelle, jonka viimeinen sivu käsitti still-kuva-osion. Kaikkiaan kysymyksiä oli 71 kappaletta. Illan ensimmäinen osa koostui perinteisistä triviakysymyksistä, kun taas tauon jälkeen seurasi ääni- ja videonäytteitä. Kysymysten vaikeustaso oli huomattavan korkea kautta linjan ja järjestäjät tuntuivat kiusaantuneilta, jos joukkoon oli livahtanut heidän mielestään helppoja kysymyksiä. Jäljempänä on muutamia esimerkkejä, jotka on valittu niistä lukuisista kysymyksistä, joihin emme saaneet taiottua oikeaa vastausta. On luonnollista, että visan painopiste oli kotimaisessa elokuvassa (erityinen Akilleen kantapäämme), sillä eilinen oli kerran kuussa järjestettävän visan ensimmäinen sitten Suomalaisen elokuvan festivaalin päättymisen.

Tämä kaikki oli piskuiselle vieraspossellemme mieltä kiihottavaa erilaisuudessaan. Erityisen ilahduttava oli videonäyteosuus, joka oli toimivasti järjestetty ja näytteiltään suurimmaksi osaksi osaavasti valittu. Kollektiivista kunnioitusta herätti visan kunnianhimoinen muoto ja laajuus; selvästikin Turun visakentällä on vahva perinne ja vallalla kilpailu siitä, kuka laatii parhaat visat, ja internetissä käytettyjen taustatyötuntien määrää voi vain arvailla. Taustalla vaikuttavana tekijänä on varmasti myös se, että visa järjestetään vain kerran kuussa. Ja ilman muuta leffavisan henkeen vaikuttaa mahdollisuus opiskella elokuvaa yliopistossa, mikä vaihtoehto meiltä puuttuu. On myös helppo olettaa, että visan parhaat joukkueet ovat vaatineet aina vain vaikeampia kysymyksiä, seurauksin. Näin ensikertalaisesta visa tuntui ottavan itsensä melko vakavasti. Tiettyä pedanttisuutta, jossa oli häivähdys verenhimoisuutta, havaitsimme pisteidenlaskukäytännöissä, joissa neliosainen vastaus oli pisteen arvoinen ja puolikkaaseen pisteeseen saatettiin vaatia kolme oikein neljästä. Esimerkiksi kysymyksessä, jossa udeltiin Chaplinin neljää vaimoa, saimme oikein kolme, mikä toi koriimme puolikkaan pisteen.

Ekskursio herätti mieleen jo aikaisemmin aina toisinaan meitä kiusanneen kysymyksen pubivisan aidosta luonteesta. Ovatko pubivisat Trivial Pursuitin henkisiä serkkuja vai yliopistotenttien korvikkeita tai peräti jatkeita? Mihin raja on vedettävä? Onko se vedettävä? Ehkäpä asian ratkaisee se, päättääkö muovata illan viihdykkeeksi tarkoitetun visan asiantuntijoiden keskinäiseksi koetinkiveksi vai laatiiko sen mieluummin harrastelijoiden mielenvirkistykseksi ja - parhaimmassa tapauksessa - hauskuuttamiseksi. Uskoakseni ero on joka tapauksessa mahdollista tehdä.

Lopuksi joitakin mallikysymyksiä eilisen kotiintuomisina. Vastaukset löytyvät viimeisestä kappaleesta. Elävä Kuva? oli jaettu tiettyihin teemallisiin kategorioihin.

1. Suomalainen elokuva
a) Mitkä olivat vuonna 1919 perustetun Suomi-Filmi Oy:n ensimmäinen ja viimeinen elokuva?
b) Kuka oli yhtiön pitkäaikaisin toimitusjohtaja?
4. Dimitri Tiomkin
b) Mistä elokuvista D.T. voitti uransa 4 Oscaria?
c) Mitä kahta elokuvaa D.T. oli tuottamassa?
5. Vangit ja vankilat
a) Mitkä olivat Suuren pakoretken kolmen tunnelin nimet?
6. Martin ja Charlie Sheen
b) Mistä elokuvasta Martin Sheen oli Golden Globe -ehdokkaana vuonna -69?
c) Minkä niminen on Martin Sheenin ainoa elokuvaohjaus?
7. Rap-artistit elokuvissa
c) Mistä vuoden 2002 elokuvasta Common ja Erykah Badu voittivat Black Reel -palkinnon laulullaan Love Of My Life; siinä esiintyivät Queen Latifah ja Mos Def; eikä sitä ole tuotu dvd:lläkään Suomeen; mutta se on kyllä näytetty Ruotsin televisiossa?

Vastaukset:
1. a) Ylioppilas Pöllövaaran kihlaus (1920, 14 min., kadonnut), Tulitikkuja lainaamassa (1980)

    b) Risto Orko (1945-76)
4. b) Sheriffi (2), Paluuta ei ole, Vanhus ja meri c) Mackennan kulta, Tsaikovski - unohtumattomia säveliä
5. a) Tom, Dick ja Harry
6. b) The Subject Was Roses c) Cadence
7. c) Brown Sugar

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hieman liian elitistiselta mun makuuni, mutta mikäs siinä. Harmi etten pääse 28.5 visaan. Jos kuitenkin seuraavalla viikolla visa pidetään, niin sinne voisin päästäkin.

    VastaaPoista
  2. Huomautus: jutussa käsitelty visa oli järjestyksessään toinen Festivaalien jälkeen.

    VastaaPoista