torstai 24. kesäkuuta 2021

Johanneksen viettoa


(Alla olevassa tekstissä on paljon uskontoon liittyviä asioita, mutta Elokuvakerho Monroeen ei kuulu minkäänlainen uskonto tai politiikka. Tässäkin tekstissä on kyse siitä mistä kaikissa leffoissa, eli tarinoista.)




Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mistä tulee nimi juhannus. Monroe kirjoitti pääsiäisen aikaan vähän enemmänkin, kun oli Jeesuksen kärsimyksen pitkä viikonloppu. Onkin sitten sopivaa jatkaa siitä kirjoittamalla Johannes Kastajasta, joka koki olevansa Jeesuksen edelläkävijä. Herodes Antipas vangitutti Johanneksen, koska tämä oli moittinut Herodesta siitä, että hän oli ottanut velipuolensa Filippoksen vaimon, Herodiaan, itselleen. Myöhemmin Herodes mestautti Johanneksen Herodiaan pyynnöstä. Herodias heitti omakätisesti Johannes Kastajan pään "saastaiseen paikkaan" eli käymälään, josta muuan Johanneksen salainen opetuslapsi sen pelasti, pesi ja kätki salaiseen kallionkoloon siunausten kera.




Meillä Suomessa Juhannukseen ei ole kuulunut hillityn kristillisen juhlan piirteitä koskaan. Pikemminkin päinvastoin. Juopottelu ja kovaääninen juhlinta on kuulunut suomalaiseen juhannukseen jo varhain. Niiden on uskottu karkoittavan pahat henget ja tuottavan onnea. Pahoja henkiä on karkotettu myös juhannuskokkoja polttamalla. Erään uskomuksen mukaan mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta. Ilmeisesti suomalaiset haluavat hyvän sadon saada koko vuoden ympäri.






Monet juhannuksen perinteistä juontavat juurensa vanhaan eurooppalaiseen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikana. Juhannukseen on vanhastaan liittynyt erilaisia uskomuksia ja taikoja, joilla on pyritty varmistamaan tuleva sato ja naimaonni. Juhannuksen lemmentaiat ovatkin olleet oleellinen osa juhannuksen traditiota. Niillä on pyritty näkemään tuleva puoliso, saamaan haluttu henkilö puolisoksi tai muuten taata naimaonni.



Yötöntä yötä juhlimme yhä perinteitä vaalien tänäkin vuonna. Jopa kaupunkilaiset haluavat päästä edes johonkin veden äärelle sitä juhlistamaan. Vesi onkin kuulunut juhannukseen monilla tavoilla. Johannes Kastaja kastoi ihmisiä ja myös itse Jeesuksen. Uiminen ja saunominen kuuluu suomalaiseen juhannukseen. Kokko on usein poltettu vesistöjen rannalla. Ja meillä Suomessa se tarkoittaa myös yhtä ikävää juhannusperinettä; hukkumiset. Joihin on ikävä kyllä merkittävänä tekijänä runsas alkoholin käyttö.



Monroe käsitteli viime syksynä kauhukuussa Ari Asterin Midsommarin, jota sitä ei tarvitse käydä enää toista kertaa. Se on silti erittäin suositeltava katsomisvinkki näin juhannuksena. Itse taisin sen katsoa viime juhannuksen ensimmäisen kerran. Löytyy esimerkiksi Netflixistä. Meno leffassa on hyvin kaukana meidän juhannuksesta, mutta ajankohta silti sama.




Tekstiä tulee juhannuksen aikana lisää, missä keskitytään sitten ajankohtaan sopiviin elokuviin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti