torstai 21. huhtikuuta 2016

In memoriam: Prince Rogers Nelson (1958-2016)Minnesotalainen pop-ikoni Prince on kuollut 57-vuotiaana. Hän oli maailman vaikutusvaltaisimpia muusikoita 70-luvun lopulta vähintään 90-luvun alkuun. Kokonaisvaltaisena viihdyttäjänä hän yritti valloittaa myös valkokankaan. Tämä pyrintö alkoikin komeasti uran menestyksekkäimmäksi jääneestä elokuvasta Purple Rain (-84), josta muusikko pokkasi Oscar-palkinnon parhaasta lauluscoresta (kategoria, joka ei ole jäänyt pysyväksi osaksi Oscareita; voimme jäädä ihmettelemään, miksi "Purple Rain" tai "When Doves Cry" eivät olleet ehdolla parhaasta elokuvalaulusta, vaikka Footloose sai kategoriassa kaksi kiinnitystä). Purple Rain on jäänyt elämään etenkin dokumentaationa 80-luvun mielikuvaestetiikasta. Viime kesänä Purple Rain esitettiin karaoke-näytöksenä Sodankylän elokuvajuhlilla.

Purple Rain -hitin jälkeen aina epäsuomalaisella itsetunnolla siunattu tähti päätti kontrolloida elokuvaa myös kameran takana. Under the Cherry Moon (-86) ei menestynyt yhtä hyvin: yhdet pitävät sitä kulttiklassikkona, toiset pitävät sitä vain kulttielokuvana. Mestarikuvaaja Michael Ballhausille olisi monien mielestä kuulunut toisen ohjaajan meriitti, mutta Ballhaus ei ole pitänyt tärkeänä lähteä nostamaan omaa arvoaan kyseisen projektin kohdalla.

Vuonna 1990 Prince koitti onneaan valkokankailla viimeisen kerran. Täysin flopannut Graffiti Bridge nähdään yleisesti epävirallisena jatko-osana Purple Rainille.

Edellä mainittujen lisäksi huomionarvoisia ovat Princen biisit Tim Burtonin Batmaniin (-89). Vuonna 2006 Prince teki Golden Globe -ehdokkuuden saaneen laulun "The Song of the Heart" George Millerin Oscar-palkittuun animaatioon Happy Feet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti