torstai 9. lokakuuta 2014

Tuore nobelisti elokuvaskenaristina

Tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja yllätti kaikki. Palkinto myönnettiin 69-vuotiaalle ranskalaiselle Patrick Modianolle, jonka tuotanto käsittelee usein miehitettyä Ranskaa toisen maailmansodan aikana. Modianolta on suomennettu viisi romaania: Kadonnut kortteli, Nuoruus, Villa Triste, Kehäbulevardit ja Hämärien puotien kuja.

Modiano on prosaistina palkittu useilla merkittävillä palkinnoilla, jotka Nobel nyt kruunaa. Vuonna 2004 Modiano oli César-ehdokkaana käsikirjoituksesta, jota hän oli mukana laatimassa Jean-Paul Rappeneaun Bon Voyageen (2003). Isabelle Adjanin ja Gérard Depardieun tähdittämä teos kertoo yrityksestä paeta miehitetystä Pariisista. Vuonna 1995 Modiano kirjoitti yhteistyössä ohjaajan kanssa käsikirjoituksen Pascal Aubierin Le fils de Gascoigneen. Ja vuonna 1974 Modiano käsikirjoitti yhdessä Louis Mallen kanssa ohjaajan klassikoihin lukeutuvan Lacombe Lucienin, sekä hienostuneen että raadollisen tarinan 18-vuotiaasta ranskalaispojasta Gestapon palveluksessa.

Modianon omista romaaneista filmattuja ovat Une jeunesse (1983), Villa Triste (Le parfym d'Yvonne, 1994), Dimanches d'août (Te quiero, 2001) ja De si braves garçons (Charell, 2006).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti