Pubivisan historia ulottuu 1970-luvulle. Tietenkin sen kehittivät britit, joiden kulttuurissa pubeilla on yhtä merkittävä asema kuin kodilla ja puutarhalla. Kiinnostavasti pubivisa on ilmiönä vanhempi kuin kanadalainen Trivial Pursuit -lautapeli, joka julkaistiin niinkin myöhään kuin 1981.
Suurimpana innoittajana pubivisojen taustalla taitavat olla radio ja televisio. Tietokilpailut olivat helppoja ja halpoja tuottaa, ja ne osallistivat yleisöä hyvin luonnollisen tuntuisella tavalla. Suomessa ensimmäinen radiotietovisa, Herra X, aloitti jo 1941 ja pysyi ohjelmassa 15 vuoden ajan.
Suomessa pubivisat ovat olleet jo pitkään valtavan suosittuja, ja Tampere voi hyvällä omallatunnolla ottaa kunnian pubivisojen pioneerina ja pubivisavillityksen levittäjänä maassamme. Nykyään Tampereen veroisia visailukaupunkeja ovat Helsinki, Turku ja Oulu. Suomessa toimii ainakin kolme tietokilpailuyhdistystä. Ylivoimaisesti suosituin visailumuoto on yleistietovisa, mutta kiinnostavimmat visat ovat tavallisesti määrättyyn aihealueeseen keskittyneet visailut: musiikki, kulttuuri, urheilu, elokuvat jne.
Visailun viehätys perustuu suurelta osin sen luonteeseen matalan kynnyksen viihdykkeenä: visaan on helppoa osallistua, ja se antaa tekosyyn kokoontua yhteen sellaistenkin tuttujen kanssa, joita muuten tapaisi omasta halustaan mielellään mahdollisimman harvoin. Ihminen on sosiaalinen eläin, jota vetää puoleensa kaikki, mikä on muiden kanssa yhteistä. Järjestäjän puolelta visat ovat halpoja ja helppoja järjestää.
Paitsi jos kuuluu esimerkiksi Elokuvakerho Monroe'hun.
Monroen Leffavisa on tällä haavaa Tampereen ainoa elokuvatietovisa ja sellaisena automaattisesti myös vanhin; mutta Leffavisa saattaa olla Tampereen vanhin yhtäjaksoisesti (pandemia pois lukien) järjestetty kulttuurivisa. Vanhempia musavisoja saattaa löytyä. Ensimmäinen Leffavisa järjestettiin kokeiluna Ravintola Artturissa kolmesti loppuvuoden 2009 aikana. Se tarkoittaa, että tänään alkaa jo visamme 15. kausi. Kuten voisi tokaista Greyn anatomiasta: eikö tämä milloinkaan lopu?
Ei, niin kauan kuin Leffavisa kehittyy ja pysyy elävänä. Vuosien varrella visamme on kehittynyt ja löytänyt yhä uusia muotoja, tai variaatioita teemasta. Tänä päivänä Leffavisaa järjestetään Cafe & Bar Rainassa joka kolmas torstai, ja jokaisen visan taustalla on aikamoinen määrä miestyötunteja. Kunnianhimomme lisääntyessä on perinteinen kynä & paperi -visailu saanut antaa tilaa multimediaympäristölle, jossa Leffavisa liittää saumattomasti yhteen audiota, videota ja sosiaalisia medioita kokonaisvaltaiseksi moniaistielämykseksi*.
Oli miten oli, niin kauan kuin Leffavisalla on uusia korkeuksia tavoitettavanaan, sen pitäminen pysyy hauskana. Yksi tämän eetoksen heijastumista ovat vierasvisat, jollaisella aloitamme visakautemme tänä vuonna: Monroen sijasta visan vetää lempparivakkareihimme kuuluva Team Genette aiheesta "Kirjat ja elokuvat". Rainan pyynnöstä visa alkaa tänään kello 19.30.
Tästä se taas alkaa jatkuakseen torstaisin koko kevään. Tarkempi aikataulu löytyy sivupalkista vasemmalla.
Lämpimästi tervetuloa, tietokilpailujen ja elokuvan ystävät.
- Monroen visakomitea
* Rekrytoijille: kyllä, olen käytettävissä markkinoinnin ja viestinnän tehtäviin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti